shareit

Почина един от създателите на Спайдърмен

| от chronicle.bg |

Той е един от създателите на цяла нова епоха на паяжини и един от най-разпознаваемите супергерои в историята на комиксите. 

Стив Дитко, създал образите на Спайдърмен и Доктор Стрейндж за комиксите на „Марвел“, почина на 90-годишна възраст. Художникът е намерен мъртъв на 29 юни в апартамента си в Манхатън от служител по поддръжката, уточни полицията. Преди това не бил виждан няколко дена. Дитко и писателят Стан Лий създават Спайдърмен през 1961 г. Именно Дитко измисля характерния червено-син костюм на героя и изстрелвачката на паяжина.

Героя Доктор Стрейндж Дитко създава през 1963 г. , но малко след това напуска „Марвел“ заради конфликт с Лий, за който и двамата крият причините. Дитко работи за DC Comics и независими издателства. В „Марвел“ се връща през 1979 г. и работи там на хонорар и през 90-те години на миналия век.

Художникът предпочита да живее в уединение и не е известно да има близки. Режисьорът на най-новата филмова адаптация за Доктор Стрейндж каза, че той нарочно е странил от светлините на прожекторите.

„Надявам се да гледа филма, защото мисля, че отдадохме почит към работата му“ казва режисьорът Скот Дериксън пред The Hollywood Reporter през октомври 2016 г. „Бяхме под влияние на естетиката на Дитко, но никога не съм говорил с него“ – призна един от сценаристите на филма Джон Спейтс. Писателят Нийл Геймън отдаде почит на Стив Дитко в Туитър, като написа, че „досега няма равен на него“. „Знам, че съм различен човек, защото той съществуваше на този свят“ пише Геймън.

 
 
Коментарите са изключени