shareit

70% от последната останала дива природа e само в 5 страни

| от chronicle.bg |

Над 70% от останалата дива природа на планетата се намират само в 5 държави, които решават съдбата им с политиките си. Това са последните останали места недокоснати от човешка дейност.

Русия, Канада, Австралия, САЩ и Бразилия. 

Автори на проучването са Университета в Куинсланд и WildlifeConservation Society и в него се казва още, че за бъдещето на тези места няма взето общо решение. То също така изследва значението им за цялостното бъдеще на планетата като подчертава, че само там са се запазили естествените процеси, които поддтржат биоразнообразието за огромни периоди от време.

„Преди 1 век 15% от земната повърхност е била използвана от хората за фермерски цели. Днес този процент е 77, като изключим Антарктика, а 87% от океаните са били променени по някакъв начин благодарение на човешката дейност,“ твърди Джеймс Уотсън от School of Earth and Environmental Sciences към Университета в Куинсланд. И добавя, че изследването показва всъщност колко нищожна част от природата на планетата е останала наистина дива. „Може да е трудно за вярване, но между 1993 и 2009 година, дива площ по-голяма от Индия (3,3 милиона кв. км.) е била загубена заради установяването на човешки дейности като заселване, земеделие, индустрия и други.“

Някои от дивите места са предпазени от закона, но в повечето държави тези места не са нито дефинирани, нито защитени. В момента борбата на някои активисти е именно в тази посока – да накарат обществото да се интересува от запазването на девствената природа, както и да се създадат механизми за забавяне или забраняване на индустриализацията й.

 
 
Коментарите са изключени