shareit

ДОСИЕТАТА CHR: 5 супер странни крими истории

| от |

Съвпаденията са събития и обстоятелства, които на пръв поглед нямат никаква явна връзка помежду си, но някои от детайлите им странно съвпадат с други. При всяко мистериозно престъпление следователите се опитват да сглобят всички събития и обстоятелства, за да наредят пъзела. Понякога това е сложно, друг път картината се нарежда сама. Разследването може да бъде сериозно затруднено, когато става дума за доказателства, които на пръв поглед нямат никаква връзка с престъплението, но пък водят към втори план в основната история.

Тайнственият бивш съпруг и убийството на Икбал

Такъв е случаят със смъртта на Икбал Ал-Хили и нейния тайнствен бивш съпруг. На 5 септември шокиращо убийство е извършено в близост до Шевалин, Франция. Британски турист на име Саад Ал-Хили се движи по планински склон с колата си. С него пътуват жената и двете им малки деца Зейнеб и Зеена, както и възрастната майка на Икбал – Сухалиа Ал Алаф. Някъде в следобедните часове автомобилът попада в засада в близост до езерото Аненси. Бронята на колата е надупчена от куршуми. Саад, Икбал и Сухалиа са застреляни. Малката Зеена оцелява при нападението, като се крие под седалките. Зейнеб е ранена, но също жива. На мястото на инцидента е намерено и тялото на френски колоездач – вероятно бил на грешното място в грешното време.

Стрелбата е описана като „перфектното престъпление“ – без следи от извършителите. Въпреки това, по случая има странно съвпадение. Никой от семейството на Икбал, нито приятелите й знаят за нейния първия брак. През февруари 1999 година Икбал е работила в САЩ и за да получи зелена карта и да остане там, тя се омъжва за работника Джим Томпсън. Бракът не е сполучлив и двойката се разделя още на следващата година. Когато Икбал напуска страната, се омъжва повторно и създава семейство със Саад Ал-Хили. Никога повече не отваря и дума за брака с Томпсън. Въпреки това, връзката й престава да бъде тайна след зашеметяващия обрат на събитията. Броени часове след убийството на Икбал, Томпсън получава сърдечен удар, докато шофира в родния си град Начез, Мисисипи. Естествено първоначално има съмнения за чужда намеса в кончината му, но факт е, че друга връзка между смъртта му и убийствата във Франция не е намерена. Разследващите заключват, че става дума за съвпадение.

Изчезването на Стейси Петърсън и майка й

Едно от най-сензационните престъпления от последните години е изчезването на 23-годишната Стейси Петърсън. През 2007 г., Стейси живее в Болингбрук, Илинойс заедно със съпруга си – полицаят Дрю Петерсън. Той е с 30 години по-възрастен от Стейси и това му е четвърти брак. На 28 октомври Стейси изчезва, а подозренията падат върху Дрю.

Три години по-рано третата съпруга на Дрю – Катлийн Савио е намерена мъртва в банята. Първоначално разследващите смятат, че става дума за инцидентно удавяне. Дрю прибира значителна застраховка живот. След изчезването на Стейси разследването около смъртта на Катлийн е възобновено.

През 2009 година Дрю е обвинен за убийството на бившата си съпруга и е осъден на 38 години затвор. Той остава главният заподозрян за изчезването на Стейси, но тялото никога не е открито. Стейси е просто последното попълнение в трагичната поредица от историята на семейството й. Преди време 40-годишната майка на Стейси – Кристи Кейлс също изчезва при съмнителни обстоятелства. Това се случва 9 години преди Петърсън да потъне вдън земя.

Кристи е имала общо 6 деца, но губи две от тях през 1980 година. Тя е злоупотребявала с алкохол и наркотици, имала е проблеми със закона и бурна връзка с бащата. Кристи често пренебрегвала отрочетата си и през 1990 година се развела. Съпругът получава правата да се грижи за децата. През 1998 г. Кристи живее с приятеля си в Блу Айланд, Илинойс. На 11 март тя излиза от дома си и не се връща никога повече. Кристи и Стейси си приличат като две капки вода. Семейството на жените винаги е подозирало съпругът на Кристи за изчезването, но никога не са открити достатъчно доказателства. Официално и до ден днешен Кристи Кейлс и дъщеря й Стейси са обявени за издирване.

Странната болест на пребитата Сара

През 1946 година 33-годишният Калвин Джонс има връзка с 23-годишната Сара Толбърт. На 13 юни във Филаделфия двойката влиза в разгорещен спор в колата на Джоунс. Мъжът напада приятелката си с гумен маркуч и я удря с него 15 пъти. След като я пребива до смърт, Калвин скрива тялото на Сара в колата си, където тя издъхва.

