Оксфордският речник избра „селфи“ за дума на 2013 г.

| от |

de_blasio_selfie_twitter_large_verge_medium_landscape

Думата „селфи“ от „селф-шот“, означаваща автопортретна снимка, направена с мобилен телефон и пусната в социалните мрежи, бе избрана за дума на годината 2013 от Оксфорския речник на английския език.

Тя бе предпочетена пред „туъркинг“ – провокативния танц, станал известен след изпълнението му от певицата Майли Сайръс на церемонията по връчването на видео музикалните награди на MTV. Оксфорският речник използва специална програма, която може да анализира близо 150 млн. английски думи, използвани в интернет всеки месец. Така неговите съставители са открили, че използването на думата „селфи“ се е увеличило с 17 000% за последните 12 месеца. Според изданието първото известно споменаване на тази дума е през 2002 г. в онлайн австралийски форум.

„Социалните мрежи допринесоха да се популяризира думата „селфи“ като думата става особено популярна от 2012 г. когато медиите започват да я използват масово. Думата „селфи“ не е включена все още в Оксфорд Инглиш Дикшънъри, но е включена в онлайн изданието OxfordDictionaries.com миналия август. Същия месец и „селфи“ на папата обиколи интернет пространството. Тя показва папата сред група юноши, един от които прави снимката със собствения си мобилен телефон.

 
 

„Пътувай, пътувай, пътувай“: житейските уроци на Антъни Бурдейн

| от chronicle.bg |

Антъни Бурдейн е (далеч сме от времето, когато ще говорим за него в минало време) от хората вдъхновители. Но не от онези с надъхващите цитати и много приказки, а от истинските вдъхновители. Тези, които заразяват с действията си. Говори много, но никога празни приказки. Говори винаги на висока за мнозина на негово място цена. Затова и в едно интервю се определя като „предател на професията“.

Преди да стигне до световната слава на кулинарията и пътешествията, авторът и телевизионен водещ Антъни Бурдейн, прекарва десетилетия, в които работи по 13 часа на ден в най-добрите кухни на Ню Йорк. Бил е мияч, рязал е продукти за шефовете и су-шеф. Става известен през 1999 г., когато публикува статия в „The New Yorker“, в която разкрива истината зад вратите на най-„добрите“ професионални кухни в Ню Йорк. Така се сдобива с договор за мемоари и живот под светлината на прожекторите.

Бурдейн умее да дава съвети, да предава занаята си и не се страхува да извади мръсните престилки на световната кулинария, докато на масите клиентите в блажено невежество ядат супа или режат пържола.

Антъни Бурдейн днес трябваше да навърши 62 години. В началото го нарекохме вдъхновител… ето част от житейските уроци, с които този голям мъж заразяваше своята аудитория през екрана и книгата.

Вторник е най-добрият ден за морска храна. Рискувайте в понеделник.

„По принцип, добрите неща идват винаги във вторник – морската храна е прясна, приготвената храна е много, а готвачът (предполага се) е в настроение след почивния си ден. (повечето готвачи не работят в понеделник)“ пише Бурдейн в статията от 1999 г. в „The New Yorker“ , озаглавена „Не яж преди да прочетеш това“

anthony-bourdain-laos-dinner-couple-TONYLAOS0517

Пази се от добре изпечената пържола

Отново в същата статия Бурдейн разказва за старата практика в много кухни, позната като „запази за добре изпечено“. „Когато готвачът намери някое недобре изглеждащо парче месо – жилаво, или с непремахната тъкан или малко старо, го мята във въздуха и пита шефа, какво да прави с него. Той си мисли, че филистимецът, който поръчва храната си добре изпечена няма да забележи разликата.“

Обичай яйцето

„Яйцето прави всичко по-добро.“

„Начинът, по който правиш омлет разкрива характера ти.“

Цени месото

„Месото прави обществото, в много отношения „държи материята“ по начини, които намирам за очарователни и интересни. Перфектното ястие, или най-добрите ястия, се появяват в ситуация, която често има много малко общо със самите съставки.“

anthony-bourdain-eating-river-laos-TONYLAOS0517

Пътувай, пътувай, пътувай

„Ако си на 22, физически здрав, гладен за знания и усъвършенстване, съветвам те да пътуваш – колкото се може по далеч. Спи на подове, ако се налага. Виж как живеят другите хора, яж и готви. Учи се от тях – където и да ходиш.“ из “ Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook.“.

„Пътешествията не са винаги красиви. Не са винаги удобни. Понякога болят, дори ти се къса сърцето. Но това е окей. Пътуването те променя: то би трябвало да те променя. Оставя белези върху паметта ти, върху съзнанието, сърцето и тялото. Взимаш нещо със себе си. За щастие, оставяш и нещо хубаво след себе си.“

За успеха

„Трябваше да умра, когато бях на 20. Станах знаменитост на 40. Станах баща на 50. Чувствам се сякаш съм откраднал кола – наистина лъскава кола – и продължавам да гледам в огледалото за задно виждане за някои проблясващи фарове. Но все още няма нищо“

