shareit

Есхил загива при антична бомбардировка

| от Радослав Тодоров |

Има един стар спор за това кой е извършил първата въздушна бомбардировка в историята. Българите твърдим, че ние сме първи с хвърлянето на гранати от аероплан над Одринската гара през Балканската война (1912 г.), италианците твърдят, че те са първи са хвърляли бомби в пустинята на Либия през Итало-турската война (1911 г.).

Обаче ако върнем лентата много много назад, виждаме че за такъв случай се споменава още през… Античността.

Въпросната древна бомбардировка е извършена в Сицилия, която тогава е гръцка колония и е наричана Магна Греция, през 456 г. пр. н.е. Нейната единствена жертва се оказва всеизвестният древногръцки драматург Есхил. Другото по-нестандартно обстоятелство около тази бомбардировка е че и аеропланът и бомбата са биологични единици.

2

А именно когато за трети път Есхил отишъл на почивка в Джела, в южната част на острова, докато се излежавал на плажа един орел прелитащ високо над него и държащ току що уловена костенурка в ноктите си, взел белеещото му се голо теме за удобен камък, в който може да строши черупката и да извади обяда си.

Случило се така обаче, че строшил черепа на бащата на трагедията с убийствена точност. С този нелеп инцидент бил сложен край на живота и творческата дейност на великия драматург.

Трябва да се отбележи че след време, когато света преоткрил бомбардировките 25 века по-късно пилотите били далеч по-неточни и много често пропускали целите. Такъв точен хедшот от само един изстрел бил голяма рядкост дори и през Втората световна война, когато некадърните (в сравнение с нашия орел) американци, именно поради високата си неточност измислили практиката“килим от бомби“, която не давала шанс на целта да остане непоразена, дори и при крайно немарлива неточност.

 
 
Коментарите са изключени