shareit

Кей попът и цената на славата

| от chronicle.bg |

Смъртта на Ким Джонгхьон – лидер на една от основните момчешки групи на Кей попа открехва завесата пред мрачна светлина на музикалната индустрия в Южна Корея и свирепите й правила.

Корейският поп (на галено Кей поп) е най-големият културен експортен продукт на Южна Корея. Интересът към него извън Азия не е от вчера. От 90-те насам корейската музика, филми и сериали се радват на солидно нарастваща база почитатели, но напоследък Кей попът чупи рекордите по популярност в социалните мрежи, оставяйки зад себе си традиционни любимци на тийнейджърите като Тейлър Суифт и Джъстин Бийбър.

Общото между бандите е, че обикновено са съставени от много хора, момченца или момиченца с порцеланова кожа и кукленски личица. Групата EXO например наброява 12 души, но е разделена на EXO-K, които пеят на корейски и EXO-M, които пеят на мандарин. Всичко е шарено, лъскаво и изпипано. Музиката е последното нещо, което има значение. Тя не се различава от блудкавия западняшки мейнстрийм, само дето е на корейски.

Кей поп групите много си падат по имена, съставени от акроними 2NE1 (New Evolution of the 21st Century), B.A.P (Best Absolute Perfect) или BTOB (Born to Beat).

Друга обща характеристика на Кей поп изпълнителите е голямата видимост в социалните мрежи. Феновете имат чувството, че познават отблизо звездите, понеже са в непрекъсната връзка през туитър или инстаграм. Знаете ли кои са били най-туитваните звезди в света за 2017-а? Нито е Тейлър Суифт, нито Кардашиян или Бийбър, а корейската момчешка група BTS.

В туитър остави сърцераздирателна прощална бележка и Ким Джонхьон от групата SHINee. Ким почина в болница в Сеул на 18 декември, след като е бил намерен в безсъзнание в апартамента си, където най-вероятно сам е сложил край на живота си.

Приживе той се радваше на огромна слава не само в Корея, но и из цяла Азия, и беше сред най-добре продаваните фигури на Кей попа.

През последните десетина година групата SHINee, наред със Super Junior и Girls’ Generation са в авангарда на вълната, която помогна на Южнокорейските филми, музика и тв драми да си спечелят огромна и лоялна публика в Азия и Европа.
Всичко ли е толкова бляскаво обаче?

„Депресията, която ме гризеше бавно, най-сетне ме погълна окончателно“ – пише Ким в прощалното си писмо и допълва, че вече не може да се съпротивлява.

Корейският изпълнител сложи край на живота си на знаменателната 27-годишна възраст.

Прощалното писмо на певеца е адресирано до инстаграм акаунта на приятелката на Ким, певицата Nine9 с молба да стане публично след смъртта му.

„Толкова самотен бях – пише Ким. – Толкова е трудно да свършиш със себе си. Живях досега именно, защото е толкова трудно. Моля ви, кажете, че свърших добра работа. Наистина се старах много. Минах през големи изпитания. Сбогом.“

Звездите на Кей попа са подложени на унищожителна конкуренция, те преминават през години на тежки тренировки, не само за гласа и танците. Всеки аспект от живота им – от музикалния стил и начина на обличане, до диетата и даже използването на мобилен телефон – се определя от мощен мениджмънт.

Артистите често сключват драконовски договори в ранните си тийнейджърски години. Тренират в конкурентно обкръжение сред други потенциални звезди. Само най-добрите „идоли“ съумяват да влязат в комерсиалните банди. През 2008 групата TVXQ! съумява да осъди компанията си, за това, че ги е принудила да подпишат 13-годишен договор. Оттогава е наложен лимит от 7 години за договор, но 40% от мениджърските агенции не използват стандартизираните контракти, излагайки изпълнителите на експлоатация и злоупотреби.

Режисира се всичко – от външния вид и профилите, до романтичните връзки и или задължението да нямат такива, докато са на договор.

В Ким Джонхьон феновете виждаха надарен изпълнител и танцьор, който съумява да се опази от традиционни рискове като алкохола и наркотиците, разрушили кариерите на немалко от колегите му.

Шокът от смъртта му се усилва от факта, че броени дни преди събитието, по време на публични изяви, той е изглеждал щастлив и доволен.

Още преди да напише прощалното си писмо обаче, той е изпратил на сестра си съобщение, гласящо: „Това е последното ми сбогуване. Моля, оставете ме да си отида и кажете, че съм свършил добра работа.“

Огромното напрежение да се постига успех може да се открие във всеки аспект на живота в Южна Корея – от напрегнатата, състезателна среда в училище, до корпоративната култура, която не допуска и бегъл намек за провал. Това са основните фактори Южна Корея да е сред рекордьорите по брой самоубийства в индустриалния свят – според експертите.

Самоубиват се и високопоставени фигури, например бившият президент на страната Ро Мо Хюн, както и шефове на големи корпорации.

През 2009 актрисата Парк Джин Хе пише дипломна работа, в която твърди, че 40% от южнокорейските актьори са обмисляли самоубийство поне веднъж.

Кей поп лексикон

Aegyo означава супер-сладичко. Ококорени очички, нацупени устни, позиране с плюшена играчка, котешки лапички – може и всичко това накуп. Накратко Aeygo е фалшива невинност.

Sasaeng: обсебен от идолите си, готов на всичко фен.

Oppa/unnie/hyung/noona/sunbae/hoobae: разликите във възрастта са много важно нещо в Южна Корея. Всичко тръгва от конфуцианската концепция за синовната почит и уважението към възрастните. В резултат на това, една жена може да се обърне към по-възрастен мъж с oppa, а към по-възрастна жена с unnie. Мъжът се обръща към по-стар мъж с hyung, а към по-възрастна жена с noona. Това също има отношение към Кей попа: членовете на групите се обръщат с ъс sunbae към по-възрастните си колеги и с hoobae към по-младите.

 
 
Коментарите са изключени