За Тръмп

По-рано през тази година водещият седна на една маса с президента Обама, но отказа да направи същото с Тръмп. „Не виждам смисъл, той говори само за себе си и се интересува единствено от себе си. Не мисля, че това е хубав вечерен разговор. Освен това той яде стека си добре изпечен. Мисля, че това е достатъчно.“

Anthony-Bourdain-Parts-Unknown-S10E03-7898b1d22d440f2516bdebe48bf319e3-full

Мръсните тоалетни са окей

„Казвал съм, че мръсната тоалетна е знак, че не трябва да ядеш в ресторанта. Научил  съм  обаче и че обратното е истина. Някои от най-добрите ми сядания в ресторанти са били на места, където на никого не му пука за това. Те знаят, че храната им е добра и това е достатъчно.“

 
 

Най-бруталните предавания в родния ефир

| от chr.bg |

Брутални във всеки смисъл – горчиво поучителни, шоу-развлекателни, гнусно-прекалени. Смятаме, че всички те са необходими, както са необходими и предавания като „Минута е много“ и канали като Discovery.

Виждали ли сте Дженифър Анистън напоследък, Рейчъл от „Friends“ (знаем, че вие знаете, но има хора, които не си спомнят)? Телевизията е като Дженифър Анистън. Имаше своето време, когато беше на върха и в момента все още се справя добре. Личи си обаче накъде отиват нещата. Няколкото добри решения за развитието й, са придружени с няколко лоши, но никога няма да забравим колко ни радваше едно време.

Много хора смятат, че телевизията се е изчерпала и понякога в ефира се показват доказателства за това. Не всички предавания в галерията ни са такива. Но някои са! Вижте.

 
 

Пристройката: искате ли нов театър в София?

| от chronicle.bg |

След 10.11.1989 година културата в България беше натикана съвсем неслучайно в глуха линия. Бюджетните средства от републиканския бюджет в ресора се сринаха до нива на статистическа грешка.

В рамките на нула цяло и малко от процента. Резултатите са на практика разчовечаване и разкултуряване на цели райони от страната. По оста София – Видин на територията на страната съществува само един театър, издържан от държавата. Това е театърът във Враца. Тези в Монтана и Видин функционират като т.нар. открити сцени. А резултатът от превръщането на театри в открити сцени е трагичен.

Съкръщават се трупи, които никога не се възстановяват. За почти 30 години пари за капитален ремонт на който и да е театър в страната, така и не бяха намерени. А сграда построена специално за да бъде театър, звучи като научна фантастика.

Сега ръководителите на ТР Сфумато, професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, започват проект за разширяване на сега съществуващата сграда на театъра, както и за построяването на нова, се казва Пристройката.

Ние, от Chronicle.bg, подкрепяме тяхната идея, и споделяме с вас писмото им.

Към всички зрители на ТР „Сфумато“,
Към всички актьори, участващи в спектаклите и ателиетата на ТР „Сфумато“,
Към всички колеги, които симпатизират на поетиката на ТР „Сфумато“,
Към всички хора, които вярват, че духовността е най- сигурния път да излезем от кризата на материалното оскотяване,
Към всички хора от квартала и София,
Към всички институции, от които зависи съдбата на този проект,
Към всички наши партньори от Европа и Света!

Като си даваме сметка, че в контекста на срутващи се читалища, затваряне на болници, реформи, които поощряват популисткото пълнене на стадиони и театри, нашият жест изглежда Дон Кихотовски обречен, ние въпреки всичко се обръщаме към всички ви.

Обръщаме се към всички, които имат съпричастие към инициативата на ТР „Сфумато“ да направи от бившата баня Подуене нов модерен център за театър, който да бъде лице на европейската нагласа на нашата култура. Нашият дългогодишен проект е алтернатива на кризисното състояние на българския театър. Той е една от първите крачки към ревизията на досегашните стратегии на културната ни политика в областта на театъра и би отворила нова перспектива за младите хора, които идват след нас в изкуството.

Проблемът на културата не е само проблем на хората, които работят в областта на културата – той е проблем на всички, които мислят за бъдещето на България и той трябва да се решава днес, утре ще бъде късно.

Очакваме ви на публичното обсъждане на проект „ПРИСТРОЙКАТА”, което ще се проведе на 29.06 от 10.00 до 13.00 часа в залата на „Сфумато“ в рамките на „Малък сезон“ 2018 г.

Проектът „Малък сезон 2018“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

 
 

Състезателната електрическа Tesla Model S ускорява за 2.1 секунди

| от chronicle.bg |

Състезателната версия на електрическия Tesla Model S вече съществува и се казва  Model S P100DL.

Моделът може да ускори до 100 км/ч за 2.1 секунди и да развие максимална скорост до 250 км/ч.

Той беше представен от компанията Electric GT, а в действие ще го видим през ноември, когато ще се състезава в Италия.

Въведени са различни подобрения: използвани са въглеродни нишки, което е свалило 500кг от колата в сравнение с оригиналния модел, спирачната система е подобрена, а окачването е направено по-яко.

Ако искате да си купите такава кола, трябва да знаете, че цената й е мало повече от 300 000 евро. Струва ви се малко отвъд бюджета ви за нова кола?

Спокойно. Виртуална версия на звяра ще влезе в рейсъра Assetto Corsa за PC, PS4 и Xbox One.

Източник: Engadget