Юнг: „Обратното на любовта не е омразата, а властта.“

| от chronicle.bg |

Суеверен, ксенофобски, консервативен, интроверт, малко скъперник… Всички тези епитети са използвани понякога, за да бъде описан един от най-значимите европейски философи.

Карл Густав Юнг е роден в Швейцария и изследователите твърдят, че ако се беше родил на друго място, не би могъл да развие дейността си по този начин. Работата на Юнг в сферата на психологията е  наразривно свързана с и провокирана от народопсихологията на страната, в която се ражда и умира (на 6 юни 1961 г.).

Юнг е основател на аналитичната психология, която в някои аспекти е отговор на психоанализата на Фройд. Той предлага концепциите за интровертните и екстровертните личности, архетипите и колективното несъзнавано. Работата му намира приложение в изучаването на религията, литературата и на места дори в театъра.

Детството му е самотно и още тогава развива усета си за наблюдение, като изследва поведението на родителите и учителите си и се опитва да го тълкува. В рода му има много духовници и е било почти предопределено той да тръгне по пътя  на вярата. Но в юношеските си години открива философията и започва живо да се интересува. Това, заедно с няколко разочарования от тези години, го кара да обърне гръб на семейните традиции и да стане психиатър. Учи в университета в Базел, а после в Цюрих. Започва работа в последния и изследванията му донасят голяма слава в областта.

В този период се запознава с работата на Фройд и потвърждава много от идеите му. В началото на века той е първият „наследник“ на психоанализата. В последствие обаче, заради разминавания във възгледите и лични разправи, връзката между него и Фройд е прекъсната. Голямо несъгласие избухва между двамата през 1916 г. ,когато Юнг публикува своя труд „Психология на несъзнаваното“, който в много отношения е в разрез с възгледите на Фройд.

Наред с множеството открития в психологията, едно от най-значимите му е открояването на две групи хора, в зависимост от настройката им към света  – екстроверти и интроверти. По-късно отличава три функции на ума – мислене, чувстване, усещане и интуиция – една от тях е доминантна в индивидуалния човек.

Юнг е океан. Дълбок и пълен с изненади, скрити в безбройните падини. Ето някои от думите му, които са само искра на огъня, който носи този човек.

Carl-Jung-in-his-study-room

„Дори и в най-щастлив живот не може да няма част мрак – думата щастие би загубила смисъла си, ако не се уравновесяваше от скръбта.“

„Всичко, което ни дразни у околните, всъщност ни води към самоопознаване.“

„Най-тежкото бреме на плещите на децата е неизживяният живот на техните родители.“

„Депресията е като дамата в черно. Ако е дошла, не я гони, а я покани на масата, като гост, и чуй това, което има намерение да ти каже.“

„Всеки вид зависимост е лош – независимо дали от алкохола, наркотиците или идеализма.“

2011fall_forever-jung_1920x1080_1

„Обратното на любовта не е омразата, а властта.“

„Не задържай този, който си тръгва от теб. Иначе няма да дойде този, който върви към теб.“

„Фанатизмът е признак на потиснато съмнение. Ако човек е наистина убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без негодувание.“

„Развитието на ума означава разширяване на границите на мисълта и всяка стъпка напред е едно болезнено и трудно постижение.“

„Срещата на два характера е като взаимодействието между две химически вещества: ако има реакция и двете се трансформират.“

„Само парадоксите могат донякъде да обхванат пълнотата на живота.“

„Това, срещу което се съпротивляваш, ще остане.“

cgj_011

„Аз не съм това, което се е случило с мен, а това, което съм решил да бъда.“

„Личностното развитие е непопулярно, рисковано начинание, неприветлива отбивка встрани от широкия път, пустинно странстване, подобаващо за отшелници. Нищо чудно, че само малцина дръзват да се впуснат в това приключение.“

„Училището е част от големия свят и съдържа в умален вид всички онези фактори, с които детето ще се сблъска по-късно в живота си. В училище то най-малкото може да започне адаптацията си.“

„Вършеше много добрини – прекалено много, за да бъде в добро настроение.“ (из „Автобиография“)

 
 

Коктейл а’ла Жан-Клод Юнкер

| от chr.bg |

Веднага искаме да отбележим, че Жан-Клод Юнкер спокойно може да има ишиас и затова да се клатушка така. Не казваме, че беше пиян, не казваме и, че е пияница по принцип в живота. Той е човек на много висока длъжност, който носи огромна отговорност. Като Уинстън Чърчил, за който се твърди пиел най-различни количества.

