shareit

Хиляди отдават почит на Стивън Хокинг на погребението му

| от chrponicle.bg |

Хиляди хора се събраха за погребението на световноизвестния британски физик Стивън Хокинг, предадоха световните медии.

Приятели, семейство и познати на Хокинг се събраха да му отдадат почит на частно погребение в Кембридж, където британският учен прекара по-голямата част от своя изключителен живот.

Актьорът Еди Редмейн, който изигра ролята на професора в биографичната драма „Теория за всичко“ през 2014 г., беше един от седемте души, които произнесоха речи в памет на учения. Сред другите бяха големият син на Хокинг – Робърт, физичката проф. Фей Доукър и кралският астроном лорд Мартин Рийс.

Камбаната на църквата удари 76 пъти, по веднъж за всяка година от живота на проф. Стивън Хокинг.

Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, беше известен като атеист, но децата му Луси, Робърт и Тим избраха църквата на престижния университет в Кеймбридж, за да му кажат последно сбогом.

Животът и работата на нашия баща означава много неща за много хора, както за религиозни, така и за нерелигиозни,“ казаха те.

След смъртта му от целия свят пристигаха почитания, от кралица Елизабет II до НАСА, които отразяваха огромното му въздействие като физик и вдъхновението заради отказа му да отстъпи пред осакатяващата болест.

Погребалната служба – намираща се близо до мястото, където Хокинг е работил повече от 50 години, беше отворена само за около 500 гости, които го познаваха.

По-широка аудитория ще присъства на благодарствена служба в Уестминстърското абатство в Лондон на 15 юни, когато останките на Хокинг ще бъдат погребани близо до гроба на друг легендарен учен – Исак Нютон.

Хокинг беше прикован към инвалидния стол, почти напълно парализиран и неспособен да говори, освен чрез синтезатора си. Работата му се фокусира върху обединяването на относителността – естеството на пространството и времето – и квантовата теория – как се държат най-малките частици, за да обясни създаването на Вселената и как тя се управлява.

Но той също е и световна звезда – неговата книга „Кратка история на времето“ от 1988 г. стана невероятен световен бестселър и той изигра сам своя образ в телевизионни предавания от „The Simpsons“ до „Star Trek: The Next Generation“.

Роденият на 8 януари 1942 г. Хокинг почина в дома си в Кембридж, припомня АФП.

 
 
Коментарите са изключени