shareit

Дългият винен уикенд или Divino.Taste 2013

| от |

Третото издание на DiVino.Taste ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК. През двата дни на изложението ще можете да се запознаете отблизо с концепцията и философията на повече от 50 български изби и лично да се уверите в качествата на техните вина.

За компетентно мнение потърсихме Ани Коджаиванова, чийто блог http://urbantrvlr.blogspot.com е истинска находка и наслада за „Градският турист, (който) особено мрази да му продават скъпо евтини неща“.

taste

За един винтусиаст като мен, малко неща са по-хубави от цял уикенд, посветен на виното, на който срещу символична такса можем да опитаме над 400 вина от близо 60 български изби. Някога, сякаш в друга епоха, това се случваше ежегодно на Винария в Пловдивския панаир. Поради външни – икономическата криза, и вътрешни  – тоталната некадърност на собственика и екипа му, причини, този форум се сви до нещо малко жалко.

За щастие обаче, подобно на вселената, винения пазар и публика не търпят празни пространства. За това вече за трета година си имаме Divino.Taste – модерен, адекватен и бурно развиващ се форум на българското вино, организиран и реализиран от хора, които знаят какво правят, защото са истински отдадени на виното. А това има огромно значение.

Едва ли има смисъл да убеждавам феновете на виното защо е ценно да бъдат на третото издание на Divino.Taste. 
За останалите мога да кажа: Българската винена индустрия извърши подвиг. Въпреки че не всичко е идеално, за десетина-петнадесет години инвеститори и уайнмейкъри превърнаха разсипаното българско промишлено винопроизводство в модерен, динамичен, конкурентоспособен и успешен бранш, в който както големите, така и бутиковите производители имат с какво да се гордеят. Съвсем не преувеличавам. Бг виното е добро и става още по-добро.

Сега конкретно: 
Времето: уикенда на 16-17 ноември – от сутрин до вечер.
Мястото: този път на широко в НДК заради двойно повечето изби, които ще участват тази година – горе долу всички производители на качествено бг вино.
Програмата: е изобилна на семинари и майсторски класове. Повечето вече са запълнени, така че побързайте. Новост са няколкото изложби, а партньор в частта, посветена на виното и храната, е организацията Slow Food, което ми изглежда някак повече от естествено.

Enjoy!

А ние ще завършим с добрата новина, че тази година за първи път, откакто се провежда DiVino.Taste, всички вина на изложителите ще могат да бъдат закупени.

 
 
Коментарите са изключени