7 личности на скамейката на Народния съд

| от chronicle.bg |

2730 издадени смърти присъди. 1921 доживотни тъмнични присъди. 19 присъди от 20 години. 962 от 15 години. 727 от 10 години. 3241 по-кратки присъди. Това е равносметката в числа от най-мащабната политическа чистка на миналия век – Народният съд от 1945 година. И това са само записаните.

За да бъде установен новият политически строй, е необходимо „изчистването“ на политическия, икономическия, военния и интелектуалния елит на Царство България, който би могъл да го саботира. 13 съдебни състава от цялата страна поставят под съда и хора, които вече са убити. 101 писатели, художници, журналисти стават жертви на съдебния процес.

Народният съд трае 4 месеца. На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав осъждат 147 души, които са оковани и закарани в Орландовци (близо до днешните Централни гробища) – при яма, изкопана от бомбардировките през войната. Разстрелвани са един по един, а доктор Александър Станишев констатира смъртта на всеки разстрелян. При последното си навеждане, за да провери дали разстреляният е загинал, е застрелян в тила. Във времето след екзекуцията, близките на убитите идват на мястото и оставят цветя. За да се спре това, на мястото е изградено бунище.

След изпълнение на смъртните присъди, цялото имущество на убитите е конфискувано, а близките им са лишавани от наследство.

През 2011 г. днешната дата е обявена като ден за почит на жертвите на Народния съд. Днес се спираме едва на 7 негови жертви. Без да претендираме, просто ги изброяваме, като едни от многото, чиято последна спирка е била ямата в Орландовци преди 73 години.

Богдан Филов

U1_bogdan-filov-naroden-sud

Археолог и историк, учил в Лайпциг, Вюрцбург и Фрайбург. Министър-председател на България в периода 1940 – 1943 година, специализирал археология в Париж и Рим. Световно признат учен с принос към археологията, дългогодишен преподавател в Софийския университет и член на редица чуждестранни научни институти (Виена, Берлин, Мюнхен, Прага, Будапеща). Противоречива личност в политиката, но с безспорен принос към науката. След убийството му, жена му е изгонена от семейното жилище и пратена в Дулово, Русе, Ловеч, а накрая се установява в Самоков, където остава до края на живота си. Въпреки молбите й, властта не позволява тя да се върне в София. Умира през 1973 година, малко след като й разрешават да се върне в столицата.

Иван Вазов

kvazov-ivkvazov-web
Капитан Иван Вазов с баща си, доктор Кирил Вазов през Първата световна война

Син на Кирил Вазов и племенник на писателя Иван Вазов, той е ключова фигура във военния живот на страната по време на Балканската и Първата световна война. Носител е на два ордена „За храброст“ и два немски „Железни кръста“, учи в Лиеж (Белгия) и Лайпциг, защитава докторантура по право на Лайпцигския университет. Министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Добри Божилов. Той е сред 147-те убити в нощта срещу 2 февруари.

Александър Станишев

250px-Alexandar_Stanishev

Станишев (родом от Македония) е водещ хирург в България във времето между двете световни войни. Докато е ректор на Софийския университет, учебното заведение е преименувано на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Член на редица международни институти и университети (хирургическата академия в Женева, университета в Хамбург). Преподавател в Медицинския факултет на СУ, който специализира в Мюнхен и Хайделберг. Министър на вътрешните работи и народното здраве в правителството на Иван Багрянов. Негова е задачата да констатира смъртта на всеки разстрелян в нощта срещу 2 февруари 1945 г. Убит е, докато се навежда да провери пулса на последния убит.

Иван Горанов

Министър на железниците, пощите и телеграфите в правителството на Богдан Филов, а по-късно и директор на кабинета на Регентството, което трябва да управлява, докато непълнолетният Цар Симеон II навърши пълнолетие. Адвокат по образование, учил в Мюнхен и Женева, дипломирал се в Берлинския университет. Награден с офицерски кръст за храброст и немския „Железен кръст“ за битките в Добруджа през Първата световна война.

Борис Йоцов

BASA-202K-1-138-2-Boris_Yotsov

Министър на народното просвещение в кабинетите на Богдан Филов и Добри Божилов. Борис Йоцов завършва славянска филология в СУ и после продължава обучението си в Прага. Специализира във Варшава и Виена. Работи като критик, политик и член на БАН. Автор е на многобройни научни трудове върху българската история и литература. Неговата, както и на повечето осъдени, присъда не подлежи на обжалване.

