Досиетата CHR: Убийство по стъпките на Кейси Афлек от „Манчестър край морето“

| от Дилян Ценов |

Популярната ремарка в киното „вдъхновено от истинска история“ винаги придава на филмите по-различен нюанс. Сякаш зрителя е много по-щадящ към тях като критик и определено по-разчувстван след финала. Понякога дори е трудно да си представим, че наистина историята се е случила на реални хора, живеещи на същата тази планета, водещи живот, подобен на нашия. Но едва ли някога се замисляме за обратния развой на събитията – за ужасяваща история вдъхновена от филм.

Какво се случва, когато филм те провокира да извършиш престъпление? Може би не е за вярване, но подобни събития не са изключения в историята.

Датата е 28-и февруари 2017 – два дни след церемонията по връчването на Оскарите в Долби тиътър. „Лунна светлина“ празнува, „Ла ла ленд“ приема шестте си Оскара и горчивата глътка на неполучения, а Кейси Афлек се радва на първия си Оскар за главна мъжка роля във филма „Манчестър край морето“. Същият този ден, вечерта, Ърнест и Хедър Франклин, двойка, която живее в щата Ню Йорк, отива на кино да гледа хитовата продукция. По-късно през нощта къщата им е опожарена до основи, докато 16-годишният им син, Джефри, е вътре.

Аутопсията показва, че момчето е загинало преди пожара, но тялото му е обгорено до такава степен, че е невъзможно да се определи какво точно е причинило смъртта.

ernest-heather-franklin

На 1 март, малко след полунощ, семейството докладва за пожар в дома си. Когато полицията пристига на мястото, 35-годишният Ърнест Франклин сочи към стаята, където лежи тийнейджърът. 16-годишният Джефри е осиновен през 2012 и е имал психически и двигателни проблеми и това било допълнителен стрес за семейството, твърди полицията. По време на пожара и двамата родители са били извън къщата – Ърнест Франклин е преследвал домашните кучета, които избягали, а Хедър Франклин пък е обикаляла денонощни магазини до 02:30 през нощта. Според разследващите пожарът е причинен от печка на дърва, с която къщата се отоплявала. След инцидента съседите се обявяват в защита на семейството, заявявайки, че двамата родители са известни в целия квартал със своята доброта и готовност винаги да помагат. Затова обвиненията изненадват всички. Един от съседите на двойката започва кампания по набиране на средства за възстановяване на дома им, в която за кратко време са събрани около 11 хил. долара. След като обвиненията към семейство Франклин се разпространяват, даренията по обясними причини спират и дарителите искат парите си обратно. Това обаче се оказва невъзможно да се случи ,тъй като Ърнест и Хедър вече са изтеглили парите от банковата сметка. Малко преди палежа Хедър Франклин споделя онлайн снимка от видеозон, разкривайки, че очаква момче.

Earnest-and-Heather-Franklin

Впоследствие пред родителите са повдигнати обвинения, а прокурорът Джоузеф Макбрайд изказва мнението, че са се вдъхновили да извършат убийството, след като гледали „Манчестър край морето“.

Приликите между реалността и киното в този случай са повече от съмнителни, както и фактът, че престъплението е извършено само два часа след прожекцията, на която присъствали семейство Франклин. Във филма героят на Кейси Афлек е скърбящ мъж, който в миналото по непредпазливост е причинил смъртта на сина си, докато бил под въздействието на медикаменти. Така и не бива осъден за деянието си. По време на пожара, той не е в къщата, точно както и семейство Франклин. Всичко това дава основание да се предполага, че има връзка между извършеното убийство и едно от хитовите заглавия на изминалата година. Адвокатите на двамата съпрузи отричат да има такава връзка и защитават тезата, че семейството двамата са „невинни до доказване на противното“.

Защитата обаче се оказва слаба и двамата са обвинени в убийство и в причиняване на пожар, за да прикрият следите.

