7 личности на скамейката на Народния съд

| от chronicle.bg |

2730 издадени смърти присъди. 1921 доживотни тъмнични присъди. 19 присъди от 20 години. 962 от 15 години. 727 от 10 години. 3241 по-кратки присъди. Това е равносметката в числа от най-мащабната политическа чистка на миналия век – Народният съд от 1945 година. И това са само записаните.

За да бъде установен новият политически строй, е необходимо „изчистването“ на политическия, икономическия, военния и интелектуалния елит на Царство България, който би могъл да го саботира. 13 съдебни състава от цялата страна поставят под съда и хора, които вече са убити. 101 писатели, художници, журналисти стават жертви на съдебния процес.

Народният съд трае 4 месеца. На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав осъждат 147 души, които са оковани и закарани в Орландовци (близо до днешните Централни гробища) – при яма, изкопана от бомбардировките през войната. Разстрелвани са един по един, а доктор Александър Станишев констатира смъртта на всеки разстрелян. При последното си навеждане, за да провери дали разстреляният е загинал, е застрелян в тила. Във времето след екзекуцията, близките на убитите идват на мястото и оставят цветя. За да се спре това, на мястото е изградено бунище.

След изпълнение на смъртните присъди, цялото имущество на убитите е конфискувано, а близките им са лишавани от наследство.

През 2011 г. днешната дата е обявена като ден за почит на жертвите на Народния съд. Днес се спираме едва на 7 негови жертви. Без да претендираме, просто ги изброяваме, като едни от многото, чиято последна спирка е била ямата в Орландовци преди 73 години.

Богдан Филов

U1_bogdan-filov-naroden-sud

Археолог и историк, учил в Лайпциг, Вюрцбург и Фрайбург. Министър-председател на България в периода 1940 – 1943 година, специализирал археология в Париж и Рим. Световно признат учен с принос към археологията, дългогодишен преподавател в Софийския университет и член на редица чуждестранни научни институти (Виена, Берлин, Мюнхен, Прага, Будапеща). Противоречива личност в политиката, но с безспорен принос към науката. След убийството му, жена му е изгонена от семейното жилище и пратена в Дулово, Русе, Ловеч, а накрая се установява в Самоков, където остава до края на живота си. Въпреки молбите й, властта не позволява тя да се върне в София. Умира през 1973 година, малко след като й разрешават да се върне в столицата.

Иван Вазов

kvazov-ivkvazov-web
Капитан Иван Вазов с баща си, доктор Кирил Вазов през Първата световна война

Син на Кирил Вазов и племенник на писателя Иван Вазов, той е ключова фигура във военния живот на страната по време на Балканската и Първата световна война. Носител е на два ордена „За храброст“ и два немски „Железни кръста“, учи в Лиеж (Белгия) и Лайпциг, защитава докторантура по право на Лайпцигския университет. Министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Добри Божилов. Той е сред 147-те убити в нощта срещу 2 февруари.

Александър Станишев

250px-Alexandar_Stanishev

Станишев (родом от Македония) е водещ хирург в България във времето между двете световни войни. Докато е ректор на Софийския университет, учебното заведение е преименувано на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Член на редица международни институти и университети (хирургическата академия в Женева, университета в Хамбург). Преподавател в Медицинския факултет на СУ, който специализира в Мюнхен и Хайделберг. Министър на вътрешните работи и народното здраве в правителството на Иван Багрянов. Негова е задачата да констатира смъртта на всеки разстрелян в нощта срещу 2 февруари 1945 г. Убит е, докато се навежда да провери пулса на последния убит.

Иван Горанов

Министър на железниците, пощите и телеграфите в правителството на Богдан Филов, а по-късно и директор на кабинета на Регентството, което трябва да управлява, докато непълнолетният Цар Симеон II навърши пълнолетие. Адвокат по образование, учил в Мюнхен и Женева, дипломирал се в Берлинския университет. Награден с офицерски кръст за храброст и немския „Железен кръст“ за битките в Добруджа през Първата световна война.

Борис Йоцов

BASA-202K-1-138-2-Boris_Yotsov

Министър на народното просвещение в кабинетите на Богдан Филов и Добри Божилов. Борис Йоцов завършва славянска филология в СУ и после продължава обучението си в Прага. Специализира във Варшава и Виена. Работи като критик, политик и член на БАН. Автор е на многобройни научни трудове върху българската история и литература. Неговата, както и на повечето осъдени, присъда не подлежи на обжалване.

