shareit

ДОСИЕТАТА CHR: Онези неразкрити убийства…

| от |

2:30 часа сутринта е. Знаеш, че трябва да заспиш, но предпочиташ да прочетеш за последно поне още една статия в интернет… Какво? Да не смяташ да прочетеш точно тази? В която разказваме за неразкритите убийства и сюрреалистичните касапници, които ще ви накарат да посрещнете ококорени и уплашени новия ден? Наистина ли?

Кой съм аз да се шегувам? И други са минали по този път и знаят, че всичко казано по-горе няма да ви спре да я прочетете. Така че просто пуснете едно съобщение да отмените ангажиментите си за сутринта, защото цяла вечер ще си блъскате главата, за да разбере ужасяващата истина зад тези загадъчни престъпления…

5. Последното пътуване на Джонатан Луна

Джонатан Луна имал прекрасен живот. 38-годишен семеен мъж и успешен прокурор – реален пример как едно бедно момче се превръща в богат мъж. В момента, когато е на върха се случва нещо неочаквано. На 3 декември 20013 година, Джонатан си тръгва от работа, излиза от съда и не се прибира у дома. Вместо това предприема странно пътешествие през няколко щата в средата на нощта. Той излиза от съдебната палата половин час преди полунощ и кара 4 часа до Ланкастър, Пенсилвания. На следващата сутрин е открит удавен в плитка рекичка, а от врата му все още висяла служебната му карта. И макар всичко това на пръв поглед да изглежда като че пичът е имал лош ден на работа, карал е 4 часа до друг щат в средата на нощта и някак едва е успял да се удави в толкова малка река поради някакви си негови причини, има няколко факта, които навеждат на мисълта, че има нещо гнило в цялата работа с това пътешествие. Първо той не е съобщил за пътуването си на никой. Не шофирал с колата си към Ланкастър по главния път, а се движил на зиг-заг – по най-заобиколния маршрут. Изтеглил си на няколко пъти малки суми пари от случайни банкомати. След това платил пътната си такса по няколко начина, въпреки че носил в себе си E-Z Pass – карта, с която може да го направи бързо и лесно. Изглежда, че дори е успял да се нарани по време на пътуването, защото на билета за платената пътна такса имало негова кръв. Колата му е открита до речното корито… И въпреки, че смъртта е причинена от удавяне, Джонатан е бил наръган 36 пъти със собственото си джобно ножче, а по главата му са нанесени сериозни удари.

Първоначално полицията гледала на случая като тривиално убийство. Джонатан бил адвокат и най-вероятно е имал много врагове от криминалния контингент. На следващия ден е трябвало да чете заключителната си пледоария по дело, в което е изправен срещу мощни наркоразпространители. Разбира се, че някой от враговете му е пощурял от яд, сграбчил го е след работа, натикал го е в колата му и го е принудил да кара на зиг-заг за заблуда на полицията. За да заличи следите си, предполагаемият убиец го е накарал да плаща по всевъзможни начини пътните си билети. След това го е отвел на тихото място, където го изтезавал и убил. Гледали сме филми, знаем как стават тези работи….

От друга страна ченгетата открили, че семейството на Луна не познавало тайните му навици. Бил доста задлъжнял напоследък, имал профили в много сайтове за запознанства. Освен това той не изглеждал да се крие или да е притеснен по време на пътуването. Мъжът от газ станцията твърди, че е бил сам в колата. Каквото и да е правил във фаталната нощ, го е правил доброволно. Така че нека прехвърлим вината на тайния му живот – може би е искал да изчисти мислите си като покара наоколо в 2 през нощта… може би се е опитвал да инсценира самоубийство или отвличане и да е попрекалил?

Любимата версия:

Инстинктът може би ви води към версията за глупаво, нескопосано инсцениране на самоубийство, но не….Този мъж е бил убит. Прободните рани с джобно ножче често се бъркат с наранявания, в които има колебание. Приема се, че те са „колебливи рани” характерни за самоубийствата. Въпреки това, в погребалното бюро, където се погрижили за тялото на прокурор, заявили, че това е най-страшната гледка, която някога са виждали. Говорим за разпрани ръце, накълцан скротум, прерязано гърло и прободни рани по целия гръб. Дори да изключим всички коментари на погребалните агенти, едва ли някой вярва, че човек ще иска толкова отчаяно да се самоубие, че да се самонакълца като салата. Освен това, Луна е оставил мобилния си телефон и очилата си на бюрото си, въпреки че са му били нужни, за да шофира. Имало е и локва кръв на задната седалка на колата му, от което следва, че най-вероятно е лежал по гръб там – и някой друг е карал колата му. Което означава, че служителят на бензиностанцията може да не е видял Луна, а неговият убиец. Някой, който прилича на него. Така че любимата ни версия е, че Луна е убит от жестокия си брат близнак, който идва от друго измерение. Обзалагаме се, че ФБР също са работили по тази теория и на това се дължат противоречивите им изявления по случая.

4. Мистериозната смърт на победителя от Тур дьо Франс

Представете си един прекрасен атлет, който е бил открит от едната страна на селски път с размазан череп и нито една следа за това, какво се е случило. Представете си каква храна за медийните лешояди е това, колкото странни детективски теории са проехтели, недоволният самотен полицай, който си блъска главата, за да разреши случая, докато се бори със собствените си демони. Сега си представете как ченгетата се отдалечават от местопрестъплението, свили от безсилие рамене. Никой никога повече не спомена за случая.

