shareit

ДОСИЕТАТА CHR: Последният дон Корлеоне – Бини Булдозера

| от |

60 години начело на прословутата италианска мафия от Корлеоне, 43 години укриване от властите по цял свят и 10 години зад решетките. След живот, достоен за филм, безславно, в пандиза, покосен от редица старчески заболявания, си отиде един от най-страшните, безмилостни и неуловими донове на италианската мафия – Бернардо Провенцано.

Наричан Бини на галено и Булдозера, заради безмилостния начин, по който гази всеки, изпречил се на пътя му, Провенцано бе последният Дон на Коза Ностра, наричан със страхопочитание „ cappo di tutti cappi” – бос на босовете – в продължение на 40 години.

Провенцано попадна затвора през 2006 година, a снимките от задържането му са първите негови, които се появяват в публичното пространство. Той бе пратен в килията, за да изтърпи доживотна присъда за няколко убийства, включително и за ликвидирането на двамата най-добри антимафиотски магистрати – Джовани Фалконе и Паоло Борселино. И двамата са убити при бомбен атентат през 1992 година.

Макар да разчиства пътя си в правосъдната система, Провенцано не сяда веднага на мафиотския престол. Той поема командването на сицилианската мафия през 1993 година – едва след ареста на бившия си шеф – Салваторе Тото Риина с прякор Дребния.

Последните две години от живота на Булдозера минават в стационара на затворническата болница. Страдал от рак на пикочния мехур и сериозно когнитивно увреждане. Заболяванията му възпрепятстват голяма част от преговорите с държавното обвинение, които Булдозера води с помощта на свита мастити адвокати. Дебатите имат за цел да разсеят мъглата от надвиснали нерешени престъпления, които удобно можели да бъдат пришити на мафиотския бос.

Макар здравето му да отказва, а краката да не го държат, дон Провенцано до последно не желае да сътрудничи на правосъдната система и разбива на пух и прах всеки неин опит за диалог.

От селото към голямата игра

Бернардо Провенцано е роден навръх Нова година – на 31 януари 1933-а в крад Корлеоне, Италия. Израснал е в селско семейство в Корлеоне и е третата мъжка рожба от общо седем. Напуска училище, когато е на 10 години, без да завърши основно образование, за да работи на полето. Присъединява се към мафията в края на пубертета. По това време Мишеле Навара е глава на Корлеонези.

Провенцано избира заобиколен път към трона – сближава се с Лучано Леджо – млад, амбициозен гангстер, който е сериозна заплаха за позициите на Навара. Между двамата започва и война в средата на 50-те години.

През август 1958 година Провенцано става един от 14-те стрелци, които застават зад гърба на Леджо в преврат и убиват Мишеле Навара. Очаквано Леджо заема вакантния престол като глава на Коза Ностра. В следващите пет години Провенцано е неотлъчно до него, като е рамо до рамо с главорезите му, когато става дума за разчистване на сметки с хората на Навара. Безмилостен и готов на всичко да засвидетелства пред Леджо верността си, той преследва и ликвидира всеки, дръзнал да оспори титлата му.

Късметът му изневерява през май 1963 година. Тогава Бини Булдозера се проваля в поръчка за убийството на един от хората на Навара. В този момент му се наложило да се крие от вендетата, която му готвят от другата страна на мафията. Обявен е за издирване и от властите през същата година, когато близо до родния му град изцапва собствените си ръце с кръв като лично се саморазправя с местния мафиот Паоло Стрева. Убийството на Стрева разпалва мафиотска война в Сицилия, при която загиват най-малко 52 души.

Стреля като Бог, мисли като пиле

„Стреля като Бог, срамота е, че има пилешки мозък”, казва за Провенцано босът му Леджо. Оказва се, че подценява селското момче. Провенцано не само мисли по-добре от пиле, но и действа като лъв. В следващите 43 години, докато го издирват, той не просто е неуловим, а живее спокойно под носа на полицията.

Обявен е за издирване на 10 септември 1963 година заради убийството на един от хората на Навара.

Името на Бини Булдозера добива известност след кървавата вакханалия на 10 декември 1969 година на Виале Лацио. Тогава е убит Микеле Каватайо – отмъщение за участието му в първата мафиотска война. Нападението търпи провал и Каватайо успява да ликвидира Калогеро Багарела – по-големият брат на Леолука Багарела, който е зет на Риина. Според легендите, тогава изгряла звездата на Провенцано, който спасил положението. Въоръжен с автомат Berreta 38 в ръка, той си спечелил репутация на най-кръвожадния убиец на мафията, който измъкнал хората на Риина от сигурния погром.
Според един прокурорски свидетел обаче – Гетано Градо – самият Бини Булдозера объркал нападението, тъй като нервите му не издържали и открил стрелбата твърде рано.

По времето когато Риина е Кръстника на мафията, Провенцано останал в сянка. Той се заел да ръководи финансовата част на мафиотската корпорация, в която дирижирал рамо до рамо с боса. Основната криминална дейност на групировката била трафик на хероин.

