За вкусните неща и убежището на некомпетентния… от Айзък Азимов

| от chronicle.bg |

Авторът на близо 500 книги, Айзък Азимов е един от най-прецизните писатели на научна фантастика на миналия век. Много читатели вярват, че неговият най-голям талант е да „преведе“ научният език, правейки го достъпен и интересен за средностатистическия читател.

Азимов е роден на 2 януари 1920 г. в Петрович, Рудия и семейството му имигрира в САЩ още докато е дете. Там той започва да гради кариера като професор по биохимия, като същевременно не спира да пише.

Публикува първия си роман, „Пебъл в небето“, през 1950 г. Едни от най-известните му книги са трилогиите „Аз, Роботът“ и „Фондацията“.

Умира в Ню Йорк на днешната  дата през 1992 г. На 26-тата годишнина от смъртта му, насочваме вниманието ви към цитатите на един от майсторите на научната фантастика – Айзък Азимов.

Portrait Of Isaac Asimov
Getty Images

Тялото знае от какво се нуждае. Затова някои неща са вкусни.

Малкото може да бъде красиво. Орелът може да бъде гладен понякога, но канарчето никога.

Сигурен съм: нищо няма да замени книгата в бъдеще, така както нищо не е могло да я замени в миналото.

„Най-тъжният аспект на живота днес, е че науката събира знание по-бързо отколкото обществото събира мъдрост.”

Насилието е последното убежище на некомпетентния.

Не позволявай на това, което смяташ за морално, да ти попречи да вършиш това, което е правилно.

Ако течението те води натам, където искаш да отидеш, не се съпротивлявай.

Господ обича всички ни, но от никой от нас не е във възторг.

Този, който е необходим, трябва да се научи да понася ласкателства.

Самокритиката е слабо наказание за некомпетентността.

Искрено вярвам, че самообучението е единствената форма на обучение, която съществува.

Добрите акробати не си гледат ноктите по средата на скока.

Колкото повече време ти трябва, за да стигнеш донякъде, толкова по-тъпо ти се струва това някъде.

Ако искаш да провериш дали водата е завряла, не го прави с пръст.

Ако учтивото искане се окаже безуспешно, просто вземи онова, което ти трябва.

Ако гладна мечка те измъкне от челюстите на вълк, нямаш причина да си й благодарен.

 
 

Таркан стана баща на дъщеричка

| от chr.bg |

Турската поп звезда Таркан обяви на профила си в Инстаграм днес, че му се е родило бебе, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

Изпълнителят се ожени през 2016 г. за своя фенка – Пънар Дилек.

Дъщеричката на Таркан, която е била наречена Лия, се е родила в Германия.

„Тооооолкова сме щастливи, че не можем да го опишем с думи“, споделя Таркан в поста си в Инстаграм.

Лия е име от арабски произход, което означава „най-търпелив“.

Някои семейства в Турция традиционно подбират имена, които носят ислямско значение. Макар името Лия да не се споменава в Корана, ислямската традиция го признава като името на жената на Яков.

Както Таркан, така и съпругата му Пънар Дилек са родени в Германия.

Таркан, познат като „Принца на попа“, издава през 1992 г. дебютния си албум „Отново без теб“, от който са продадени над 700 000 копия в Турция.

 

 
 

Най-големите егоисти в историята

| от chr.bg |

За да станеш велик, трябва да си и малко егоист. Дори повече от малко, защото всички сме поне мъничко егоисти, но далеч не всеки от нас е велик – с лошо или с добро.

Хората в галерията ни днес обаче са пословични с егоизма си. Той се изразявал по най-разнообразни начини – от болезнено дразнещо неотстъпване в спор, до убийството на десетки милиони.

Грандоманията и егоизмът могат да ни заведат до страхотни висоти. Но могат и да са невъобразимо скъпи. Всеки един от тези хора плаща скъпо за поведението си.

 
 

Какво да хапваме, за да не се потим в жегите

| от chr.bg |

В жегите не можем да спрем потта, защото така се охлаждаме, но някои храни и витамини помагат да я намалим, за да не се чувстваме лепкави, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на британски диетолог.

Диетологът Рик Хей препоръчва вит. В в жегите за намаляване на стреса. Стресът предизвиква допълнително потене. Таблетките с магнезий компенсират изгубените с потта електролити. В горещините е добре да намалим алкохола и кофеина и да наблегнем на плодове и зеленчуци с много вода като пъпеши и дини, краставици и репички, които се усвояват по-лесно.

Богатите на магнезий храни са тъмнозелените зеленчуци, ядките и семената, а на вит. В – яйчният жълтък и маята.

Полезна срещу горещите вълни при жените в менопауза е билката шизандра, наричана също китайски лимонник. Тя помага срещу нощно изпотяване. Активната съставка в плодчетата й има защитен ефект дори срещу невродегенеративни болести като Алцхаймер.

В жегите е добре да избягваме месото и да наблягаме на плодовете и зеленчуците. За усвояването на протеините е необходима повече енергия и това загрява допълнително тялото. Така се увеличава и потенето.

Въглехидратите също увеличават телесната температура, защото излишната глюкоза трябва да бъде изгорена. Това освобождава енергия и топлина.

Потенето засилват и лютите и пикантни храни, защото стимулират метаболизма, а това загрява тялото.

Плодовете и зеленчуците в жегата охлаждат тялото, защото за смилането им не са необходими много усилия. Високото съдържание на вода и електролити в тях компенсират загубеното с потта.

Кофеинът също трябва да бъде намален в горещините, защото е стимулант и въздейства върху централната нервна система. В малки количества обаче не се отразява върху потенето.

 
 

Скарлет Йохансон отказа роля на трансджендър

| от chr.bg |

Скарлет Йохансон отказа да изпълни роля на трансджендър във филма „Rub & Tug“, след като решението да й бъде поверена въпросната роля предизвика полемика, съобщиха световните информационни агенции.

Тридесет и три годишната актриса бе избрана да се снима в главната роля във филм, който ще проследи живота на Данте „Текс“ Гил, собственик на салон за масажи и сводник, станал една от големите фигури на престъпния свят в САЩ през 70-те и 80-те години на миналия век. Роден като Лоис Джийн Гил, той се идентифицира като мъж.

„Като се имат предвид неотдавнашните въпроси от етично естество, които бяха повдигнати, след като бях избрана да изпълня ролята на Данте „Текс“ Гил, реших да се оттегля от проекта – заяви Йохансон пред сп. „Аут“. – Разбирането ни на трансджендърите продължава да се увеличава. Научих много за общността им и си дадох сметка, че да се снимам в този образ е неделикатно.“

Изборът Скарлет да изпълни ролята предизвика полемика в социалните мрежи. Транссексуалните актриси Трейс Лизет и Джейми Клейтън разкритикуваха продуцентите, че не са поверили ролята на представители на общността на трансджендърите.

От обкръжението на Йохансон все пак отбелязаха, че Джефри Тамбор, Джаред Лето и Фелисити Хъфман успешно изпълниха роли на транссексуални.