Юнг: „Обратното на любовта не е омразата, а властта.“

| от chronicle.bg |

Суеверен, ксенофобски, консервативен, интроверт, малко скъперник… Всички тези епитети са използвани понякога, за да бъде описан един от най-значимите европейски философи.

Карл Густав Юнг е роден в Швейцария и изследователите твърдят, че ако се беше родил на друго място, не би могъл да развие дейността си по този начин. Работата на Юнг в сферата на психологията е  наразривно свързана с и провокирана от народопсихологията на страната, в която се ражда и умира (на 6 юни 1961 г.).

Юнг е основател на аналитичната психология, която в някои аспекти е отговор на психоанализата на Фройд. Той предлага концепциите за интровертните и екстровертните личности, архетипите и колективното несъзнавано. Работата му намира приложение в изучаването на религията, литературата и на места дори в театъра.

Детството му е самотно и още тогава развива усета си за наблюдение, като изследва поведението на родителите и учителите си и се опитва да го тълкува. В рода му има много духовници и е било почти предопределено той да тръгне по пътя  на вярата. Но в юношеските си години открива философията и започва живо да се интересува. Това, заедно с няколко разочарования от тези години, го кара да обърне гръб на семейните традиции и да стане психиатър. Учи в университета в Базел, а после в Цюрих. Започва работа в последния и изследванията му донасят голяма слава в областта.

В този период се запознава с работата на Фройд и потвърждава много от идеите му. В началото на века той е първият „наследник“ на психоанализата. В последствие обаче, заради разминавания във възгледите и лични разправи, връзката между него и Фройд е прекъсната. Голямо несъгласие избухва между двамата през 1916 г. ,когато Юнг публикува своя труд „Психология на несъзнаваното“, който в много отношения е в разрез с възгледите на Фройд.

Наред с множеството открития в психологията, едно от най-значимите му е открояването на две групи хора, в зависимост от настройката им към света  – екстроверти и интроверти. По-късно отличава три функции на ума – мислене, чувстване, усещане и интуиция – една от тях е доминантна в индивидуалния човек.

Юнг е океан. Дълбок и пълен с изненади, скрити в безбройните падини. Ето някои от думите му, които са само искра на огъня, който носи този човек.

Carl-Jung-in-his-study-room

„Дори и в най-щастлив живот не може да няма част мрак – думата щастие би загубила смисъла си, ако не се уравновесяваше от скръбта.“

„Всичко, което ни дразни у околните, всъщност ни води към самоопознаване.“

„Най-тежкото бреме на плещите на децата е неизживяният живот на техните родители.“

„Депресията е като дамата в черно. Ако е дошла, не я гони, а я покани на масата, като гост, и чуй това, което има намерение да ти каже.“

„Всеки вид зависимост е лош – независимо дали от алкохола, наркотиците или идеализма.“

2011fall_forever-jung_1920x1080_1

„Обратното на любовта не е омразата, а властта.“

„Не задържай този, който си тръгва от теб. Иначе няма да дойде този, който върви към теб.“

„Фанатизмът е признак на потиснато съмнение. Ако човек е наистина убеден в своята правота, той е абсолютно спокоен и може да обсъжда противоположната гледна точка без негодувание.“

„Развитието на ума означава разширяване на границите на мисълта и всяка стъпка напред е едно болезнено и трудно постижение.“

„Срещата на два характера е като взаимодействието между две химически вещества: ако има реакция и двете се трансформират.“

„Само парадоксите могат донякъде да обхванат пълнотата на живота.“

„Това, срещу което се съпротивляваш, ще остане.“

cgj_011

„Аз не съм това, което се е случило с мен, а това, което съм решил да бъда.“

„Личностното развитие е непопулярно, рисковано начинание, неприветлива отбивка встрани от широкия път, пустинно странстване, подобаващо за отшелници. Нищо чудно, че само малцина дръзват да се впуснат в това приключение.“

„Училището е част от големия свят и съдържа в умален вид всички онези фактори, с които детето ще се сблъска по-късно в живота си. В училище то най-малкото може да започне адаптацията си.“

„Вършеше много добрини – прекалено много, за да бъде в добро настроение.“ (из „Автобиография“)

 
 

Най-добрите филми на 2018 г. според TIME

| от chronicle.bg, по Тime |

Годината върви към края си, а с това идват и неизбежните равносметки за това какво ни показа киното. Съвсем скоро различните асоциации, връчващи награди, ще започнат да обявяват своите списъци с най-добрите на годината.

При нас вече е първият подбор на 10-те най-добри заглавия на 2018 г. Зад него застава списание Time и неговият критик Стефани Закарек, която прави своя спорна според нас класация.

