shareit

Волф Ерлбрух стана лауреат на международната награда Астрид Линдгрен

| от chronicle.bg |

Немският писател и илюстратор Волф Ерлбрух стана носител на Международната награда в памет на Астрид Линдгрен, която се присъжда за достижения областта на литературата за деца и юноши, информират световните агенции.

Името на лауреата беше съобщено на пресконференция в Кралската библиотека в Стокхолм.

Както отбелязват членовете на журито, „Волф Ерлбрух прави сложните неща прости и удобни за читателите от всички възрасти. С хумор и топлота, верен на хуманистичните идеали, в своите работи той показва малкото в голямото“. Ерлбрух се проявява като новатор и в изкуството на илюстрацията. Той е носител на многобройни награди. В своето творчество той съчетава различни техники – апликации, рисунки, живопис.

Наградата „Астрид Линдгрен“ е учредена от правителството на Швеция след смъртта на световноизвестната писателка през 2002 г.

Победителят получава парично възнаграждение в размер на 5 милиона шведски крони (539 000 евро). Журито се състои от 12 души – писатели, литературоведи, художници, библиотекари. То се избира на всеки 4 години. Семейството на Астрид Линдгрен е представено от правнука й Юхан Палмберг.

Наградата „Астрид Линдгрен“ може да бъде присъждана както на писатели, поети и художници за изключителен принос в развитието на детската литература, така и на организации, които пропагандират четенето.

 
 
Коментарите са изключени