shareit

Жан Кокто: „Култивирай това, за което те критикуват. Това си ти.“

| от hcornicle.bg |

На 11 октомври 1963 г., ден след смъртта на френската легенда Едит Пиаф, друг колос на френската култура напуска света на живите. Жан Кокто – поет, художник, драматург и кинорежисьор, хамелеон в артистичния живот, един от най-големите новатори на Франция. Антиконформист, който става безсмъртен много преди да напусне този свят.

Заедно с другите символисти на своето време, Жан Ануи и Рьоне Шар, той развива нови правила на вербалното общуване, нов език в театъра и киното и нови техники в изкуството. Така създава една парадоксална форма – тази на класическия авангард.

Има широк кръг от приятели. Сред тях са Жан Маре (дългогодишен негов партньор), Анри Бернстайн, Раймон Радиге, Колет, Едит Пиаф, която дори взима за актриса в своя едноактна пиеса през 1940 г. В началото на миналия век е знакова фигура в парижката бохема и често е критикуван, защото не концентрира творческата си енергия в едно определено изкуство.

Творбите му са поставяни на всякакви места, от големите парижки театри до булевардите. Той е един от основателите на парижката културна епоха на ХХ век.

На днешната дата насочваме вниманието си към малка част от наследството на Кокто – вижте го в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени