shareit

Кой е мъжът, починал в палестинското посолство

| от |

Омар Наиф Зайед е палестинецът, открит мъртъв в Палестинското посолство в София. Той е с осъдителна присъда, издадена от съда в Ерусалим  за убийството на студента Елияху Амеди. Обявен е за издирване от тамошните власти.

Зайед извършил престъплението на 15 ноември 1986 година в Стария град на Ерусалим. На 23 декември същата година е осъден на доживотен затвор. Престъплението е извършено в съучастие с брат му Ахмед Зайед и Самер Бен Исам Махрум. Тримата нападат в гръб жертвата, като й се нахвърлят с ножове. Студентът се бори с нападателите си до последния си дъх. Случаят е определен като „политическо убийство“.

Тогава Зайед е на 22 години и членува в „Народен фронт за освобождение на Палестина“ (НФОП) – организация, обявена от много държави за терористична.

След като е осъден на доживотен затвор за убийството на студента, той успява да избяга през 1990 година. За целта започва гладна стачка в израелския затвор „Аялон“ и в резултат е прехвърлен в психиатрична клиника в Бейт Лехем. През май 1990 година той успява да се измъкне и се укрива временно в Сирия.

През 1994 година пристига в България смъртоносно ранен и е приет в Палестинското посолство, след което заживява в София.

Според израелски медии братът на Омар – Ахмед останал да лежи в затвора, но през 2011 г. е бил разменен, заедно с други палестински затворници, срещу израелския войник Гилад Шалит, държан в плен в продължение на пет години от Хамас.

Според т.нар. „Палестински информационен център” на Хамас Омар Зайед е бил един от лидерите на „Народния фронт за освобождение на Палестина“ и е убит от Мосад (израелска разузнавателна агенция – б.ред.). Той е продължил да координира действията на Фронта и след идването си в България.

Мъжът живее в София от 1994 г., но се сдобива със статут на постоянно пребиваващ у нас чак през 2012 година.

Омар Зайед е роден в палестинското село Ал-Йамун близо до Дженин на Западния бряг. Жени се в България за съпругата си Рание, от която има три деца, които са български граждани син, дъщеря и близнаци, единият от които умира. Има семеен бизнес – магазин на Женския пазар, за което му помогнал чичо му.

Пристига отново в Палестинското посолство преди два месеца – след като научава, че е обявен за издирване от българската полиция по настояване на Израел. Тамошните власти официално искат екстрадирането му от българските си колеги през декември 2015 година. Полицията нахлува в дома на Омар в столичния квартал „Банишора“, за да го задържи, но той вече го е напуснал. Затова арестуват 18-годишният му син Мохамед, който дава обяснения за баща си. От декември до сега Зайед живеел в Палестинското посолство.

Според българските власти Омар Зайед е получил ултиматум да напусне посолството малко преди да умре. Той категорично отказал. Междувременно Израел водел преговори с българските власти, за да доведе случая до законния му край.

Ултиматумът пред Зайед бил поставен от палестинския посланик в България Н. Пр. Ахмед Мохамед ал Мадбух. Той му дава 24 часа да се предаде в полицията.

Другият брат на Омар Зайед – Хамза споделя, че той не искал да се предаде или да напусне сградата на посолството, защото е бил измъчван и бит в израелския затвор, като е поставен в изолатор в продължение на 60 дни.

След като Израел иска Омар Зайед да бъде върнат в затвора, в България започва дело по въпроса за екстрадирането на Омар Зайед. Първото заседание е насрочено за 14 декември, но било отложено, тъй като Зайед не се явил в съда.

Докато е в България, Омар Зайед участва активно в палестински мероприятия и кандидатства два пъти за български паспорт, става ясно от документите по делото му за екстрадиция. Същевременно от преписка се вижда, че българските власти са правели „всичко възможно“ той да бъде издирен. Въпреки това Омар остава в неизвестност до петък, когато в 7:35 сутринта в Спешна помощ е получено обаждане за „жесток инцидент“.

Тялото на Омар е намерено извън градината на посолството с рани в горната част на трупа. Омар Зайед е изпратен в местната болница и още е жив. Там издъхва. Аутопсията трябва да разкрие обстоятелствата, при които е настъпила смъртта му. Една от версиите е, че Омар е паднал от втория етаж на сградата. По тялото му нямало следи от огнестрелно оръжие, макар че първоначалната информация твърдеше, че той е разстрелян в главата.

Палестинският президент Махмуд Абас определи случая като „отвратително престъпление“ и сформира Комисия за разследване, която ще бъде изпратена в България, за да разкрие обстоятелствата, при които е настъпила смъртта. Докато Абас се въздържа да хвърли вината върху Израел, от НФОП и синдиката на затворниците в Палестина обвиниха директно страната за кончината на Зайед.

Министерството на външните работи на Израел заяви, че няма нищо общо с фаталния инцидент.

 
 
Коментарите са изключени