До този момент никой не е платил гаранцията от 250 хил. долара за Ърнест и 125 хил. долара за Хедър. На 22 април Хедър е освободена под гаранция с мотиви за напреднала бременност, но ако двамата бъдат обвинени, ги грозят до 25 години затвор.

Та какво правим, когато посоката се обърне – когато на папката с досието трябва да пише „вдъхновено от истински филм“? Ами… едва ли можем да направим нещо друго освен да се надяваме, че киното няма да се оказва вдъхновение за престъпления в бъдеще.

 
 

Словото на Дамян Дамянов

| от chr.bg |

Някои смятат, че е роден на 13 януари, заради печатна грешка, допусната при второто издание на „Тетрадка по всичко“ от 1984 г. Но не – Дамян Дамянов е роден на 18 януари преди 83 години (1935).

За първи път публикува през 1949 година. По-късно завършва завършва българска филология в Софийския университет, а след това работи като литературен консултант във вестник „Народна младеж“ и като редактор в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“.

Дамян Дамянов почива на 6 юни 1999 г. в София.

Събрахме някои от най-добрите произведения на поета, за да отбележим рождения му ден. Сега е време за наслада.

 

Към себе си

Когато си на дъното на пъкъла,
когато си най-тъжен, най-злочест,
от парещите въглени на мъката
си направи сам стълба и излез.

Когато от безпътица премазан си
и си зазидан в четири стени,
от всички свои пътища прерязани
нов път си направи и пак тръгни.

Светът когато мръкне пред очите ти
и притъмнява в тези две очи,
сам слънце си създай и от лъчите му
с последния до него се качи.

Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си –
единствено така ще го решиш!

 

Многоточие…

Многоточие…
Обичам този знак. Макар неважен,
макар неясен… Скъсан… Просто малко…
Човекът нещо искал е да каже…
Но… изведнъж се сетил… Премълчал го…
…Защо – не знаеш… Скъсаната нишка
останала. А той самият – де го?
Три точици… Прекъсната въздишка…
Единствен спомен… Някому… От него…

 

из Поема за щастието

Догде съм жив, през сипеи и пъкъл
ще търся Щастието! То боли!
На Щастието името е Мъка!
Без мъка няма Щастие, нали?

 

Сърце

Да беше камък, щеше да се пръснеш –
веднъж ли те скова вихрушка зла!
Да беше феникс, щеше да възкръснеш,
от пепелта направило крила!

Да бе дърво, жарта на твойта обич
би паднала над тебе като гръм!
Мъртвец да бе, би станало от гроба
и викнало би: „Не! Мъртвец не съм!“…

… Но ти търпиш, защото си сърце!…

 

Чудо

Грозното момиче се събуди
малко по-красиво заранта.
Някакъв човек незнаен, чуден,
беше го прегръщал през нощта.
Грозното бе станало красиво,
тихо се усмихна на деня.
Не изми лицето си щастливо,
за да не измие и съня…

 

Ботев

Само поетът и лудия могат
само със двеста другари
голи да влязат във живия огън
и крепост с глава да събарят.
Само поетът и лудият дръзват
С юмрук да трошат вековете!
Българио, майко, горд съм до сълзи,
Че раждаш и „луди“ поети!

 

Лъжа

Лъжа ли беше първата ни ласка?…
Или за ласки само бях мечтал?
Затуй ли нощем все насън ме стряска
един копнеж – роден, но неживял?…
Със теб си имах някога огнище.
Там греех две премръзнали ръце.
Гордеех се пред всички с него: „Вижте,
от туй е топло моето сърце!“
Домът ми беше толкова уютен!
Бедняшки, ала спретнат беше той.
Едно дете люлеех там на скути
и тоз немирник беше мой и твой.
И мой бе оня щъркел, дето лятос
под нашия въртеше своя дом.
И моя беше ти, заради която
света бих минал три пъти пешком!…
Но моя бе и мъката, а нея
не слагах под глава, когато спях…
И този дом измислен тя отвея,
и този дом измислен стана прах…
Затуй към всеки светъл чужд прозорец
издигам днеска последа си ням
и радвам се, че вътре има хора –
дечица, смях, огнище има там!
Аз всяка чужда радост съм обсебил –
деца ли срещна – милвам с две ръце.
Светът е мой…Но ако те има тебе,
как пълно би било това сърце.

