shareit

А веднъж парижаните изядоха животните от зоопарка

| от chr.bg |

В продължение на четири месеца, от 19 сепември 1870 до 28 януари 1871, пруската армия обсажда Париж. Това е част от Френско-пруската война. Преди противникът да прекъсне всички линии за снабдяване на града, френското Министерство на агрокултурата бясно събира колкото може повече храна и гориво.

За по-малко от месец обаче запасите се изчерпват и парижани започват да колят коне. Дори кръвта на животните се запазва. До края на обсадата общо 65 000 коне са убити и изядени. 

За още един месец, до 12 ноември 1870, в магазините започват да се продават разфасовани котки и кучета. Също и плъхове и гълъби. Домашните любимци вървели между 0,40 и 0,80 франка за килограм, а един хубав дебел плъх стигал и до 1 франк.

Когато идва Колефа повечето от парижките ресторанти и кафето трябвало да затворят, а отворените, работили с доста различно меню. И със засилване на оскъдицата дошло време да се вземат трудни решения. Господин М. Дебюс от Boucherie Anglaise (от фр. – Английския месар) купува слоновете Кастор и Полюкс за 27 000 франка. 

Слоновете са убити с експлозив, нарязани на парчета и продадени. Хоботите им вървят най-скъпо – 80-90 франка на килограм – а останалите части по 20-28.

И така в по-високия клас ресторанти за Коледа сервирали супа от слон (във Voisin), а за Нова година филе от слонско със сос (в Peter’s Restaurant).

Други животни от Зоологическата градина, които стигат до менютата са кенгуруто и антолопата, отново във Voisin, а в Peter’s Restaurant сготвят пауна. Плъхове, магарета, мулета, кучета и котки също се готвят по заведенията.

В крайна сметка повечето животни от зоопарка са изядени като парижаните отавят само маймуните, лъвовете, тигрите и хипопотамите.

Обсадата приключва през януари с 400 ранени и убити души. Френско-пруската война приключва официално Франкфуртският мирен договор от 10 май 1871 година.

 
 
Коментарите са изключени