shareit

ДОСИЕТАТА CHR: Тайнственият художник и всички цветове под Слънцето

| от |

През далечната 1692 година, художник известен само като А. Бугърт решила да напише книга на холандски за смесването на акварелните бои и производните им цветове. Той не само подготвил въведение, в което разказвал за приложението на цветовете в живописта, но и разкрил как се създават нови цветове, нюанси, чрез добавяне на различни тонове акварел и и вода.

Историята за тази уникална книга на пръв поглед изглежда реална, но крайният продукт е повече от нереален.
Своеобразният наръчник на цветовете е в обем от 800 страници, а оригиналното заглавие е Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau, което в буквален превод от френски означава „Теория на цветовете на акварелните бои” и може би е най-подробният наръчник в света не само на своето време. Според средновековната книга, историкът Ерик Куакел, който е превел част от въведението, книгата е предназначена за учебно ръководство. Иронията обаче е, че е само един екземпляр, който е видян от твърде малко хора.

Няма как цветовете от стотиците страници на книгите да не бъдат сравнени със съвременният им еквивалент – цветните скали на Panton
, които се използват масово във всевъзможни области на бизнеса и индустрията и за първи път са издадени в книга през 1963 година.

Освен информацията в средновековната книга, изображенията в нея са зашеметяващи и притеглят страниците й да бъдат разлистени. Приличат на страница от цветните чипове на Panton, само имената им са различни. Но този ръкопис не е целял да се превърне в средство, което да контролира модните тенденции в следващия нюанс на маркова серия червила, поне доколкото ни е известно. Куакел коментира, че целта на книгата е да се използва за образоването на художниците. „През 17-ти век, известен като Златния век на холандската живопис, това ръководство е щяло да бъде хит, защото е било произведено на правилното място. Разбира се, няма как да не отбележим, че тази книга все още е актуална и в наши дни, без значение колко са напреднали печатните технологии.

Цялата книга е видима с висока резолюция тук, и може да бъде разгледана онлайн. Оригиналният ръкопис се съхранява в библиотека Méjanes в Екс-ан-Прованс, Франция.

Кой е тайнственият художник?

Изследователят на средновековни книги Ерик Куакел разказва, че се натъкнал на изпреварващата времето си книга случайно, но от пръв поглед разбрал, че тя е специална. Нейният съставител е обвит в мистерия. Предполага се, че е холандски учен, който сам е подготвил ръкописа. Книгата има и социална стойност, защото дава различен поглед върху работата на художниците и илюстраторите от 17-ти век. Предполага се, че Богарт е бил именно живописец. Той представя нагледно как се променят тоновете на цветовете, когато им се добавят „Една две или три порции вода“. За да илюстрира думите си той изпълва всяка страница с различни нюанси на цветовете и с картини. Освен това направил и индекс на всички описани цветове, което само по-себе си е истински рай за окото. Ръководството е изписано на ръка и се е предавало от ръка на ръка. За това и не е успяло да стигне до повечето художници от Средновековието.

Книгата на тайнствения художник става известна през 2014 година. До тази година не е имало холандски публикации по темата. Когато Куакел отишъл на командировка, за да продължи проучванията си, се запознал с друг холандски учен, който в момента изучава теорията на цветовете . Части от изследването му бяха завършени през 2015 година и представени от Университета в Амстердам.

 
 
Коментарите са изключени