shareit

Досиетата CHR: Истинската мистерия зад сериала „Зловеща семейна история“

| от |

През 20-те години на XX век богатият аристократ Джеймс Патрик Марч строи хотел в стил Ар деко.

Оказва се обаче, че през годините в него има няколко мистериозни смъртни случая, гостите усещат странно присъствие и някои от тях не успяват да преживеят дори първата си вечер от престоя. Звучи ли ви познато тази история? Именно нея режисьорът Райън Мърфи пресъздава в петия сезон на сериала си „Зловеща семейна история“. От излизането си през 2011 година до днес епизодите са спечелили общо 15 награди „Еми“, а финалният епизод на сезон 5 събра пред малкия екран 2.25 млн. зрители.

Мястото, за което разказва сериалът, се нарича хотел „Сесил“ и се намира в централната част на Лос Анжелис. Открит е през 1927 и има 600 стаи. За времето на откриването си е луксозно място, предназначено за висшата класа.

През тридесетте обаче репутацията му запада и в него започват да отсядат предимно пътуващи търговци и други транзитно преминаващи пътници. Оттогава насам хотелът има богата история, наситена с брутални убийства, престъпления и мистериозни случаи, които никой не може да разплете.

През 2013 година младата Елиса Лам, 21-годишна студентка от Канада, отсяда в хотел „Сесил“. На 31 януари е обявена за изчезнала. От нея няма и следа. Последно е видяна на камерата в един от асансьорите да се държи странно. В разпространеното видео виждаме как тя спокойно се качва в асансьора, който не се затваря, после започва да се крие, сякаш някой я наблюдава, жестикулира и разговаря, а накрая излиза в коридора.

В следващите две седмици няма и следа от нея. Но гостите на хотела започват да се оплакват, че водата има неприятен вкус и цвят, а налягането е слабо. На 19 февруари в опит да бъде отстранена повредата, техниците намират тялото на Елиса Лам в един от резервоарите за вода на покрива на сградата. Тя е гола, дрехите й плават във водата, а по тялото й няма следи от насилие. Официалната причина за смъртта е удавяне, но тя звучи недостоверно и трагедия само обогатява мистериозната история на хотела.

Видеото, което е разпространено седмица след изчезването, в опит някой да даде информация на полицията, прави случая световно известен. Има много теории за странното поведение на Елиса. Сред тях са влиянето на наркотици, наличието на преследвач, биполярното й разстройство или известна корейска игра/легенда за асансьора, който те отвежда в друго измерение.

Никой няма представа как Елиса се е озовала в резервоара за вода.

Покривът е добре охраняван, със сигурна алармена система, която не е изключвана. Самият резервоар е труднодостъпен, на мястото няма стълба, което означава, че дори да е успяла да го отвори, Елиса не би могла да се катери по отвесната му повърхност. Има предположение, че депресията я е тласнала към желанието да сложи край на живота си. Във времето преди смъртта си тя споделяла в личния си блог, че се чувства зле. И все пак хипотезата, според която Елиса сама е сложила край на живота си, не може да бъде доказана. Не е ясно как е заблудила алармената система, как се е покатерила на резервоара и го е отворила, как и защо се е съблякла, а след това е взела дрехите със ебе си, и накрая – как е затворила резервоара.

След четири месеца разследване, полицията официално обявява своето становище. Няма следи от травми по тялото на починалата или свръхдоза наркотици. Причината на смъртта е удавяне по случайност и невнимание, като се предполага, че жената сама достига до резервоара за вода в състояние на психическа нестабилност, и се самоубива или не успява да излезе от него.

Всичко останало лежи мълчаливо между стените на хотел „Сесил“.

Семейството на Елиса съди хотела, но делото е спечелено от хотела през 2015.

В биографията на хотел „Сесил“ се нареждат още редица подозрителни истории и посетители. Сред тях са двама от най-известните серийни убийци – Ричард „Нощния ловец“ Рамирез и Джак Унтервегер. По време на престоя си в хотела Рамирез убива 13 жертви и това е най-активният му период. Накрая хвърля дрехите, с които извършва убийствата, в контейнера за боклук на хотела и изчезва през задната врата.

Джак Унтервегер е австрийски убиец и изнасилвач, който през 1991 г. отсяда в „Сесил“ и убива три проститутки от Лос Анжелис, като първо ги изнасилва, а след това ги удушава със сутиените им.

През петдесетте и шейсетте години има и други случаи – неколцина души избират „Сесил“, за да сложат край на живота си, заради ниските цени за престой и височината на сградата. През 1964 в една от стаите е убит мъж, който преди това е брутално пребит и изнасилен. Убийството остава неразгадано и до днес.

черната далия елизабет шорт

Има спекулации и че жертвата на брутално убийство през 1947 г. е свързана с хотела, но това не е официално потвърдено. Става дума за Елизабет Шорт, известна след смъртта си като Черната далия. Тя е намерена в парк в Лос Анжелис, разрязана на две, с издълбана с нож усмивка. И нейната смърт остава загадка. Някои твърдят, че хотелът е бил последната й спирка, преди смъртта.

Независимо дали има някаква връзка между всички тези случаи посредством необясними обстоятелства, или те са просто случайности на територията на „Сесил“, именно ужасите правят мястото изключително популярно и го поставят в списъка на феновете на мистерии.

 
 
Коментарите са изключени