shareit

Започна приемът на романи за литературната награда „Димитър Димов“

| от chronicle.bg |

В началото на юни месец тази година бе официално обявено учредяването на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“. Тогава стана ясно, че за авторитетния приз, който ще бъде връчван ежегодно, ще се съревновават съвременни български и чуждестранни автори на романи, а наградният фонд е в размер на 10 000 лева. Приемът на заявки от издателите вече започна, а заинтересованите могат да изпратят номинациите на имейл ddimov.nagrada@gmail.com. Крайният срок за подаване на заявки е 15 януари 2019 г.

Издателствата имат право да кандидатстват с максимум четири романа – до два от родни и до два от европейски съвременни живи писатели, публикувани на български език през календарната 2018 г.

Конкурсът ще се провежда в два етапа. Първият кръг приключва на 31 март 2019 г., когато ще бъдат съобщени публично петте романа, избрани от 5-членното жури измежду всички кандидатури, които ще се борят за европейската награда „Димитър Димов“. Във втория етап журито определя носителя на наградата между тези пет номинирани заглавия, а името на победителя ще бъде обявено на официална церемония по време на предстоящото издание на фестивала ВарнаЛит през 2019 г.

Целта на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е да отличи романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български. Тя ще бъде връчена за първи път през 2019 г. – в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на Димитър Димов през юни. Крайният срок за подаване на заявки за участие в конкурса за Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е 15 януари 2019 г.

Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от сайта на фестивала ВарнаЛит, както и от сайта на Община Варна. Подробности относно условията за кандидатстване можете да научите тук.

 
 
Коментарите са изключени