shareit

ДОСИЕТАТА CHR: Фаталният джакпот и Шекспир

| от |

Когато през 2006 година тираджията с поетично име Абрахам Шекспир печели 30 милиона долара от лотарията, смята, че светът е в краката му. Шофьорът на камион е безумно щастлив дори след като усвоява чисто само 17 милиона долара от печалбата – сумата, която му се полага след като си плати таксите и данъците.

Скоро еуфорията започва да отстъпва място на параноята, самотата и тъгата. Около новозабогателия шофьор на камион започват да се навъртат съмнителни типажи, чиято цел е да се възползват от лесните пари. Шекспир се оказва неподготвен за изпитанията, пред които ще бъде изправен. Само 4 години след фаталната печалба трупът му е открит заровен в задния двор на негова позната.

Беден-богат

Животът на Абрахам Шекспир преди печалбата е тежък. Той е изхвърлен от училище, арестуван е за поредица от кражби и работи почасово като шофьор на камион, за да си изкарва прехраната. Всичко това остава в миналото, когато на 15 ноември 2006 година Шекспир печели 30 милиона долара с билета на „Лото Флорида”, който си купил от крайпътен магазин. През същия този съдбовен ден Шекспир и колегата му Майкъл Форд са пратени на курс до Маями и спрели за кратко в ханчето на Фростпруф, Флорида. Купили си напитки и цигари и се качили обратно в камиона. Форд внезапно слязъл отново, защото му се допило и сода. Попитал колегата си дали иска още нещо. Шекспир обаче не искал сода, искал два билета за лотарията. Дал 2 долара на Форд за билетите от всичките 5 долара, с които разполагал в онзи ден.

Колегата, който купил билетите, по-късно започва да изнудва Шекспир и да претендира да поделят печалбата. Той иска не по-малко от 1 милиона долара, които Абрахам отказва да му даде. Тогава Форд завежда дело срещу Шекспир, твърдейки, че Абрахам е откраднал лотарийните билети от портмонето му. Съдиите не вярват на изнудвача и той губи делото.

С парите от печалбата Шекспир се премества от гетото, в което живее, в затворен комплекс за богаташи, но не се отдава на харчене. Той купил имение за 1 милион долара, кола Nissan Altima и часовник „Ролекс” от заложна къща.

В края на януари 2010 година полицията започва разследване за мистериозното изчезване на милионера. Оказва се, че парите от лотарията също са се изпарили яко дим от сметката му.

Приятели на Шекспир твърдят, че след като ударил джакпота, тираджията заживял в кошмар. Отвсякъде се появявали използвачи, изнудвачи и непознати с проблеми, които просели пари от него. Шекспир споделил с брат си: „Чувствах се по-добре когато бях беден”. Споделил и пред най-добрият си приятел от детството: „Мислех, че всичките тези хора са мои приятели и накрая осъзнах, че те просто искат парите ми”. Един от тези фалшиви познати се оказва Дорис Донегън „Ди Ди” Мур.

Да срещнеш злата Ди-Ди Мур

На 28 октомври 2008 година Шекспир получава странно обаждане. Жена на име Дорис Донегън Мур иска да се срещнат и да поговорят. Твърди, че иска да напише книга за него.

Малко след запознанството им Ди Ди Мур започва бизнес с Абрахам и успява да го манипулира добре. Скоро той и дава право да контролира финансите му. Мур изтегля 1 милион долара от сметката му,купува си Хамър, Шевролет Курвет и камион преди да замине на луксозна ваканция. По-късно Мур твърди, че милионът е подарък от Шекспир.

На 9 януари 2009 година имението на Шекспир е прехвърлено на фирмата на Ди Ди – „American Medical Proffesionals”. Ди Ди трябва да заплати на Шекспир 650 хиляди долара и за къщата му, но отказва. Двамата започват да се карат и Ди Ди решава, че трябва да се отърве от стиснатия Шекспир.

Тираджията-късметлия няма как да знае, че Ди Ди има тъмно минало. През 2001 година Дорис Мур е обвинена в застрахователна измама и опит да заблуди полицията чрез невярни показания. Получава 1 година пробация. През 2002 година Мур остава без пари, фирмата й фалира.

Шест месеца след запознанството си с Ди Ди, Абрахам Шекспир е видян за последно жив в Лейкланд, Флорида. Справка от полицията сочи, че той е използвал за последно мобилния си телефон на 6 април.