Списъкът е първият легитимен критически поглед над добрите заглавия, които се появиха през 2018 г. 

По наше скромно мнение, едва ли филмите в списъка ще оберат всички награди (с изключение на два или три от  тях). За да разберете защо, вижте кои са те в галерията горе. Филмите са подредени от „най-малко добрия“ до „най-добрия“ според Закарек.

 
 

100 000 за 1 минута с Джей Ло? Разбира се!

| от chr.bg |

Дженифър Лопес е изработила хонорар от два милиона долара за 20-минутен „концерт“ при отварянето на нов мол в Катар миналата седмица.

Това означава, че певицата е заработила по 100 000 долара на всяка минута от времето си в Доха.

Участието на Джей Ло включвало и отговарянето на няколко кратки въпроса, съобщава сайтът TMZ.

Според информацията 49-годишната латиноамериканка е говорила по темата за правата на жените, което не е на особена почит в арбаската страна.

След това Лопес се снимала с няколко фенове.

Всички разходи на певицата били покрити, включително и допълнителен един милион за докарването й до Доха на частен самолет.

Очаква се Джей Ло да заработи още един седемцифрен хонорар в края на ноември, когато ще участва на гала-вечер, организирана от авиокомпанията Qatar Airways.

От TMZ допълват, че певицата ще получи 1,2 млн. долара за също толкова кратко време, колкото участието й в откриването на мола, но преговорите по цената все още продължавали.

Въпреки че в края на юни следващата година ще навърши 50, Джей Ло продължава да полага огромни усилия за тялото си и изглежда повече от перфектно дори на тази възраст. Вижте повече в галерията горе.

 
 

Jessie J с ужасно откровение пред публика

| от chronicle.bg |

Jessie J, чието пълно цяло име е Джесика Елън Корниш, сподели личен детайл от живота си пред публика на концерт във вторник вечерта.

30-годишната британска певица сподели как докторите са й казали, че не може да има деца. 

„Не ви казвам, искайки симпания, защото аз съм една от милионите мъже и жени, които минават през това и ще продължат“, каза тя пред феновете си в Royal Albert Hall в Лондон. „Това не е нещо, което ни определя. Исках да напиша тази песен за себе си в момент на болка и тъга, но и за да дам радост на себе си и на другите – да им дам нещо, което да слушат, когато стане трудно.“

И продължи: „Ако някога сте се срещали с това или познавате някой, който е, или сте загубили дете, знайте, че не сте сами и че си мисля за вас, когато пея тази песен.“

Певицата прекарва време с актьора Чанинг Тейтъм в последно време. Той беше и на концерта и след песента я подкрепи в Инстаграм.


Вижте тази публикация в Instagram.

This woman just poured her heart out on stage at the Royal Albert Hall. Whoever was there got to witness something special. Wow.

Публикация, споделена от Channing Tatum (@channingtatum) на

„Тази жена току-що изля сърцето си на сцената на  Royal Albert Hall“, пише Тейтъм. „Присъстващите станаха свидетели на нещо специално. Уау.“
Тейтъм и бившата му приятелка, Джена Дюън, съобщиха раздялата си през април след 9 години брак.
 
 

Огромни продажби на мемоарите на Мишел Обама

| от chr.bg |

Огромен интерес предизвикаха мемоарите на бившата първа дама на САЩ – Мишел Обама, озаглавени на английски Becoming (в превод „Да се станеш“ или „Да се превърнеш“). Само в първия ден от появата им на пазара бяха продадени 725 000 екземпляра. Това е един от най-големите литературни дебюти за годината.

Данните за продадените екземпляри включват както продажбите в първия ден, така и предварителните поръчки, уточнява издателската къща Crown Publishing.

Мемоарите на Мишел Обама са издадени под формата на книга с твърди корици, аудиокнига и електронна книга. За да представи книгата, Мишел Обама тръгна на национално турне. Автобиографията проследява пътя й от Чикаго до Белия дом. Критиките за мемоарите досега са положителни.

В. „Вашингтон пост“ изтъква, че в книгата бившата първа дама споделя по един впечатляващо балансиран начин истината за предизвикателствата, пред които е била изправена, като същевременно на няколко пъти признава колко щастлив е животът й.

Заради големия интерес към книгата, от Crown Publishing увеличиха предварителния тираж от 1,8 милиона екземпляра на 2,6 милиона бройки.


Вижте тази публикация в Instagram.

It seems like yesterday that @barackobama and I were taking our girls to @57thstreetbooks store. Today, I was there with a book of my own. Thanks to everyone who braved the cold and stopped by. #IAmBecoming

Публикация, споделена от Michelle Obama (@michelleobama) на