Тодор Кожухаров

T_ Kozhuharov

Журналист и директор на вестник „Слово“ в продължение на две десетилетия. През 1935 година е назначен за министър на търговията, пощите и телеграфите. Обявява се против делото на ОФ. Осъден е на смърт, но е убит, докато заедно с останалите го ескортират към камионите, които да ги отведат до мястото на екзекуцията. Викането за помощ е абсолютно забранено и той умира от удар с пистолет в главата.

Райко Алексиев

7654768765876876_731x768
Райко Алексиев със съпругата си, актрисата Весела Грънчарова

Видният журналист и карикатурист дори не е осъден лично, а посмъртно. Умира на 18 ноември 1944 година, след като е пребит до смърт. До последно отказва да емигрира, въпреки че приближеният му Никола Мушанов успява да му издейства паспорт. Работил за вестниците „Македония“, „Барабан“, Смях„“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“; и основател на хумористичния вестник „Щурец“. Журналист, художник, писател хуморист, Райко Алексиев остава еталон в историята на българската журналистика.

 
 

Проблемът със „Забелязано в София“

| от |

Гледали ли сте „Цар Лъв“? Най-вероятно да. А помните ли хиените на Скар? Групата „Забелязано в София“ се превърна от красивият прайд на Муфаса, в гробище за снимки, пълно с хиени, които нападат всичко включително и един-друг.

Една от най-големите фейсбук групи вече е жалко изродено подобие на себе си. Там човек отива, за да храни злобата си с трохички, които душата му смята за угощение. Не можем без тази група.

Там човек е бебе – малко и грачещо за всичко, без да знае нищо или да може нищо, или да прави нищо. Изцяло зависимо от всички останали, но не взимащо никаква отговорност за собствените си действия. Забравящо за собствените си недостатъци, докато пие със злоба от чашата на ежедневието. На тази чаша според него и двете половини са винаги празни. И винаги е виновен друг малоумник, тъпак, гей…

Това, което започна като добронамерен опит за смешна група, сега, уви, е храм на мрънкащите.

Има счупена плочка на тротоара пред блока ви? Веднага снимайте и качете! Добър текст към снимките ви ще е „Това не е държава! Обищаната не си е свършила работата! Всичко в живота ми не е хубаво и затова обвинявам хората, за които гласувах преди няколко години!“

Някой е паркирал неправилно? Ооо, краят му е близо, ей сега ще бъде изтипосан и напсуван! Ако кара скъпа кола – край! Това е Голям шлем направо: скъпа кола, паркирана неправилно върху тротоар със счупена плочка. По който ходи човек облечен странно. Еха! Оставете ги тези ремонти, ами разширете Терминал 1, че след този пост напливът от напускащи държавата ще е невероятен.

В тази група е цялата тъга на народа ни. Цялият страх и фрустрация от живота, пренасочена срещу другарчето. Нескопосаната първосигнална злоба на един народ, който си мисли, че заслужава повече, но не прави повече.

Не управляващите, а ние съсипахме държавата. Защото ние сме държавата и сме съсипани.

Всъщност не. Да искаш да оправят държавата е все едно да искаш да опазят природата. И природата, и държавата са си окей горе-долу – и двете са виждали пердах, които ние нито можем да им причиним, нито можем да си представим, и пак са оцелявали. Ако ще оправяме или опазваме нещо, по-добре да сме ние. Не сме толкова съсипани.

 
 

„Вероника Марс“ се връща на екран с нов сезон

| от chronicle.bg |

Добри новини за феновете на култовият сериал „Вероника Марс“: цяло десетилетие след спирането му, сериалът се завръща на екран.

Радостта на почитателите на Кристен Бел и самата Вероника идва от Hulu: твърди се, че стрийминг компанията е поръчала цял нов сезон от осем епизода.

Hulu са взели от Warner Bros. Television правата за първите три сезона, които ще пуска преди излизането на четвъртия. В допълнение, пак по Hulu ще може да е гледа и едноименният филм от 2014 г., който бе реализиран след триумфална кампания в Kickstarter.

Кристен Бел обяви новината в своя Instagram профил. Всеки епизод ще бъде дълъг по един час, а действието отново ще се развива в океанското малко градче Нептюн.

 
 

Почивка в Румъния не е никак лоша идея

| от Радослав Тодоров |

Съвсем близо до нас, на една река разстояние (в случая Дунав), имаме чудесна, огромна и доста разнообразна туристическа дестинация. Поради разни причини българските туристи предпочитат уединените плажове на Гърция или евтините плескавици на Сърбия пред планините и замъците на Румъния.