Дорис Мур и жертвата Абрахам Шекспир снимки : AP

Прах в очите

Когато Абрахам изчезнал, близките му си помислили, че иска да се изолира за известно време. Той разказвал, че не е щастлив, защото всички искат да сложат ръка на парите му. Роднините на милионера първоначално вярвали, че Шекспир е взел парите си и живее на брега на остров в Карибско море.

През август 2009 година братовчедът на Шекспир – Седрик Едом получава картичка със 100 долара и кръстче за майката на милионера – Елизабет Уолкър. Майката твърди, че почеркът върху картичката принадлежи на сина й, но братовчедът така и не разкрива кой му е дал плика. Близките на изчезнали продължават да смятат, че Абрахам е на почивка – до 9 ноември 2009 година. Тогава те го обявяват за изчезнал в полицията.

На 12 ноември полицията разпитва за първи път Ди Ди относно скъпите коли, които си е купила след запознанството си с Абрахам. Тя казва, че е платила всичко кеш с пари, подарък от Шекспир. Вторият й разпит е на 24 ноември – Ди Ди не може да обясни, защо 1 милион долара изчезват от сметката на Шекспир само ден, след като той й прехвърля владението на общата им фирма. Същият ден започва издирването на Абрахам.

На 3 декември в пореден разпит Мур разказва пред ченгетата, че Шекспир й прехвърлил цялата си собственост, защото не искал да плаща детска издръжка. Когато разбира, че ченгетата вече душат твърде много около нея, Ди Ди пише картичка до майката на Шекспир, представя се за него и лъже, че е добре. Дорис пропуска факта, че Шекспир не е можел да пише и да чете. На 5 декември Мур продава 10-годишният Хамър, купен с откраднатите от Абрахам пари.

На 27 декември в опита си да се измъкне чиста от престъплението Дорис прави фатална грешка. Тя инициира обаждане до майката на Шекспир, докато обядва с нея. Мъжки глас се представя за сина й Абрахам. Майката не може да бъде заблудена – това не е гласът на сина й.

На 28 декември Грегори Смит, приятел на Шекспир е извикан на разпит в полицията. Той признава, че Ди Ди му е платила да се обади на майката на изчезналия. Заплашен от, той започва да им сътрудничи.

На 10 януари Ди Ди отново се свързва с Грегори. Пита го дали познава човек, който би поел вината за убийството на Шекспир.

Развръзката

На 21 януари полицай Майк Смит под прикритие се представя за човекът на Грегори, който е готов да се признае за виновен срещу 50 хиляди долара. Смит привидно се съгласява, но заявява, че ще го направи ако Ди Ди разкрие къде е заровено тялото.

На 25 януари Ди ди показва на Грегори бетонната плоча в задния си двор и му предава пистолетът Smith&Wesson, с който е извършено убийството.

25 януари Мур отново е извикана в полицията. Тя обяснява, че е отказала да плати за къщата на Абарахам, защото той бил наркозависим и щял да използва парите, за да си купи дрога. По същото време полицията пристига в дома на Ди Ди Мур. Там откриват тялото на 43-годишния Шекспир, заровено в задния й двор на метър и половина под земята. Върху гробът имало прясно излята бетонна плоча.

Съучастникът

На 28 януари 2010 година, бившият съпруг на Ди ди – Джеймс Мур е извикан на разпит в полицията. Той твърди, че Дорис му се обадила в първите две седмици на април 2009 година и го помолила да изкопае дупка в задния двор. Ямата й трябвала, за да зарови там боклук и да излее бетон върху него. Два часа след като си тръгнал от дома на Ди Ди, Джеймс получил ново обаждане от нея. Тя искала да се върне и да помогне за закопаването на дупката. Джеймс Мур, който свършил работата срещу заплащане, заявил в полицията, че не видял какво има в дупката, тъй като било тъмно. На 29 януари 2010 година тялото било изровено и идентифицирано.

Разследващите твърдят, че ударилият джакпота Абрахам е бил убит още на 6 или 7 април в ранчото си в Плант Сити. Мур е задържана във връзка с убийството на 2 февруари 2010 година. Съдията определя гаранция от 1 милион долара. Ди Ди е обвинена в убийство и опит да прикрие престъплението.

На 10 декември Ди Ди Мур е осъдена за убийството на лотарийния милионер Абрахам Шекспир. Присъдата й е до живот, без право на помилване.

 
 
Коментарите са изключени