В крайна сметка Калвин отива в полицията и прави самопризнания за убийството. Преди време той е лежал в затвора за това, че се е опитал да отрови жена си, така че се очаква да получи най-тежката присъда за убийството на Сара. По време на процеса едно забележително обстоятелство по случая буквално втрещило съдиите. Оказва се, че дори Калвин да не беше убил Сара, тя е щяла да умре на следващата сутрин заради фатално заболяване на кръвта.

По времето, когато Калвин я нападнал, са й оставали само няколко часа живот.

Различни медици изготвят отделни експертизи и стигат до заключението, че Толбър е починала от естествена смърт, като е невъзможно да се докаже, че побоят, нанесен с маркуч от Калвин, е причина за смъртта й. Всъщност се оказва, че Джонс няма никаква роля. Съдът приема самопризнанията на Калвин за нападението и той отървава присъда за убийство заради невероятното съвпадение.

Грешното обвинение на Денис Маер

В нощта на 16 ноември 1983 жена е нападната и изнасилена, докато се разхожда из Лоуъл, Масачузетс. На следващата вечер втора жертва е връхлетяна от мъж в същия район, но успява да избяга и да предостави описание на полицията. По-късно същата вечер е задържан Денис Маер. Двете жертви го разпознават като техния нападател. Маер е арестуван, а неразкрито изнасилване от миналото лято също е прикачено към случая. Той е осъден на доживотен затвор.

Година по-късно той се свързва с експерти от организацията „Невинност“, която се бори за несправедливо осъдените. Те успешно лобират за нови ДНК-тестове, които впоследствие доказват, че Маер не е извършител на престъпленията. През 2003 година той е освободен от затвора, като е излежал 19 години от присъдата за престъпление, което не е извършил.

За голямо нещастие на Маер той е жертва на поредица случайности.

През 2003 година, по време на прикаченото към делото му неразкрито изнасилване, той е носил червен суичър с качулка и камуфлажно яке – като нападателя, който заплашил с нож жертвата. Задържан е минути след престъплението пред магазин, тъй като е облечен по начин, който отговаря на направеното от потърпевшата описание. Военно яке и нож по-късно са открити в колата на Маер. Предвид тези обстоятелства, изглежда напълно логично Маер да е изнасилвачът. Особено след като други две жертви го идентифицират като такъв. Маер е сержант от американската армия и за него било обичайно да носи камуфлажно яке и нож в колата. След ДНК тестовете се оказва, че жертвите са сгрешили относно нападателя и че той е просто жертва на лошия късмет. Истинският изнасилвач никога не е намерен.

Убийствата на двете Мери Морис

В ранната сутрин на 12 октомври 2000 година 48-годишната Мери Хендерсън Морис напуска дома си в Хюстън и никога не се завръща. Колата е открита изгорена в отдалечен район извън града, а тялото й – изпепелено в купето. Впечатление на разследващите направил факта, че халката на жертвата липсвала. Според показанията на близките й, Мери била любяща съпруга и майка, нямала врагове и нямало как някой от познатите да е желаел смъртта й. Три дни по-късно разследването претърпява изненадващ обрат. 39-годишна жена е намерена мъртва в колата си в близост до района, където е открита Мери. Тя е била убита с изстрел от собствения й пистолет – неуспешен опит престъплението да бъде маскирано като самоубийство. Името на жертвата е … Мери Макгинис Морис. Малко преди смъртта си Мери се обадила на 911, крещейки, докато е била атакувана.

Вниманието на полицията скоро е насочено към мъжа на Мери – Майк, който прибрал тлъста сума от застрахователната полица на жена си. Въпреки че Майк имал алиби за времето, когато Мери е била застреляна, телефонни записи показват, че той е имал четири минутен разговор по мобилен телефон със съпругата си два часа след истеричното й обаждане на 911. Майк твърди, че никой не отговорил на повикването му. Разследващите работят по версията, че Майк е наел някой друг да убие жена му, но килърът е объркал мишената заради съвпадението на имената. Липсващата венчална халка на първата Мери най-вероятно е в наемния убиец, който я прибрал като доказателство за свършената работа.

В крайна сметка полицията приема, че убийствата на двете Мери Морис не са нищо друго освен странна случайност и нямат връзка помежду си. До ден-днешен и двата случая остават нерешени.

 
 
Коментарите са изключени