Тодор Кожухаров

T_ Kozhuharov

Журналист и директор на вестник „Слово“ в продължение на две десетилетия. През 1935 година е назначен за министър на търговията, пощите и телеграфите. Обявява се против делото на ОФ. Осъден е на смърт, но е убит, докато заедно с останалите го ескортират към камионите, които да ги отведат до мястото на екзекуцията. Викането за помощ е абсолютно забранено и той умира от удар с пистолет в главата.

Райко Алексиев

7654768765876876_731x768
Райко Алексиев със съпругата си, актрисата Весела Грънчарова

Видният журналист и карикатурист дори не е осъден лично, а посмъртно. Умира на 18 ноември 1944 година, след като е пребит до смърт. До последно отказва да емигрира, въпреки че приближеният му Никола Мушанов успява да му издейства паспорт. Работил за вестниците „Македония“, „Барабан“, Смях„“, „Людокос“, „Българан“, „Маска“, „Зора“; и основател на хумористичния вестник „Щурец“. Журналист, художник, писател хуморист, Райко Алексиев остава еталон в историята на българската журналистика.

 
 

Снимки от кръщенето на принц Луи

| от |

Кралското семейство разпространи снимки от кръщенето на сина на принц Уилям – принц Луи, на които той е в ръцете на майка си, херцогинята на Кембридж Катрин.

Четирите официални снимки са направени в Кларънс хаус в Лондон след кръщенето на принц Луи в параклиса на двореца Сейнт Джеймс на 9 юли. Техен автор е фотографът Мат Холиоук.

„Всички бяха в толкова добро настроение. Беше удоволствие да ги снимам“ – каза Мат Холиоук, който направи официалните портрети и за 70-ата годишнина от сватбата на кралица Елизабет Втора и принц Филип.

 

Кейт и принц Уилям позират с трите си деца – принц Луи, принцеса Шарлот и принц Джордж, както и с роднините си.  

На едната от тях Кейт е в градината и гледа бебето, облечено в пищна кръщелна рокля – копие на роклята, носена от първородната дъщеря на кралица Виктория през 1841 г.

 

The Duchess of Cambridge and Prince Louis in the garden at Clarence House, following Prince Louis’s christening. by Matt Holyoak.

Публикация, споделена от Kensington Palace (@kensingtonroyal) на

На снимките са също принц Хари и съпругата му Меган, наричани вече херцог и херцогиня на Съсекс, принц Чарлз и съпругата му Камила, семейство Мидълтън – родителите и сестрата на Кейт Пипа със съпруга й, както и брат й Джеймс.

Принц Луи се роди на 23 април.

 
 

Принц Хари и Елтън Джон ще лансират коалиция срещу вируса ХИВ

| от chr.bg |

Британският принц Хари и музикантът Елтън Джон ще се обединят, за да лансират „глобална коалиция“ за лечение на вируса ХИВ сред мъжете, съобщи Ройтерс. Двамата подкрепят много активно борбата срещу ХИВ и СПИН. Елтън Джон има специална фондация, учредена с тази цел.

Елтън Джон, който е на 71 години, пя на погребението на принцеса Даяна, майката на принц Хари. Той беше сред гостите на сватбата му с Меган Маркъл през май. Принц Хари участва заедно с Елтън Джон в обсъждане на опасността от вируса ХИВ за младите – „единствената демографска група, в която заразите с вируса ХИВ се увеличават, а не спадат“.

„Важен резултат от тази работа е спешната необходимост да бъде подобрен достъпът на мъжете до изследвания за вируса ХИВ и лечение“ – каза Елтън Джон. Около 36,7 милиона души по света са заразени с ХИВ, по данни на ООН за 2016 г. Само половината от мъжете се лекуват, в сравнение с 60 процента от жените.

Подробности за инициативата на Елтън Джон и принц Хари ще бъдат съобщени на международна конференция по въпросите на СПИН в Амстердам в края на месеца.

 
 

„Опасно привличане“: черната комедия за света на подрастващите

| от Дилян Ценов |

Точно 20 години след като филмът „Опасно привличане” (Heathers) показа колко струва популярността в училищните години и се превърна в култов филм, е време за следващия рунд – едноименният сериал, базиран на филма. 20 години по-късно правилата на играта значително са се променили и новият „Heathers” ни показва как. Резултатът от първите два епизода, които вече са достъпни в  HBO GO, очаквано не може да застане гордо до своя предшественик от големия екран, но за сметка на това дава нещо ново, което интригува и би могло да бъде полезно на младите зрители, които са основния таргет на 10-е епизода.

