shareit

ДОСИЕТАТА CHR: 12 момичета зад синята врата

| от |

Когато полицията почуква на светло синята врата на дома на Лий Каплан, децата се разбягали като пилци. Някои от тях се скрили в кокошарника в задната част на къщата. В жилището имало общо 11 деца и едно 18-годишно момиче.

Детективът вече познавал мястото.

Трудно можел да забрави къщурката, чийто преден двор е погълнат от треви и бурени. Преди две години ченгетата посетили този дома за първи път – докато разследвали пожар.

И тогава децата били там – гледали безмълвно и враждебно, докато работниците ремонтирали фасадата.

Две години по-късно децата все още били там, а погледите им сякаш предупреждавали за беда, за опасност. Затова и детективът започнал да задава въпроси. Живеещата в същата къща Савила Столфъс твърдяла, че 10 от малчуганите са нейни. Сред тях било и 18-годишното момиче. По думите й родила първото си дете от съпруга си Даниел, когато била едва 14-годишна.

Двойката преди членувала в анабаптистката християнска религиозна група на амишите. Когато започнали финансовите проблеми, семейството се отдало на търсенето на изход в интернет бизнеса.

В хода на разследването станало ясно, че 18-годишната дъщеря Столфъс има две деца от 51-годишния Каплан. Докато разказват за родословното си дърво, Даниел и Савила сякаш не разбират, че това, за което говорят е нередно. Дори окръжният прокурор на Бъкс Каунти – Дейвид Хеклър, е втрещен от спокойствието им. Въпреки това думите им били достатъчни, за да бъдат арестувани.

Разследващите се захванали да разберат какво точно се е случвало зад стените на тази зловеща къща като събират парче по парче частите на пъзела.

В страховитата картина се включват и съседите, които признават, че от години знаят, че дома Каплан става нещо нередно.

Нещо не е наред…

Властите установяват, че 12 момичета живеят в дома на Лий Каплан. Съседката Джен Бец неведнъж се обаждала на горещия телефон за закрила на децата. Това довела до момента, в който полицията почукала на вратата на на семейство Каплан.

„Всичко винаги е изглеждало странно”, казва Джен. Не просто външния вид на семейството я накарало да потърси полицията. Виждала децата да събират плодове в двора, както и възрастен човек, който понякога се появява. Но нито веднъж не видяла майка или жена, която да е близка на децата. Така на базата на собствени умозаключения и интересни факти тя започнала да наблюдава синята светлина, която струи от задния двор на къщата. Нейният оттенък пасвал перфектно с цвета на входната врата на дома. Виждала се тапицерията около прозорците, както и изпраните дрехи на момичетата.

Преди две години съседката решила да надникне в дома на Каплан. Използвала за повод Хелоуин.

„Ако ми отвори, ще мога да погледна и ако има нещо нередно – звъня на ченгетата на секундата. Исках просто някакво по-конкретно доказателство”, разказва Бец.

Въпреки че в къщата кънтяла музика, Каплан така и не отворили вратата. Покрили прозорците с плътни завеси, но синята светлина продължавала да се прокрадва през пролуките.

„Нещо в корема ми подсказваше, че има някаква нередност в семейство Каплан. Нямаше причина този възрастен мъж да изглежда толкова уплашен, почти да не се появява на слънчева светлина, а дузината му деца, всички облечени в сини рокли да са редовно на двора, да изглеждат така странни…”

И така Бец решава все пак да сигнализира в полицията.

капланови

Живот в синьо

След обаждането на Бец Даниел Столфъс (на снимката горе от ляво на дясно), старият Лий Каплам и Савила Столфъс са арестувани.

Полицията все още търси улики зад затворената синя врата, която дава известни сведения за живота на момичетата. Те спели върху матраци. От таваните на дома се спускали корени на авокадо. В стаите имало музикални инструменти, образователни книги на иврит, разказва Робърт Хуупс, който отговаря за обществената безопасност в района.