Докато се крие от враговете на Корлеоне след Първата мафиотска война, Провенцано трябва да се скатае и от полицаите, които са по петите му. Знае, че залавянето му ще осигури доживотна слава на властта, а това е последното му желание. Провенцано мразел до мозъка на костите си, както полицията, така и правосъдната система поради факта, че са корумпирани. Повечето Корлеонези били погнати по това време от италианските спецченгета, които нямали търпение да се окичат с ордени след залавянето им.

Междувременно пътят към престола на Коза Ностра се разчиства от самосебе си за селското момче Бени Провенцано. Шефът му Леджо отива на топло за убийство през 1974 година. Мястото на Леджо е заето от Риина. Провенцано става трети в ръководството – дясна ръка на дясната ръка на Риина. По същото време прякорът му Булдозера вече е забравен. Сега Провенцано се подвизава като Счетоводителя – заради врътките и схеми, с които движи финансовите дела на Коза Ностра – в абсолютен контраст с наивните опити за финансов контрол на своите предшественици.

Последвала Втората Мафиотска война през 1981-1982 година, но участието на Провенцано в нея е по-скоро на задните флангове. Тя била започната от Риина и отнела живота на стотици мафиоти в пътя на Корлеонези към превръщането им на доминиращата мафия в Сицилия.

През 80-те и 90-те години Провенцано издигнал своя крепост в предградието на Палермо – Багерия. В имението мафиотите му провеждали срещи на високо ниво и сключвали договори, купували вярност и мълчание. Дългогодишните служители на Бини Булдозера се възхищавали на резиденцията – вила от 18-ти век, известна като Валгуарнера – „красиво място, класически стил, мястото, където Провенцано живееше в нелегалност бе нещо като рай. Той бе спокоен, там в безопасност бе и семейството му. Обикновено излизаше за срещи навън с линейка”.

Кръстника с „пицините”

След ареста на Салваторе Рина през януари 1993 година, той е осъден на доживотен затвор като поръчител на дузина убийства, както и за организацията на два бомбени атентата (известни в историята като клането в Капачи и клането във Вайа Д’Амело). Тогава са убити магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселиньо. Двамата ръководели мащабния процес срещу мафията в средата на 80-те години. Провенцано също бил осъден за поръчките, но задочно, тъй като местонахождението му било неизвестно. По това време още не било ясно, че Провенцано е надминал Риина. Никой не го бил виждал в публичното пространство от 1963 година. Не се появил и когато съпругата му и двамата му вече пораснали синове започнали да се появяват в обществото през 1992 година.

Известно време дори се подозираше, че Провенцано е мъртъв.

В последствие обаче се появиха информатори, които съобщиха, че след ареста на Ринна, Провенцано става шеф на Корлеонезите. Опълчват му се други двама мафиоти – Леолука Багарела и Джовани Бруска, но скоро са заловени от ченгетата и пратени в затвора, съответно през 1995 и 1996 година.

По същото време, под ръководството на Провенцано, мафията става по-малко кръвожадна, но доста по-ефективна. Бини Булдозера се превърнал в арбитър между враждуващи мафиотски групировки, които се конкурирали в бизнеса. Забранил изцяло атаките и саморазправата с публични личности, за да може да се промени вкорененото негативно мнение на обществото към мафията. Провенцано мислел по-добре от пиле, тъй като провокирал години наред полицията да реагира първа, след което я правел за смях. Оказал се внимателен мениджър, който предприел няколко явни риска, разкривайки местонахождението си на шепа сътрудници.

Избягвал телефоните, издавал нареждания и комуникирал с жена си и децата си чрез малки, ръчно доставени бележки, наречени „пицини” . Много от тях били кодирани и когато попаднели в ръцете на ченгетата можели да бъдат тълкувани единствено като религиозни послания. „Нека Господ ви благослови и защити”, гласяла една от тях.

По думите на прокурорския свидетел Джузепе Витале, Провенцано се появил за последно през 1992 година на среща на Коза Ностра. Той бил облечен в пурпурни одежди като католически епископ. Религиозните му поведение и език постепенно станали част от имиджа на Кръстника. Той регулярно четял фрагменти от Библията и си водел бележки към съответните пасажи. Някои от тях използвал в неговите „пицини”, а другите преобразувал в рутинни инструкции по отношение на ежедневните бизнес въпроси. Периодично благодарял на Исус Христос като го наричал „Божественото провидение”, „Нашият любим Господ” и изразявал надеждата, че той ще помогне да бъдат направени правилните неща. Изразът Con il volere di Dio – в превод „С Божията воля” – бил използван над 43 пъти по време на една от мафиотските срещи на Бини Булдозера. Повтаря се много пъти и в кореспонденцията му.

Религията играела важна роля в управлението на Провенцано. Той посредничел за добрите отношения между различните мафиотски семейства и така създал централизирана, ретикуларна структура, като по този начин съхранил мафията в най-добрата й форма.

Близо четири десетилетия Бини Булдозера бил нещо като фантом за властите. До ареста му на 11 април 2006 година в медиите имало само една негова снимка от 50-те години. През 1959 година той изглеждал като сериозен, дори намръщен, младеж с омазана с Брилянтин коса, носещ костюм. Фотографията е направена по време на религиозен фестивал.

