shareit

Днес отбелязваме 141 години от Шипченската епопея

| от chr.bg |

Днес се отбелязват 141 години от Шипченската епопея. Кулминацията на честванията ще бъде на връх Шипка и ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Денят ще започне с панахида в Соколския манастир над Габрово, на която ще бъдат почетени загиналите в боевете при историческия връх.

Официалната част пред Паметника на свободата на връх Шипка ще започне в 12 часа. Тогава държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Към върха ще потеглят походи от Южна и от Северна България.

Членове на Национално дружество „Традиция“ ще пресъздадат боевете за отбраната на прохода. Възстановките ще се проведат в парка-музей, където са се водили решаващите сражения за Шипка.

Вечерта в Габрово ще има тържествена проверка-заря.

Отбраната на връх Шипка през 1877-а се смята за най-тежката битка на българското Опълчение. Боевете се водят от 21 до 26 август (нов стил) под командването на генерал Столетов.

Малобройният руско-български отряд трябва да спре нашествието на превъзхождащата го по численост армия на Сюлейман паша и да не й позволи да стигне отвъд Балкана.

След пристигането на подкреплението, изпратено от генерал Радецки и ожесточени боеве турците започват да отстъпват.

 
 
Коментарите са изключени