shareit

Можем ли да се избавим от кошмарно детство

| от chronicle.bg |

Когато Сабрина отива в поликлиниката за профилактичен преглед през 2016, тя е отчаяна. Синът й е в затвора, а тя се грижи за двете му деца, защото майка им е емоционално нестабилна и може да представлява заплаха за тях. Сабрина не иска малките да срещат хаоса на възрастните.

В клиниката тя разбира за нова родителска програма, която се занимава с малки деца, минали през нещастия като домашно насилие, бездомност или загуба на родител. За Сабрина програмата идва като дар от бога.

Методът на програмата е следният: родителите работят със специален коуч, обучен за нуждите на деца, претърпели травма. Програмата се казва Наваксване с привързаността и биоповедението.

Коучът на Сабрина използва лесни техники, за да формира здрава връзка между детето и възрастния, както и да й помогне да се справи със собствените си емоционални травми, което ще намали стреса в ежедневието й.

Синът и е на 26 години и е в затвора. Това я кара си мисли, че ако имаше достъп до програмата, може би щеше да е по-грижовна и той нямаше да е там.

Високо стресови и травмиращи преживявания в детството оставят емоционални, поведенчески и психологически белези за цял живот. Децата, които са обиждани, пренебрегвани или изложени на насилие и терор, са много по-склонни да развият проблем с наркотици или алкохол, да станат престъпници или да се самонараняват. Затова програми като Наваксване с привързаността и биоповедението са толкова важни навсякъде по света.

Учените продължават да нищят сложните биологични ефекти от травмите в детството върху тялото и мозъка. Изследване от последното десетилетие посочва „токсичния стрес“ като коренна връзка между вредните детски преживявания и здравословните проблеми във възрастния ни живот.

Системни и продължителни излагания на стрес в дома кара тялото постоянно да е в паника, дори когато спре да бъде. Без грижовен и успокояващ родител наоколо този стрес става „токсичен“ като тялото отделя високи нива на кортизол, който влияе на развитието на мозъка на детето, отслабва имунната система и дори повлиява на ДНК-то.

Това е източникът на много проблеми в обществото ни.

 
 
Коментарите са изключени