Има доказателства, че през 2002 година Провенцано е пътувал до Франция, въпреки че е бил издирван. Там претърпял операция в Марсилия заради тумор на простатата. Възстановяването му дори било финансирано от италианската държавна хазна. Присъствието му в операционната зала бе доказано с ДНК тест.

На 25 януари 2005 година полицията обискира дузина жилища в Сицилия и арестува 46 души, заподозрени в съзаклятие с Провенцано. Те бяха обвинени в помагачество на боса да се изплъзне. Въпреки че не можели да се докопат до Кръстника физически, ченгетата разполагали с доказателства, че 72-годишният Провенцано е жив и контролира Коза Ностра със загадъчните си ръкописни бележчици – предпочитан метод за даване на разпореждания.

Два месеца след януарската акция, последвала втора. Други 80 мафиоти били тикнати в зандана, но отново се оказало, че Провенцано не е сред тях.

Запознати дават показания, че в този период Провенцано се местил в къщи в селските райони през две или три нощи, за да избегне белезниците. Но и без това главоболията на властите не били малки, тъй като не разполагали с нито една съвременна снимка на боса, с която да го идентифицират. Единственото, което имали, бил фоторобот, който състарил онази снимка на Кръстника с Брилянтин в косите от 50-те години.

В крайна сметка Бини Булдозера бе заловен близо до родния си град Корлеоне. Говорител на полицията в Палермо – агент Даниеле Макалузо – съобщи тогава, че е задържан сутринта на 60 км южно от града, докато шофира към сицилианската столица. Местонахождението му било установено по простичък начин – били проследени доставките с чисто бельо и дрехи от дома на семейството му до мястото, където се криел – ферма в близост. Новината за задържането му измести фокуса от провеждащите се тогава избори в Италия.

Първоначално арестантът отказваше да потвърди, че е легендарният Бернардо Провенцано. В крайна сметка признал. Нямало нужда и от процес, защото той вече бил осъден задочно за много убийства.
На 2 май 2006 година се появи информация, че е държан в изолатор в най-добре пазения затвор в Терни, централна Италия. Бе разпространено и видео с него – той седнал до бившия си шеф Тото Риина Дребния. Както всички мафиоти, Провенцано и Риина са снимани с видеокамера през цялото време и нямат право на посещения, а само на контакти с адвокатите си.

Следите остават

Провенцано се смята за основоположник на мирната мафия, която замества терористичната бомбена кампания, поведена през 1993 година от Коза Ностра, при която бяха убити невинни. Той учел на търпение, разбирателство с държавните институции и регулярно финансиране на хазната. Бини Булдозера, онзи с автомата, точния мерник и пилешкия мозък, се превърнал в най-успешния мафиотски дипломат, който заклеймил похватите на предшественика си Тото Риина. Един от гардовете на Риина – Джовани Бруска, който стана основен свидетел срещу мафията, твърди, че между карабинерите и някои босове на Коза Ностра е имало тайна сделка, тъй като всички били уморени от диктатурата на Корлеонезите. По думите му именно Провенцано продал Риина в замяна на архив с компромати срещу него, които били държани в апартамента му на Вая Бернини 52 в Палермо.

През 2009 година Масимо Чанчимино – син на Вито Чанчимино също потвърди, че Провенцано е предал Риина.

Очевидно Сицилианската мафия е разделена между босовете, които подкрепят суровите методи срещу закона и тези, които са привърженици на модерния метод на Провенцано. Всички задържани мафиотски босове са контролирани изкъсо, особено по отношение на контактите им с външния свят. Така те нямат възможност да дърпат конците от килията си.

В деня, в който е арестуван Провенцано, Романо Проди печели италианските избори срещу Силвио Берлускони. В същия ден няколко мафиоти бяха споменати като наследници на Бини Булдозера. Сред съперниците му са Месина Денаро от провинцията Трапани, Салваторе Ло Пиколо от Палермо и Доменико Ракулия от Алтофонте. Твърди се, че именно Провенцано номинирал Месина в една от неговите „пицини”. Той е единственият, който може да номинира наследника си и се очаква това да бъде прието единодушно от останалите мафиоти.

Два месеца след като Бини Булдозера е откаран в зандана, е проведена операция Гота. Арестувани са 52 души от структурите на Коза Ностра в Палермо. Изучаването на пицините на Провенцано показва, че той е имал комуникация с някои от депутатите в Палермо, сред които Салваторе Ло Пиколо и Антонио Ротоло. В една от пицините Провенцано казва на Ротоло „Зависи от теб, мен и Ло Пиколо, ние решаваме всичко”.

Разследващите твърдят, че Ротоло е създал нещо като федерация, срасната с мафията. Тя включва 13 фамилии, групирани в 4 клана. Заедно с него, управляват дясната му ръка Антонио Чина, който е бил личен физиотерапевт на Салватори Риина, Провенцано и Франческо Бонура. Твърди се, че в момента Палермо е управляван именно от този триумвират.

Но има и друг сценарий, защото подобна власт не се взема безкръвно. Коза Ностра е пред нова война за трона.

 
 
Коментарите са изключени