shareit

Доктор построи машина, която помага на хората да умрат

| от chr.bg |

В Холандия евтаназията е легална от 2001 година.

През 1996 година Филип Ничке е първият доктор, предписал и изпълнил смъртоносна инжекция на свой пациент. В международното обсъждане на въпроса с евтаназията той е една от най-популярните и противоречиви личности.

Прякорът на Ничке е Доктор Смърт. Той е основател на Exit International, организация за доброволна евтаназия, както автор на наръчника за самоубийство „The Peaceful Pill“.

Първоначално той говори за евтаназия само за неизлечимо болните, но впоследствие променя мнението си. Филип Ничке смята, че евтаназията не трябва да е човешко право и да не бъде ограничавана от условия.

Последните няколко години той прекара създавайки Sarco – машина, с която човек може да отнеме собствения си живот мирно и спокойно.

1_I9YwfFXxmyMsNX6D_9PiIA

В интервю за Vice той казва: „Хората, които наистина искат да умрат може да изберат болезнена смърт. Във Великобритания основният метод е обесване. Хората не знаят какви алтернативи имат, познават този метод, въже винаги се намира – това обаче не отнема от факта, че е ужасен начин да умреш. Казвам само, че хората трябва да имат възможността на умрат спокойно – или чрез медикаменти, или чрез Sarco. Може би ще има хора, които злоупотребяват с машината, но ще има и хора, на които тя помага. Например, тя е спасение за много възрастни хора, които са и много болни. Машината дори може да ги направи щастливи, защото ще знаят, че има безболезнен вариант и няма нужда да застанат срещу влак или да скочат от някой мост.“

 

 
 
Коментарите са изключени