Може би защото у нас си имаме предостатъчно планини и въобще подобна природа като цяло, поради което Румъния е считана за не особено атрактивна от наша гледна точка. Карпатите и Трансилванските Алпи обаче са по-различни от нашите планини, с огромни вековни гори и пропити от съвсем друг дух.

Тектонически те са значително по-млади образувания отколкото са Старопланинския хребет и Рило-родопския масив. Съответно не са толкова слегнали и върховете, ритлите и склоновете им са с по-резки, неправилни и причудлини форми. А освен това са много сурови и враждебни, особено когато се влоши времето, в което също има особен чар. Дори през август вечерите там са прохладни и от устите на туристите излиза пара.

transfagarasan_pass__romania_by_karstart

Въобще колкото по-на север и по-навътре в Карпатите навлизаш все повече ти се струва, че Дракула по-скоро вместо кръв си е сръбвал от местната ракия наречена цуйка, или от по-силната й трансилванска разновидност – палинка.

Разбира се, из осеяната с църкви и замъци Румъния за всеки от тях на вратата ще ви поискат определена такса вход, защото това бил замъкът на Дракула. Този, който с най-голяма правдоподобност може да претендира, че е бил личният замък на Влад Цепеш, е замъка в Търговище, старата им столица (срещу само 12 леи вход), който обаче противно на общоприетото не се намира в планините на Трансилвания, а насред Влашката равнина.

И все пак таксите за замъците, музеите и хотелите като цяло не са толкова солени или поне не и в сравнение с цифроманията по нашето Черноморие или по ски курортите ни. Кухнята и заведенията са също сходни на нашите и като цени и като тип. С други думи, има всички условия да си изкарате добре почивката.

RoadTrip-moto-Roumanie-Transfagarasan-Pass-avec-Planet-Ride

Е, и там има не особено приветливи и небезопасни гета, разбити пътища, задръствания и катаджии, които обичат да задават въпроса „И какво правим сега?”. Но ние по начало сме доста добре калени точно в такъв тип обстановка, тъй че трудно нещо в Румъния ще ни изненада или уплаши. Освен, може би, доста трудните и опасни за непрофесионални катерачи маршрути из гребена на Централните Карпати.

Където се намира и най-високия връх в Румъния – Молдовяну (2544 м). Макар и значително по-нисък от Мусала, той е доста по-стръмен за изкачване. Почти постоянно дългият маршрут до него е плътно обгърнат в гъсти мъгли дори и през лятото, които бушуващите ветрове на моменти разсейват, откривайки главозамайващи гледки към огромни алпийски долини и ледникови езера заобиколени отвсякъде от стръмни зъбери.

Като през голямата си част маршрутът от езерото Балеа (2040 м) към върха върви по съвсем тънък ръб, по който и от двете страни надолу зейват страховити пропасти. Из този район всъщност има и много равни места, само че всичките до едно са разположени вертикално.

Castelul_Bran

По маршрута много често пътеката просто изчезва и се налага да се използват всички крайници, за да се преодоляват препятствията. Като на места, особено непосредствено под върха, се изкачва или спуска по отвесни скали с помощта на поставени за целта стоманени въжета и вериги. Но чувството, когато покориш такава враждебна планина и се завърнеш благополучно до хижата определено е незаменимо.

Не бива да ви отчайва и обстоятелството, че лятото вече се изтърколи. Планината е невероятно красива през всичките сезони.

 
 

Бри Ларсън със страхотен шамар срещу хейтърите

| от chr.bg |

Интернет може да е тъмно място и никой не е в безопасност, дори супер героите!

„Капитан Марвел“ е първият филм с главна женска роля на Marvel. Наскоро излезе трейлърът му, а след него заваляха неумесни критики от интернет троловете, че Карол Денвърс не се усмихва достатъчно. Въпреки че на трейлъра ясно се вижда как героинята пада от небето и няма спомен за нищо, някои фенове смятат, че Бри Ларсън (в ролята) трябва да си показва зъбките повече. Някои дори направиха колажи като сложиха усмивки на нейни снимки. Капитан Марвел обаче не смята да търпи такива неща и отговори като поста в коментарите картинки като тези:

DneULfgU0AA6Mas DneULfgVYAMUCzC DneULfiVsAAyzXA

Колажът на Капитан Америка бе постнат в Инстаграм акаунта на Бри!

Това е доста находчив шамар от нейна страна към хейтърите.