Ако сте живели в Италия около 1924 година, няма нужда да си представяте това. Точно в тази година Отавио Ботечия, победителят от Тур дьо Франс, най-известният колоездач в света, е открит мъртъв близо до родното си градче Пеонис. Черепът му бил смачкан, костите му потрошени. Той никога не се върнал в съзнание и починал от раните си 12 дни по-късно. Велосипедът му лежал до него без нито една драскотина. Явно не е катастрофирал. Няма и следи от спирачки на мястото, така че няма как да е бил ударен от кола. Всички вестници превключиха на таблоиден режим и започнаха да прилагат на страницата си закони, да лансират версии и да сочат разрешението на случая. Същевременно ченгетата не си давали зор да ровят много, а се опитали да пришият случая на обичайните заподозряни, за да успокоят обществеността. Дори съобщиха, че причината за смъртта е … „слънчев удар”. Но тук трябва да отбележим, че въпреки славата и героизма, Боточея бе отявлен критик на Мусолини. Делото изглежда предрешено, нали?

Любимата версия:

Колкото и крещящи истинска да ни се струва версията, че Мусолини е пуснал в действие палките си заради антифашистките убеждения на колоездача и е наел убийци, за да го очистят, няма нито една следа, която да води в тази посока. Освен това самият Мусолини не е човек, който би действал по този начин. Така че тази теория по-скоро е нищо повече от една романтична измислица. Да оставим настрана и калпавата полицейска работа по случая – нещо, което рядко си биха позволили ченгетата, ако става дума за поръчка от диктатор. Животът често е низ от случайности и глупости. Може пък Ботичея да е спрял да си набере грозде за закуска и недоволен фермер да го е замерил с камък, да е разбил главата му и да е довлякъл тялото му до пътя, като е счупил няколко от костите му в бързината? Колкото и невъзможно да ви се струва това, именно това се случва. Един земеделец ( на който никой не повярвал) признал точно това на смъртния си одър.

3.Тройно скаутско убийство в Оклахома

В късния април 1977 година, някой влязъл в палатката на момичетата скаути в Оклахома и откраднал всички понички от кутията им. След това на тяхно място поставил зловеща ръчно написана бележка с обещание: Скоро три момичета ще бъдат убити. Отговорникът на лагера отнесъл писмото до директора, който заявил, че това е шега.
Познайте какво се случило след това?

Два месеца по-късно, новият къмпинг на момичетата-скаути бил ударен от гръмотевична буря. Новите попълнения в редиците на момичетата-скаути се скрили в палатките си, за да избегнат гнева на майката природа. Една от палатките с име „Отбор Киова” била малко по-отдалечена от другите. Нейните трима обитатели между 8 и 10 годишна възраст никога повече не били видени живи. Една от жертвите била открита в гората, близо до душовете. Други две били открити в палатката с тиксо на устите си. И трите били пребити, удушени и изнасилени. Настанала паника, лагерът бил закрит. Започнало трескаво издирване на насилника. Очертава се това да е Джийн Лирой Харт – опозорен местен спортен герой и избягал затворник, съден за кражба с взлом и изнасилване. Вече 4 години се измъквал на ченгетата. Заловен е година след инцидента в гората. Спипан е от местен шаман и бързо оправдан, защото наред с другите доказателства, кракът му като цяло бил много по-голям от отпечатъците край палатката. Те са оставени от обувки за тенис. Макар да не е истинският убиец, той все пак бил закопчан за разнообразни престъпление и получил присъда. Малко след това починал от сърдечен удар в двора на затвора на 36 години, оставяйки след себе си един въпрос без отговор и едно писмо, в което подчертава, че не е убил момичетата скаути.
Така случаят остава неразрешен.

Любимата версия:

Харт изглежда като очевиден извършител, ако си шериф в малко градче. Мъж с лош характер и репутация, който е преследван от ченгетата няколко пъти. Само че не се връзва той да е убил момичетата. Ченгетата дори никога не започнали истинско досъдебно производство срещу него, а просто подхвърляли „Трябва да е той, хванете го!” И макар да твърдели, че разполагат с оръжие, което ги отвежда до Харт, въобще нямало такова. Полицаите твърдели и че имат перфектен отпечатък от пръст. Оказало се, че принадлежи на един от тях. Има няколко неща, които оневиняват Харт. Той е бил перфектен къмпингар. Няма как да е излязъл в гората с обувки за тенис, особено ако ще се промъква да убива трима души в бурята, някак си не се връзва с картинката. Така че изглежда сякаш някой съвсем различен човек , непознат психопат е бродил в Къмпинг Скот.

А може би Харт го е направил и се е опитал да заличи следите си … едва ли ще разберем.

2. Невъзможният случай Уолъс

Ливърпул, Англия. Главният герой в историята е Уилям Хърбърт Уолас, застрахователен агент на около 50 години. На 19 януари 1931 година той влиза в близкото кафе на редовна среща за игра на шах. Там получава странно съобщение. Мистериозен мъж, който твърди, че се казва Р.М. Куалтро иска да си уговори среща с Уолъс на следващия ден в градините Менлов. Настояването му е обезпокояващо и дори грубо за английските маниери. Но Уолъс предусеща потенциална сделка и решава за захапе стръвта. На следващия ден се качва на трамвая, за да стигне до адреса. Оказва се, че такава улица и номер не съществуват. Обхожда квартала 45 минути и си тръгва обратно към дома. Там нещо не е наред. Всички врати за заключени. Жена му не отговаря. Когато разбива вратата, открива любимата си Джулия брутално убита.

Това е историята. Следват версиите.

Едната е, че мистериозният Куалтро е пристигнал в дома на Уолъс.

