shareit

Почина Хари Дийн Стантън

| от chronicle.bg, БТА |

Хари Дийн Стантън, любимец на режисьорите, търсещи характерен актьор, който да добави ексцентричност или меланхолия на екрана, почина от естествени причини на 91 години в болницата „Сидърс Синай“ в Лос Анджелис, съобщиха световните информационни агенции.

Повече от 60 години Хари Дийн Стантън играе мошеници и чудаци, ексцентрици и неудачници. Той насища образите с патос и състрадание, оживява ги с незабравимото си присъствие и превръща иначе маргинални герои в централни за филма.

Най-запомнящите му се роли са във филмите „Париж, щата Тексас“, „Зеленият път“, „Пришълецът“, „Кръстникът II“, „Хладнокръвният Люк“.

Режисьорът Дейвид Линч, който е работил със Стантън в няколко свои филма, като „Диво сърце“, „Инланд Емпайър“, продължението на „Туин пийкс“, след като научи за смъртта на актьора, каза: „Всички го обичаха. И имаше защо. Той беше велик актьор (всъщност повече от велик) и страхотен човек“.

Стантън се превръща в звезда с филма „Париж, щата Тексас“ на режисьора Вим Вендерс, който печели „Златна палма“ на кинофестивала в Кан през 1984 г. Тогава актьорът е на 58 години. Той работи с много от великите холивудски режисьори, като Франсис Форд Копола, Мартин Скорсезе, Ридли Скот, Дейвид Линч.
„Той е един от тези актьори, които знаят, че лицето му разказва всичко“ – казва за него Сам Шепърд в документалния филм „Хари Дийн Стантън: Малко поизмислено“.

Самият Стантън казва, че Джак Никълсън му е дал най-важния професионален съвет в живота му. Никълсън пише роля за него в „Езда с вихъра“ и му казва: „Остави на костюмите актьорската игра, а ти играй себе си“.
„След като Джак каза това, целият ми подход към актьорството се избистри“ – каза Стантън пред „Ентъртейнмънт уикли“.

През 60-те години на миналия век Стантън и Никълсън са в една група холивудски купонджии и бунтари, заедно с Питър Фонда, Денис Хопър и някои рок звезди.

Стантън има и втора кариера като музикант в Лос Анджелис. Той пее, свири на китара и хармоника.
Актьорът не се е женил, но е казвал в интервю, че има „един или двама сина“.

 
 
Коментарите са изключени