Опасно привличане” едва ли ще се нареди сред големите сериали на годината, още по-малко на десетилетието и неговото най-силно качество определено не е режисурата, сценария (като изключим остроумния диалог на моменти), нито задоволителната актьорска игра на състава. Неговото най-силно качество е пародийния му характер. Сериалът е язвителен, цинично откровен коментар на ситуацията, в която живеят всички подрастващи. Добра злободневна черна комедия.

image

Ролите вече са разменени. Дебелото момиче е най-популярната в гимназията, вече не е аутсайдер а „тартор” на компанията. Момчето, определящо се като gender-queer, е част от нейната група и има правото да бъде всичко, което си поиска, а лесбийката с различни по раса родители е финалът на цветното трио.

Главен персонаж в „Опасно привличане” е Вероника Сойер – 17-годишна гимназистка, за която най-нормалното нещо е, да знаеш какво искаш от живота. Новото момче в гимназията, Джей Ди, се оказва приятна компания, зад която обаче прозира опасен социопат, което става ясно още в първия епизод. Хедър Чандлър и нейният антураж са „съдниците” на гимназията. От тази изходна точка започват да се развиват интригите и малките училищни войни между учениците. На режисьорския стол сядат няколко души, като Лесли Хедланд режисира пилотния епизод, а Джейсън Микалеф и Мат Макконки са главните сценаристи. В главния актьорския състав влизат Грейс Виктория Кокс (Вероника Сйоер), Джеймс Скъли (Джей Ди), Мелани Фийлд (Хедър Чандлър), Джасмин Матюс (Хедър Макнамара) и Брендан Сканъл (Хедър Дюк).

„Опасно привличане” показва какви на практика са последствията от издигането на политкоректността в култ – необясним, масов и неразбираем, превърнал се почти в гротеска. Съдът в социалните мрежи е последната дума и е до такава степен развит и категоричен, че може да коства на момче с неправилно избрана тениска бъдещето. Ако наречеш момичето с най-много последователи „дебелана” на публично място, с теб е свършено. Това са правилата и Хедър Чандлър е дебеланата, която ги диктува. Създаването на тази картина е и едно от малкото силни качества на новия сериал „Опасно привличане” и именно заради нея той надскача средното ниво и заслужава да бъде гледан.

heathers

За голямо съжаление обаче „Опасно привличане” ще може да бъде гледан само на територията на Европа. След кървавият атентат в гимназията „Марджъри Стоунман Дъглас” във Флорида от 14 февруари тази година премиерата на сериала в САЩ беше отложена за юли. При открита стрелба в училището 17 души (от които 14 ученици) бяха убити, още 17 бяха ранени, а извършителят е 19-годишен бивш ученик. Преди малко повече от месец стана ясно , че сериалът няма да бъде разпространен на територията на Америка, заради темите, които третира. Така на практика беше доказано, че „Опасно привличане” идва точно на време, за да покаже абсурда, до който съвремието е стигнало. Парадоксът е в това, че САЩ има най-голяма нужда от такъв сериал, защото именно там ситуацията в епизодите се доближава най-много до реалността. Кривото разбиране за политкоректност обаче взе превес над поглеждането на истината в очите и отвъд океана очевидно предпочитат да си затворят очите. Така на практика само Европа ще може да гледа „Опасно привличане”, където социалните мрежи за щастие не са взели такова надмощие в ежедневието (а и в бъдещия живот) на подрастващите.

Макар и със слаба актьорска игра, „Опасно привличане” е един от стойностните young adult сериали на фона на редица слаби продукции от предишните години. Сериал, който показва до къде може да се стигне в името на това да бъдеш, както гордо заявява Хедър Чандлър, f*cking famous.

„Опасно привличане“ излиза всяка сряда (по два епизода). Първите два епизода вече са налични в HBO GO. 

 
 

Почина Нанси Синатра

| от chr.bg |

Нанси Синатра – първата от четирите съпруги на певеца и актьор Франк Синатра и майка на трите му деца, почина на 101-годишна възраст, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

„Майка ми почина мирно на 101-годишна възраст“, оповести на страницата си в Туитър дъщеря й, която също се казва Нанси Синатра.

Майка й бе омъжена 12 години за една от най-големите знаменитости на 20-и век. Франк Синатра се е снимал в редица блокбастъри, като „Оттук до вечността“ и „Момчета и кукли“, а като певец е известен с изпълнението на легендарни песни, сред които „New York, New York“. Двамата са родом от Ню Джърси и имат три деца. Развеждат се, след като Франк има редица извънбрачни връзки, които стават публично достояние. Той се оженва за холивудската актриса и секс бомба Ава Гарднър само 10 дни след развода си с Нанси Синатра. Нанси и Франк обаче остават близки приятели до неговата смърт от инфаркт през 1998 г. на 82-годишна възраст. Нанси не се омъжва повторно и води тих и спокоен живот в Бевърли хилс, Калифорния, като фокусира вниманието си върху благотворителна дейност.