shareit

Нови разкрития около смъртта на Чехов

| от chronicle.bg, по БТА |

Непосредствената причина за смъртта на писателя и драматург Антон Чехов (1860 – 1904) е кръвоизлив в мозъка, съобщи ТАСС.

До този извод стигнаха учени от биологичния институт „Куодръм“ в Норич. Те изследваха химическия състав на проби, взети от картички и писма, подписани от драматурга, както и от риза с петно от кръв, с която той е бил облечен, когато е починал. Заедно с протеините, свидетелстващи за наличие на микробактерията на туберкулозата, в пробата има и белтък, способстващ за образуването на тромби, който е довел до запушване на съдовете и кръвоизлив в мозъка, пише в. „Таймс“.

Чехов умира в хотел в курорта Баденвайлер в Шварцвалд, където отива заради пристъп на туберкулоза. Съпругата му Олга Книпер-Чехов е разказвала, че той поръчал чаша вино и казал, че отдавна не е пил шампанско. Изпил го усмихнат, след което си легнал и малко след това умрял.

Макар и туберкулозата сериозно да е увредила здравето на писателя, тя не е била непосредствената причина за преждевременната му смърт. Биографите на Чехов предполагаха, че писателят е починал от инфаркт.

 
 
Коментарите са изключени