Казваме единствено, че ако пиеше, щеше да пие нещо такова.

Продукти:

2 бутилки френско вино, едната внос от Италия

4 немски бири

1 литър сангрия

100 гр. узо

1 уиски

17 410 742 човека

ракия

Начин на приготвяне:

Взимате ракия и изсипвате всички съставки: виното, бирите, сангрията, узото и уискито, без хората, в нея. Оставяте да престои 6 месеца – от 1 януари до 1 юли.

От години се знае, че сангрията напрактика е само плодове, при това брани от балкански гурбетчии.

Малко покъсно се оказва, че узото само мирише на анасон, но всъщност е разтворено във вода хапче против болки в гърлото.

Вината от Франция и Италия изветряват малко по малко и те.

На финала слагате капак на всичко това. Този капак е 17 410 742 човека, които решават да извадят уискито от сместа. Никой не им вярва, че ще успеят, но те чудодейно успяват.

В крайна сметка оставаме с бира и ракия. Коктейл Боздуган, както го наричат запознатите с бархимията. Това се налага да пие Жан-Клод Юнкер. И ако шопската салата се правеше с брюкселско зеле, президентът на Европейската комисия нямаше да иска да си тръгне. Нямаше и да може.

 
 

Ема Стоун и Уди Харелсън се събират за „Земята на зомбитата“ 2

| от chronicle.bg |

Актьорите Ема Стоун, Уди Харелсън, Джеси Айзенбърг и Абигейл Бреслин се събраха с режисьора Рубен Флайшър, за да бъде заснето продължение на излязлата през 2009 г. по екраните хорър комедия „Земята на зомбитата“.

„Това е един от онези проекти, които феновете отдавна искат да бъдат осъществени – заяви президентът на „Колумбия пикчърс“ Санфорд Панич. – Никой не иска повече от Ема, Уди, Джеси и Абигейл това да бъде направено. Те са сред най-търсените актьори. Смятам, че се снимаха във филма, защото харесват тези персонажи. Развълнувани сме, че Рубен иска отново да застане зад камерата, за да заснеме продължението му. Флайшър е режисьор и на филма „Венъм“, който скоро ще се появи по екраните.“

The Hollywood Reporter отбеляза, че е планирано снимките на „Земята на зомбитата 2″ да започнат през януари следващата година. Новият филм трябва да излезе по екраните през октомври 2019 г.

 
 

60 години по-късно: сценарии на Стенли Кубрик беше намерен в Уелс

| от chronicle.bg |

Почти 20 години след смъртта си, Стенли Кубрик продължава не само да впечатлява, но и по своя собствен начин да е сред нас и да „твори“. Последното доказателство за това е намерен негов сценарий, писан през 1956 г., по книгата „Огнена тайна“ от Стефан Цвайг.

Дългият 100 страници сценарии бе намерен повече от 60 години след написването си в университета в Бангор, Уелс.  Сценарият е готов и по него може да бъде заснет филм, предава IndieWire.

„Това е невероятно – всички мислеха, че този сценарий е изгубен завинаги“, заяви експертът Нейтън Ейбрамс от университета.

Кубрик работил над адаптирания по „Огнена тайна“ сценарий заедно с американския писател Колдър Уилингам, с когото продължил сътрудничеството си над излезлия през 1957 г. по екраните филм „Пътища на славата“.

Стенли Кубрик е сред най-известните режисьори от втората половина на 20-и век. Заснел е филми в различни жанрове, като „2001: Космическа одисея“, „Лолита“, „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“, „Портокал с часовников механизъм“, „Широко затворени очи“.

 
 

Кейт Ъптън е „бременна в Маями“

| от chronicle.bg |

Кейт Ъптън оповести, че очаква първото дете от съпруга си Джъстин Върландър, съобщи Контактмюзик.

Двадесет и шест годишният американски модел разкри щастливата вест, като на страницата си в Инстаграм качи снимка, на която се вижда, че е с издут корем и е застанала на балкона на стая в хотел West South Beach в Маями.

#PregnantinMiami @justinverlander ❤️

A post shared by Kate Upton (@kateupton) on

Кейт в момента е в Маями за събитие, организирано от списание Sports Illustrated. Тя постна същото послание и на страницата си в Twitter.

Русата красавица се омъжи за Джъстин в Италия през ноември 2017 г.

„Когато вратата се отвори и видях Кейт да върви по пътеката, се почувствах объркан“ казва Джъстин за специалния ден. Джъстин увери, че никога няма да забрави този миг. Двамата започват връзката си през 2014 г.