Всъщност изглежда някак странно как този мъж е успял да събуди такова любопитство у Уолас и да го изведе на среща. Когато е стигнал до градините Менлов, застрахователният агент е питал за несъществуващия адрес живущите като по този начин си е осигурил алиби. Дори спрял полицейски офицер. Сякаш е искал всеки един потенциален очевидец да го запомни – в колко часа и къде е бил. По-късно съседите му го откриват в задния двор на дома му – обяснил им, че тъкмо се прибира и че вратите са заключени. Внезапно и мистериозно открива, че вратата се е отключила някак. Влиза вътре и открива съпругата си пребита до смърт в хола им.

Кой е убиецът? Към момента никой от близо 10 милиарда разследващи и криминалисти , сред които Реймънд Чандлър и П. Д. Джеймс са безсилни в този случай.

Дългата ръка на закона бързо сграбчва единствения заподозрян. Уолъс получава смъртна присъда само след едночасово заседание на магистратите. След това втората инстанция го пуска на свобода, аргументирайки се с това, че доказателствата са косвени. Освен това съдът смята, че ченгетата са „работили” само в една посока – че Уолъс е убил жена си и е предприел пътуването до градините Менлов като са игнорирали цялата страна история с мистериозния мъж и срещата.

След като е освободен, Уолъс губи работата си, здравето му е сринато и той умира две години по-късно, обграден от общественото презрение и омраза и задушаван от подозренията на близките си.

Друг заподозрян официално по случая е нямало.

Любимата версия:

Главният проблем тук е, че няма нито едно доказателство, което да се използва, за да се докаже, че Уолъс е виновен. И двете истории звучат реалистично. Зависи на коя искате да вярвате. Методът на убийството – госпожа Уолъс е направена на пихтия с тъп инструмент. До каква степен болнавия 52-годишен застрахователен агент е можел да извърши това. Разбира се, че не е възможно, твърдят привържениците на брокера. „Може, ако е бил достатъчно ядосан”, твърдят опонентите. Как обаче става така, че няма нито едно петно от кръв по дрехите си, като би трябвало да е плувнал след подобно пребиване? „Защото е невинен”/”Защото се е съблякъл чисто гол!”

Към момента на задържането на Уолъс полицията дори не разпитва други хора. А ако един човек, за който се твърди, че е убил по начин, по който физически не може да го извърши, значи мръсната работа е свършена от някой друг. Може би от човек, на име Ричард Гордън Пери. Бивш служител на Уолъс, висок и здрав мъжага, който харчел пари на поразия и живеел далеч над възможностите си. Уолъс знаел през цялото време, че Пери краде пари. Внезапно младокът напуснал фирмата и сменил работата малко преди убийството. В нощта на престъплението. Пери взел колата си от местния гараж и една от ръкавиците му била спечена и залепнала с някаква течност, която ужасно много приличала на кръв.

Ако предположим, че Уолъс е изритал Пери от работата, то той има мотив да отмъщава. Освен това Уолъс държал много служебни пари в кутия в къщата – ето и финансов мотив. Кутията не била съвсем празна след престъплението, обаче. Пери е познавал добре Уолъс и къщата. Така че твърде вероятно е Пери да е посетил къщата след като Уолъс тръгнал по дирите на мистериозния мъж от кафенето. Макар гаджето на Пери да твърди,ч е в нощта на убийството е била с него, скоро се оказало, че това не било така. Твърди се и че ченгетата заровили някои от доказателствата, които уличавали Пери и негов съучастник. Така че защо някой ще убива госпожа Уолъс за пари, а ще вземе само 4 лири от кутията с мангизите? Защо чантата на жертвата, която също била тъпкана с пари, е недокосната?

Какво се случва със странния момент, в който Уолъс не можел да си влезе у дома? Може би някой все още е бил в къщата и след това е отключил вратата, докато съседите и застрахователния агент се суетят в двора? Може би убиецът е бил убеден, че престъплението ще бъде лепнато на съпруга….

1.Фантомът от Тексархана

За 10 седмици през 1946 година Тексаркана е разтърсена от ужас, достоен за тийнейджърски хорор филм. Мистериозен маниак нападнал три млади двойки, които се натискали в колите си. След това влетял в дома на възрастно семейство. 5 от жертвите били убити и едва три успели да избягат.

Първата атака е осъществена на 22 февруари. Маниакът налетял на 25-годишния Джими Холис и 19-годишната Мери Джийн Леърли в колата им. Той насочил фенерче, за да ослепи жертвите, завлякъл младежа извън колата и му казал да си свали гащите. След това го смазал от бой, като пострадалият бил седмица в кома. В известен смисъл Леърли имала доста по-малко късмет. Маниакът я накарал да бяга, започнал да я годни, като я биел и държал я на мушка с дулото на пистолета си. Почти в истерия момичето успяло да се изплъзне и стигнало до къща на миля от мястото, където била нападната.

Няколко седмици по-късно, друга млада двойка е нападната. Фантомът екзекутирал момчето и момичето. Две седмици по-късно още двама младежи били открити мъртви. Те са били извлечени от колата, бягали са известно време, но са били застигнати от куршуми.

Последните жертви са Върджили и Кейти Старкс – фермери. Попороменил първоначалния си метод, Фантома ги разстрелял с пистолет през прозореца. С два куршума в главата, госпожа Старкс все пак оцеляла. След ужасяващо преследване из къщата, тя успяла да избяга при съседите малко преди да колабира. Кървава след и няколко паднали зъба отвели марирали пътя й.
Някои от оцелелите описват убиеца като огромен мъж, с черна бяла маска.

Любимата версия:
С масовата паника и явни белези на хорър, почти всеки в околността бил заподозрян за нападенията. Странни коли на странни места, мистериозни пациенти в кома, избягали нацисти-затворници, съседът Чад и кой ли още не – всички били разпитани. Слуховете били насочени към местен бандит на име Йоуел Суини – прибран в затвора за кражба на кола по времето, когато убийствата спрели. Звучи налудничаво. Все пак няма връзка между убийствата и тузарската кола, която Суини задигнал.