Приятел на семейство Коплан – Арън Столфъс казва през 2001 година, че Каплан живеел с Даниел и Савила още от времето, когато били част от общността на амишите в окръга Ланкастър. На такава комбинация не се гледа добре сред амишите, категоричен е Арън. След това спрял да среща семейството в продължение на години. Самите те искали да се изолират от обществото.

Лий Каплан рядко излизал в града с момичетата, твърдят местните. Понякога ги завеждал да хапнат хот-дог в ресторант на миля и половина от дома им. Собственикът Уейн Нап е категоричен, че Каплан е духовен и религиозен човек, който често цитирал библията. Казал му, че момичетата учат вкъщи, за да стоят надалеч от „световните злини”. Ресторантьорът казва, че Лий Каплан бил най-умният човек, когот някога е срещал. Подчертава обаче, че не одобрява това, което се предполага, че се е случвало зад синята врата.

Всички местни са подозирали Каплан в съмнителни действия. Някои изказвали загриженост, но никой не взел на сериозно проблема. Подминавали къщата със синята врата с глава, забита в земята.

Служители в местен магазин описват Каплан като чист, спретнат, добре облечен всеки път, когато влезел в магазина. Момичетата обаче изглеждали занемарени – косите им несресани, обувките – износени. Никога не говорели, рядко установявали зрителен контакт и ходели неотлъчно до Лий Каплан по време на пазаруването. Магазинерите също казват, че винаги са били подозрителни към семейството, но никога не видели с очите си нещо нередно.

Друг съсед – Кевин Рил, твърди, че чувствал неудобство от разговорите със стария Лий. Винаги говорел за боклук. Освен това забелязал, че момичетата не ползват училищен автобус и реагират странно, когато видели човек.

„Забиват глава в земята и бързо се отдалечават навътре към къщата.“

Съседът Рил споделя наблюденията си с двама детективи миналия април – след пожара в къщата на Каплан. Когато го питат дали е видял нещо нередно, той всъщност не може да посочи дори едно доказателство за каквото и да било нарушение. Въпреки това полицията отива да разговаря с Каплан и успокоява съседа, като му гарантира, че Лий повече няма да пали нищо. Освен това подчертават, че момичетата били в дома му за домашно обучение и че Каплан е „някакъв амиш”.

Днес Рил е ядосан, че никой не е взел забележките му под внимание. Въпреки че не е виждал насилие или чувал писъци, зад синята врата нещо се случвало. Според полицията нямало нито едно записано оплакване от Каплан. „Ровихме навсякъде, но няма регистрирани сигнали”, категорична е серажант Шейн Смит, която нарича Лий заподозрян.

Какво се случва…

Момичетата вече са на сигурно място – в специализиран дом, където за тях се грижат специалисти. Те са били разпитани по-рано тази седмица, твърди директор Хуупс. Подробностите около тези разговори не са публични. Момичетата обаче имали една молба: да им дадат музикалните инструменти.

Каплан се е сдобил с обвинения за сексуално насилие, манипулация на малолетни и непълнолетни с цел извършване на непроистойни действия и незаконен контакт с малолетна. Даниел и Савила Столфъс са обвинени в застрашаване на благосъстоянието на собствените си деца. Даниел ще отговаря и за участие в престъпен заговор и сексуално насилие.

Тримата са задържани в изправителния дом в окръг Бъкс. Гаранцията им е 1 милион долара. Адвокатите на майката Савила ще пледират невинна по всички обвинения, тъй като твърденията били недоказуеми.

„ Всеки може да бъде арестуван – приятели, съседи, член на семейството ви и дори вие – това не означава, че сте виновни”, казват защитниците Кери Холи Александър Тути.

„Докато всички факти не бъдат извадени на масата, ви молим да не моделирате общественото мнение само от едната гледна точка“, обърнаха се към медиите те.

От 23 юни момичетата зад синята врата са подлагани на разпит от властите. Първоначално те се опитват да научат повече за рождението им, като се работи и по версията, че не всички те са деца на Савила.

 
 
Коментарите са изключени