 
 

Един от най-великите колажи на Google Photos

| от chr.bg |

Повечето пъти, когато технологиите не функционират както трябва, се фрустрираме безутешно. Понякога обаче резултатът е трогателен и учудващ.

Такъв е случаят с тази снимка, която софтуерът на Google Photos е съшил автоматично. На нея млад човек се вижда огромен между дървета и сняг.

Снимката избухна в reddit.com, пусната от потребител на сайта под псевдоним MalletsDarker. Той е направил три снимки – с приятеля му, със снежния пейзаж и на дърветата на фона.

Една от опциите, които софтуерът на Google автоматично предлага, е ако усети, че няколко снимки са снети близо една до друга, да ги съедини в колаж.

Резултатът е просто прекрасен!

Технически обач изпълнението е лошо защото програмата пренебрегва разпознаването на обекти и пропорция. Много хора също се оплакаха, че Google Photos е направила албум от снимките им от предходната година и всички от тях са селфита, от които хората са изрязани.

Ето и няколко други не толкова сполучливи колажи на програмата.

47OR7ST

 

hWh8b7r

 
 

Основната причина за изневяра

| от chr.bg |

Екип от американски изследователи установи, че главната причина за изневерите е липсата на любов, пише в. „Индипендънт“.

Учените проведоха проучването с 495 пълнолетни на средна възраст около 20 години. Всеки от участниците беше попитан дали е изневерявал и защо. Така учените стигнаха до извода, че съществуват седем главни причини да лъжем партньора си.

Отлетялата любов е основната причина за 77 % от хората. Те казаха, че са потърсили забранена връзка, защото вече не са влюбени в половинката си.

Според експертът по връзки Челси Трескот, това по-скоро означава, че кръшкачите не чувстват любовта на партньора си.

Сексуалното разнообразие е втората по популярност причина. Много хора отговориха, че искат „по-голямо разнообразие от сексуални партньори“.

41 % от хората казаха, че не се чувстват обвързани с половинката си.

„Бях толкова пиян/а“ може да изглежда като най-древното извинение, но то важи за много прелюбодейци, всъщност за 70 % от тях. Алкохолът обаче може да замъгли преценката на човек, но не може да го направи напълно друга личност. Прелюбодеянието не е нищо друго, освен коктейл от емоции.

Повече от половината участници в изследването признаха, че несигурността им ги кара да изневеряват. Мотивацията им е да подсилят самочувствието си. Изглежда гимназистът продължава да живее в някои хора.

Гневът е причината 43 % от запитаните да прелюбодействат. Дали те си връщат за това, че и на тях са им изневерили, или са имали вбесяващ ден в офиса, което ги кара да се отдадат на ласките на страстен колега, не е ясно.

Приблизително една трета от доброволците са изневерили, защото им се е правело секс. По-голямата част от онези, които избират секса като главна причина, са мъже. В същото време, жените са по-склонни да посочват като причина пренебрегването или игнорирането им във връзката.

 
 

Sundance 2018: Филмите, които трябва да гледате

| от chr.bg |

Време е Холивуд да извади анораците от нафталина и да се запъти към Парк Сити, Юта, където го чака свеж букет от премиери.

Филмовия фестивал Сънданс започва на 18 и приключва на 28 януари. 

Сънданс сам по себе си е известен ски курторт, разположен в близост до Проувоу, Юта в САЩ. През 1968 година е закупен от актьора Робърт Редфорд. Тъй като съпругата на актьора е от Юта, пет години по-рано те си построяват къща в щата. Курортът е наименуван на ролята на Робърт Редфорд от 1969 година във филма Буч Касиди и Сънданс Кид.

В галерията ни днес подредихме 10 филма, които трябва да видим!