Дуди Тенсън е нещо различно. На 5 ноември 1948 година 18-годишен рибар бил открит мъртъв е леглото си. В стаята му бил намерен отровен химикал, кутия и бележка: „Ключът за кутията ще бъде намерен в следните няколко реда. В тръба от хартия, цветни ролки и техният кух, сух звук. Главата пада, опашката се обръща и вътре е листът, за който копнееш. Две пчели значат много, когато са заедно. Тези улики трябва да ви отведат до нея”.

Ченгетата погледната бележката, погледнали към леглото на Дуди и решили, че не искат да се занимават с гадания. Опитали се със сила да отворят кутията. Вътре открили смразяващата изповед за второто и третото нападение на Фантома.
Твърди се, че те били извършени от Дуди, а оръжията били демонтирани и скрити в кутията.

Макар Тенсън никога да не е бил заподозрян, преди смъртта му, други бележки се появили по-късно. Те опровергавали изповедта му. Нападенията са точно по вкуса на мистериозни убийци в сянка. Фактът, че той си признава само за две от атаките означава, че може би има и друг Фантом. Това до известна степен обяснява разликата в трите случая. Така че можем да заключим, че Фантомите са Дуди Тенсън и мистериозен, грамаден мъж с маска, който никога не е бил заловен.

О, Боже, той е зад теб… шегувам се.

 
 
Коментарите са изключени

Как Канпур стана най-замърсеният град на света

| от |

Според годишното измерване на средната концентрация на PM2.5 (атмосферни аерозолни частици), както е документирано от Световната здравна организация за периода от 2008 г. до 2017 г. най-мръсният град в света е Канпур, Индия.

Базата данни на СЗО за 2018 г. съдържа резултати от мониторинг на замърсяване на атмосферния (външен) въздух от почти 2700 града в 91 държави. Качеството на въздуха в базата данни се представя от средната годишна концентрация на прахови частици (PM10 и PM2.5, т.е. частици, по-малки от съответно 10 или 2,5 микрометра).

Cawnporeskyline

Някои от забележителностите на Канпур – стари и нови сгради

Малко история за града.

През 1207 г. Раджа Канх Део от клана Канхпурия основава Канхпур (тогава просто малко селце), което по-късно става известно като Канпур. Днес това е най-населеният град в индийския щат Утар Прадеш и един от най-населените градове въобще в Северна Индия с население от 2 768 057 жители към 2011 г. и площ от 1640 квадратни километра.

През 19 век Канпур е важен британски гарнизон с казарми за 7000 войници. По време на индийския бунт от 1857 г. 900 британски мъже, жени и деца са обсадени в укрепленията си в продължение на 22 дни от бунтовници начело с Нана Сахиб Пешва. Те се предават с условието, че ще им бъде осигурено безопасно преминаване до близкото пристанище в Сати Чаура Гат, където ще се качат на баржи и ще им бъде разрешено да отплават до град Аллахабад.

The tugboat, Herbert P. Brake

Състав от баржа и тласкач

Въпреки че има спорове какво точно се е случило в Сати Чаура Гат и кой стреля първи, знае се, че скоро след това се е стреляло по заминаващите британци от бунтовническите сепои и са били убити или пленени. По-късно някои от британските офицери твърдят, че бунтовниците нарочно са поставили лодките в калта, за да ги забавят. Те също така казват, че хората на Нана Сахиб предварително са уредили бунтовниците да стрелят и убият всички англичани след като напуснат казармите. Въпреки че гигантската компанията Ийст Индия по-късно обвинява Нана Сахиб в предателство и убийство на невинни хора, досега не са намерени доказателства, които да сочат, че Сахиб действително е планирал или поръчал клането. Някои историци смятат, че събитията в Сати Чаура Гат са резултат от грешка, а не от някакъв целенасочен план, организиран от Нана и неговите съмишленици. Лейтенант Моубрей Томсън, един от четиримата оцелели от клането мъже, вярва, че сепоите не са знаели за предстоящото убийство.

Мнозина са убити, а оцелелите 200 британски жени и деца са върнати на брега и изпратени в сграда, наречена Бибигар (домът на дамите). След известно време командирите на бунтовниците решават да убият заложниците. Войниците обаче отказват да изпълняват заповедта и съответно командирите водят месари от близкия град, които да свършат работата. Това се случва 3 дни преди британските сили да влязат в града на 18 юли. Разчленените тела са хвърлени в дълбок ров наблизо. Британците, начело с генерал Нийл, завземат обратно града и извършиха серия от отмъстителни действия срещу сепоите и  цивилните граждани, заловени в района, включително жени, деца и старци. Клането в Канпур, както и подобни събития на други места, са представени от британците като оправдание за ответните кланета от тяхна страна. „Помни Канпур“ се превръща в боен вик за британците до края на бунта.

newplot (1)

Нивата на атмосферни аерозолни частици по години. Данни на база сателитни снимки и световни химични модели.
Тъмночервено – средното количество частици в Канпур. 
Светлочервено – стандарта за Индия
Зелено – препоръчително количество от Световната здравна организация

Кампур днес.

Днес Канпур е един от най-големите индустриални градове в Северна Индия. В града се намират най-големите сектори за обработка на текстил и кожа в региона. За кратко държавната администрация успява да въведе система за публично-частно партньорство с цел управление на твърдите отпадъци от индустрията. Първоначално изглежда, че този проект функционира добре – като продължава около 4 години – но различията между правителството и частната компания довеждат до разтрогване на договора, което от своя страна довежда до една от основните причини за проблеми със силното замърсяване на въздуха и водата с твърдите отпадъци в града.

През 2011 г. Държавният борд за контрол на замърсяването (Central Pollution Control Board, CPCB) публикува национален обобщен доклад за „Мониторинг на качеството на въздуха, проучване на емисиите и идентифициране на източниците“, базиран на данни от мониторинг върху 6 града (Делхи, Мумбай, Канпур, Пуне, Ченай и Бангалор). Според доклада, в Делхи и Канпур данните от мониторинга на почти всички места и през всички сезони са били по-високи от предписаните стандарти. Сред основните причини за замърсяване на въздуха в Канпур конкретно са индустриалният сектор, превозните средства, пътният прах и готвенето в частните домове. Промишленият сектор е най-голямата причина за замърсяването на в града (от всичките шест града).

Contented 01

Мъжки бенгалски тигър в индийски резерват

През октомври миналата година, загива 15-годишният Абхай – единственият кралски бенгалски тигър в зоопарка в Канпур (най-чистата и зелена част на града). Когато екип от лекари от града заедно с Индийския ветеринарен изследователски институт извършват аутопсия на Абхай, те намират отлагания на прах и въглерод в белите му дробове.

Предишни аутопсии на мъртви животни от зоологическата градина, в която живеят 1400 екземпляра от 120 вида, включително на елени и птици, също показват подобни резултати.

Въпреки че Абхай умира от естествена смърт, както потвърждава д-р Р. К. Сингх, щатният ветеринарен лекар в зоопарка, здравето на животните е представително за проблема с лошия въздух.

Между 11 и 19 ноември 2019 година индексът на качеството на въздуха в града се издигна над 300 и два пъти пресича 400. Ниво над 300 се счита за много лошо, а над 400 – за тежко. От 4 октомври въздухът на Канпур премина от лоша към много лоша и след това към тежка категория.

Според собствено проучване, което Индийският технологичен институт прави през май, твърди частици като прах и сажди представляват 76% от замърсяването на въздуха в Канпур през зимата.

През май 2018 година Световната здравна организация обяви Кампур за най-замърсеният град в света.

Класирането се основава на данните на Централния борд за замърсяване (от 2016 г.) за прахови частици под 2,5 микрограма. Въпреки това градът няма достатъчно сензори за измерване качеството на въздуха (Air quality index, AQI).

Държавният борд за контрол на замърсяването е инсталирал четири сензора за наблюдение на качеството на въздуха на ключови места, а Централния съвет за контрол на замърсяването, само един – напълно неадекватно количество за град, чието население от 2,7 милиона през 2011 година се е скочило на около 3,1 милиона души днес. Но това е редовна практика в Индия. Дори Гуруграм, град с около 2 милиона души население и дом на много компании от Fortune 500, има само един сензор.

Diwali Festival

В Канпур, за да станат нещата още по-красиви, всички сензори спират да функционират два дни преди Дивали и не работят през следващите четири дни. Това заявиха служители на Борда за контрол на замърсяването на държавата, които поискаха да запазят анонимност. Дивали е най-големият индийски и индуистки празник, равносилен на нашата Коледа. Той се празнува 5 дни и е известен като „фестивал на светлината“, защото според традицията  индийците украсяват домовете си с много свещи…

 
 
Коментарите са изключени

Жестокостите на евгеника

| от |

Терминът идва от гръцкото „eugenes“, което означава „добре роден“ – затова не е изненада, че евгениката се стреми да създаде по-добра човешка раса като целенасочено подбира предпочитаните черти и елиминира лошите, както се прави при развъждане на животни. През годините евгениката има редица привърженици – от едни от най-големите и възхитени мислители в света до, както знаем, едни от най-лошите хора в историята.

Plato i sin akademi, av Carl Johan Wahlbom (ur Svenska Familj-Journalen)

Платон с учениците си

Евгениката е стара, колкото Платон (въпреки че не я е наричал така) и в „Държавата“ той твърди, че именно държавата трябва да контролира възпроизвеждането на своите управници:

Доброто трябва да бъде сдвоено с добро, а лошото с лошо, а потомството на единия трябва да се отглежда, а на другия да се унищожава; по този начин стадото ще бъде запазено в първокачествено състояние.

Въпреки че възгледите му се посмиряват с възрастта, дори към края на живота си той все още смята, че браковете на управляващата класа трябва да се провеждат „под надзора на съвет на матрони, назначен от магистратите“.

И все пак гледната му точка беше по-хуманна, от обичайната практика за поддържане на населението в бойна форма в Спарта, в която децата, негодни за военна служба, се хвърляха в пропаст.

Francis Galton 1850s

Франсис Галтън

Идеята за подбор тип „оцеляват най-силните“ става много популярен в средата и края на 19 век благодарение на работата на Чарлз Дарвин „Произход на видовете“ (1859 г.). Въз основа на това неговият братовчед Франсис Галтън, също известен учен, който създава първата метеорологична карта, проявява интерес към целенасочения подбор на конкретни човешки черти и въвежда термина „евгеника“.

Само с най-добрите намерения (и затваряйки очите си за нежелани последствия), Галтън обясни своята философия и цел:

Накланяне средното качество на нация ни към нейната по-добра част в днешния ден би направило общия тон на домашния, социалния и политическия живот по-висок. Расата ни като цяло ще бъде по-малко глупава, не толкова лекомислена, по-малко първосигнална и политически по-предвидлива…

През следващите 80 години интересът към евгениката нараства в САЩ и Европа. Разбира се, най-ужасната й реализация се случва в Германия през 30-те и 40-те години. Но не само нацистите я подкрепиха – Уинстън Чърчил и други видни фигури също са силни привърженици на евгениката.

Sir Winston S Churchill

Уинстън Чърчил

През 1933 г., в Германия влиза в сила Законът за предотвратяване на генетично болните потомства. В резултат на това са проведени около 400 000 принудителни стерилизации на хора, които са били с умствени увреждания, шизофренични, маниакално-депресивни, епилептични, глухи, слепи, с болест на Хънтингтън, с някакви тежки физически деформации или страдащи от алкохолизъм.

До 1935 г. Нюрнбергските и брачните закони за здравето разширяват програмата за евгеника и тя вече включва евреи като забраняват браковете им (и сексът) с неевреи. Като „мярка за безопасност“ преди двама души да сключат брак са се правили медицински прегледи, за да гарантира, че няма да има „расово замърсяване“.

От другата страна на океана, в САЩ, евгеника също става много популярна в началото на 20 век. До 1936 г. 31 от 48 щата са имали някакъв вид закон за евгеника или стерилизация.

За щастие законодателството не беше толкова крайно, колкото искаха някои по-върли защитници на евгениката, като неврологът Фостър Кенеди. Както той пише през 1942 г.: „Аз подкрепям евтаназията за онези безнадеждни хора, които не е трябвало никога да се раждат – грешките на природата.“

Всъщност Кенеди предложи, когато „дефектно дете“ навърши пет години, ако назначен медицински съвет определи, че:

Дефектният няма бъдеще или надежда за такова, тогава вярвам, че е милостиво и добре да се облекчи на дефектният – често измъчван и сгърчен, гротесков и абсурден, безполезен и безумен, и напълно нежелан – агонията от живота му.

Друг привърженик на евгениката, Хенри Лафлин от влиятелната лаборатория на Cold Spring Harbour, беше малко по-малко груб. Вместо от „убийства по милост“ (както ги наричаха), той предлага просто спиране на размножаване на „неадекватните“.

През 1927 г. Върховният съд на САЩ в делото Бък срещу Бел отсъжда стерилизация на „умствено немощна бяла жена“:

Съдът намира, че Кари Бък има вероятност да стане родител на социално неадекватно потомство и затова трябва да бъде полово стерилизирана. Така нейното благополучие, както и на обществото, ще бъдат насърчени. Подобно – за целия свят е по-добре, ако вместо да се чака, докато екзекутират изроденото потомство за някакво престъпление или то започне да гладува заради безсилието си, обществото може да попречи на тези, които явно са негодни, да продължат рода си.

След като общо над 60 000 души са били подложени на стерилизация в Съединените щати, законите се премахват в средата на 20 век. Но подобни закони можеха да се намерят из целия западен свят и там по същия начин започнаха да се премахват в отговор на крайностите, до които нацистите стигат в програмите си по евгеника.

Calvin Coolidge cph.3g10777 (cropped)

Калвин Кулидж

Както можете да си представите, расистите и ксенофобите използват евгенични принципи, за да напреднат идеологията си. С имена като фондация „Расово подобрение“ активистите в САЩ насърчават Конгреса да приеме Закона за имиграцията от 1924 г., който слага ограниченията на броя на имигрантите от „по-низшите“ раси като например от Южна Европа и Азия. Президентът, който подписва закона, Калвин Кулидж, веднъж каза по този въпрос: „Америка трябва да се запази американска… Биологичните закони показват, че хората се влошават, когато се смесват с други раси.“

Наскоро Северна Каролина създаде фонд за компенсация в размер на 10 милиона долара за жертви на насилствена стерилизация и изглежда, че щата Вирджиния е иска да направи нещо подобно. Независимо от това, евгениката не изчезва и всъщност през последните години тя се превърна в централна точка на дебат сред генетиците, етиците и активистите.

Съсредоточавайки се върху пренатални и преимплантационни диагнози, някои генетици заемат позиция в полза на т. нар. „нова евгеника“:

Поради напредъка в генетичния скрининг, ние сме в състояние да намалим разпространението на заболявания, причинени от единични генетични мутации, например сърповидно-клетъчна анемия, болест на Хънтингтън, синдром на Даун.

Много от привържениците на тази „нова евгеника“ смятат, че „хората, които носят ген като GSS (който предизвиква ужасно и смъртоносно невродегенеративно заболяване), имат морално задължение да използват предимплантационна диагноза – ако могат да си я позволят – за да пощадят следващото поколение“.

Тези срещу съвременната евгеника обаче сочат потенциалните проблеми на генетичното тестване:

Тъй като все повече хора възприемат генетичен скрининг, изборът да се използва може да стане по-труден за отказване. Щом стане възможно да се създадат „превъзходни“ качества при хората, единственият морален избор на родителите би бил да имат генетично по-добри деца.

Онези, които откажат, биха имали чувството, че пращат децата си в по-недостойна класа на обществото. Или както едно от тези „недостойни“ деца каза във филма „Гатака“, „никога няма да разбера каква сила накара майка ми, за сложи вярата си в ръцете на Бог, а не в ръцете на местния генетик.“

 
 
Коментарите са изключени

Къде се намира най-голямото бунище за горене на отпадъци в света

Къде отиват всички стари потребителски електроники, след като бъдат изхвърлени? Обикновено се разкрива версията, че ненужните вещи се рециклира и намира приложение в създаването на нова технология, но статистически погледнато и неофициално се смята, че повече от 540 000 тона се обработват в Африка. А столицата на електронните отпадъци е Акра, Гана. В долината Корле се крие бунището „Старата Фадама“, където местните жители разполагат с огромното количество стара електронна техника. И след като бедността в този район минава границите на разумното и се радва на високи нива на престъпност, зоната става известна като „Содом и Гомор“.

Около 40 000 души обитават тази локация и се препитават с рециклиране на отпадъците, които най-често идват от заможните западни страни, включително и САЩ. Базелската конвенция се опитва да защити жителите като забранява превозването на техника съдържаща опасни материали, но съществува една вратичка, която позволява превозването на такава техника, ако се използва за поправяне и употреба. Проблемът в този случай, не е че се изпраща такова количество, а в обработката на въпросната техника. Как изобщо се ражда тази локация? Историята има отговор.

Когато столицата Акра започва да се урбанизира, гетото ѝ също се разраства. През 80-те години там се приютяват бежанци от Конкомбо-Нанумбската война и бедстващите жители стават все повече. В края на 90-те години столицата се електрифицира бързо и с това започва търсенето на електроника и достъпна техника.

1280px-Agbogbloshie,_Ghana_-_September_2019

Снимка: By Muntaka Chasant – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81933169

Проблемът е, че жителите не са толкова богати, следователно залагат на вече употребяваните продукти. Междувременно потребителското общество на запад трябва постоянно да инвестира в иновации, следователно старите вещи трябва да освободят място за нови. Гана търси точно такава стока и много скоро реката от употребявани телевизори и компютри потича към нуждаещите се. И всички са щастливи за известно време, особено след като могат да закупят компютър на цена 10 пъти по-ниска от пазарната. До тук добре, но в един момент се оказва, че повече от 75% от изпратената техника не може да функционира и е повредена. Това е потвърдено едва през 2008 година и по-тъжната новина е, че каналът продължава да е отворен и Акра получава нови и нови счупени продукти, които трябва да „рециклира“.

И докато САЩ се опитва да се оправдае относно експорта на подобна техника (използвайки източници като Wikipedia), Великобритания се оказва като един от износителите на електронен отпадък, следвана от Китай и редица други консуматори. Според данни на издания като The Guardian, Европа изнася около 352 474 метрични тона електронен отпадък в страни като Гана, Нигерия, Пакистан, Украйна и отново Китай (там количеството е толкова голямо, че се налага износ). Част от старите компютри и лаптопи пристигат в страната под формата на дарения, никой не може да обясни как точно трябва да се използва автомобилната електроника. Очевидно се очаква от младите ганийци да използват комфорт модулите, имобилайзерите и всички останали електронни модули, които намират пътя си до бунищата. Не е ясно коя конвенция е преценила, че в страна, където електрониката се изгаря, някой ще използва системите на автомобил, за да отваря прозорците в дома си например.

Въпросното бунище се намира до гетото на столицата. Съответно всеки, който иска да изкара някакво препитание е обречен да се рови в отпадъците и да търси техника, от която да се извличат ценни метали. Методиката също е вълнуваща и напреднала – правят се огнища и купища пластмаса започва да се изгаря. От останките се обират по-ценните метали (обикновено няколко грама) и продължава издирването на следващите ценни метали. Ресурс за рециклиране пристига почти всеки ден и по същата линия се освобождават във въздуха редица замърсители. Основната цел на операцията е да се извлече медта от всички платки. В замяна на това във въздуха се освобождават вредни метали като олово, меркурий, арсен и сложни съединения на бром, които по-късно отиват в почвата. Понякога се използват и киселини, които да помогнат за по-бързото разграждане на пластмасата.

1920px-Agbogbloshie,_Ghana_2019

Снимка: By Muntaka Chasant – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81939788

Рециклирането по този начин продължава и до днес, а при направени изследвания на Greenpeace се оказва, че съдържанието на тези вещества във водата и почвата е стотици пъти над нормата. Изгарянето на пластмаси освобождава около 3000 микрограма олово – важна съставка за допълнително втърдяване на корпусите на някои уреди. При направено изследване на The Guardian от миналата година става ясно, че такива химикали се откриват и в съдържанието на яйцата. Обгазяването засяга най-често репродуктивната система, нервната система и мозъкът – практически цялото човешко тяло е изложено на опасност.

Смъртната статистика в страни като Гана показва, че 23% от починалите са жертва именно на рециклиране. Порочната практика се движи като течението Гълстрийм. Една пратка може да замине за Гана, друга за Нигерия, понякога корабите плават до Китай, а най-интересното е, че в Хонгконг също е започнал да извлича благородни метали от платки. По данни на BBC около 200 милиона души служат отдадено при създаването на . Гана все пак остават рекордьори в „рециклирането“ и до днес. Още по-страшните прогнози показват, че страната ще удвои вноса на боклуци тази година. Според същото проучване се смята, че именно това бунище е успяло да измести Чернобил по замърсяване, но за разлика от евакуирането на жителите на Припят, обитателите на долината (около 250 000 души) продължават да живеят там. И всичко това се постига благодарение на старата техника, която официално трябва да се „рециклира“.

Korle_Lagoon

Снимка: By finnish eye – korle lagoon, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15233960

 
 
Коментарите са изключени

Спортни хроники: Русокосият ангел на Рим, застрелян заради шега

На 18 януари 1977 г. млад мъж със светещи под шапката му руси коси влязъл в бижутерски магазин в Рим и извикал смразяващото: „Никой да не мърда, това е обир!“Той бил с вдигната яка на палтото и с ръце в джобовете, внушаващи, че държи оръжие. Собственикът на магазина Бруно Табочини действал мигновено, нямал време да се замисля. В последната година бил обиран вече два пъти и нямало да позволи отново да изпадне в ролята на жертва.

Табочини извадил пистолета си и стрелял няколко пъти по заплашителния посетител. Куршумите покосили русия мъж пред ужасените погледи на двама негови приятели, които станали свидетели на най-абсурдната смърт в историята футболната игра. Талантливият, млад и обичан от феновете полузащитник на Лацио Лучано Ре Чекони паднал на земята, а на гърдите му зеели дупки. С последните си глътки въздух той успял да промълви: “Това е шега, това е само една шега…”.

“Ставай, Чеко, стига толкова”, разтърсил го невярващо неговият съотборник Пиетро Гедин, до последно надявал се, че цялата сцена е просто поредната майтапчийска приумица на Лучано. Но раните били истински и дошлите след няколко минути карабинери нямало как да помогнат, а лекарите просто констатирали смъртта на 28-годишната футболна звезда.

Такъв бил стилът на трагично загиналия Лучано Ре Чекони, такова било чувството му за хумор и не пропускал да го проявява. Малко преди фаталния ден той искал да пробва шегата с обира в друг магазин, но тогава не успял да си намери съучастници. Ре Чекони, известен като Русокосия ангел сред привържениците, израснал в градчето Нервиано в близост до Милано. И по-късно, когато стигнал чак до националния отбор на Италия, си останал простодушен, водел обикновен живот и в него нямало никакво високомерие.

Шегите му не се променили и във всички отбори, в които е бил, те останали негова запазена марка. Случвало се да намаже обувките на съотборник с кравешки лайна, да се приземи на тренировъчния терен с парашут, да скрие ключа от съблекалнята. През военната служба обогатил още повече арсенала си от майтапи, повлиян от грубия войнишки хумор. В таланта му обаче нямало и капка съмнение, макар че самият той се чудел колко далеч е стигнал в кариерата си. Първо играел в Про Патрия в трета дивизия и се налагало да работи допълнително в местен автосервиз, за да изхранва себе си и близките си.

  Стилът на игра на Ре Чекони не се отличавал с грациозност, той трудно обработвал топката, рядко вкарвал голове и получавал доста червени картони – но качествата му спечелили интереса на Томазо Маестрели, тогавашния треньор на Фоджа. Маестрели искал да въведе в отбора тоталния футбол на Аякс и му трябвал всеотдаен футболист, който не се пести, не жали и съперниците. Лучано Ре Чекони бил точно такъв и ангелският му вид бил подвеждащ, защото на терена ставал същински дявол, не спирал да тича през всичките 90 минути и всяко единоборство за него било на живот и смърт. Извън терена обаче си оставал все същият безгрижен веселяк. С Фоджа Ре Чекони успял да спечели промоция от Серия Б в Серия А под ръководството на Маестрели.

Година по-късно наставникът бил назначен в Лацио, където бил посрещнат враждебно заради миналото си като играч на Рома. На всичкото отгоре, с Маестрели Лацио изпаднал в Серия Б, но треньорът запазил поста си и успял да върне „орлите“ в елита още следващия сезон. Разбира се, амбициите му не приключили дотам и той се заел да оформи състав, който да се бори за титлата на Италия. Звъннал и на добре познатия си непримирим халф Ре Чекони. „Аз в Лацио? Оценявам шегата, тренер“, засмял се футболистът. Но Томазо не се шегувал. С Лучано Ре Чекони в отбора, тимът на Лацио достигнал второто място, а през 1974 г. за пръв път в историята си станал шампион. Наградата за Ре Чекони била повиквателна за националния отбор. На върха на славата си обаче Томазо Маестрели получил тежка диагноза: рак на черния дроб.

Не успял да завърши следващия сезон като треньор на пейката на Лацио, а футболистите му били сринати емоционално. Ре Чекони също сякаш не бил същият на терена, бил апатичен и незаинтересован. Маестрели се завърнал за още един кратък период като треньор и спасил Лацио от изпадане, но в края на 1976 г. починал. По същото време Лучано Ре Чекони бил контузен и изпаднал в депресия. Шегите му секнали, а единствената радост било семейството му – съпругата Чезарина и двете им деца. Във фаталния 18 януари 1977 г. докторът на Лацио зарадвал футболиста с новината, че вече е здрав и от следващия ден може да се включи в тренировките. Най-после Ре Чекони можел да се усмихне. Вечерта излязъл със съотборника си Пиетро Гедина и бизнесмена Джорджо Фратичоли да отпразнуват новината. Фратичоли помолил приятелите си да минат през бижутерския магазин, където той трябвало да изпълни някаква поръчка.

Ре Чекони се усмихнал, казал „Няма проблем, ще отнеме само минута“ и влязъл наперено през вратата… 70-те години били труден и кървав период в Италия, период на сблъсъци и престрелки. Червените бригади упражнявали терор срещу полицията и чиновниците, десните воювали с левите, дори в Рим били чести случаите на грабежи и изстрели по улиците. Собственикът на магазина Бруно Табочини бил с опънати нерви, след като вече два пъти бил предавал обирджии на полицията. Години по-късно разследване на сина на Ре Чекони – Стефано, и няколко журналисти заключило, че даже не било нужно Лучано да се провикне, че прави обир.

Тримата влезли мъже с вдигнати яки и предизвикателни пози били достатъчна причина да посегнеш към пистолета. Табочини нямало как да осъзнае, че това е опит за шега. Съдът в крайна сметка решил, че собственикът е стрелял при самоотбрана и го освободил. На погребението на Лучано Ре Чекони се стекли хиляди фенове на Лацио, питащи се как е възможно любимецът им да бъде застигнат от толкова нелепа смърт. Но просто в онзи период на напрежение и отровна атмосфера във Вечния град, дори една неумела шега можела да ти коства живота.

 
 
Коментарите са изключени