Велики творци говорят за величието на изкуството

| от chronicle.bg |

Густав Климт, Винсент ван Гог, Джорджия О’Кийф, Оскар Уайлд, Едгар Дега… Товае само малка част от великите творци (писатели, художници, актьори, скулптори и всички останали), чийто думи са заредени с онзи необясним мотивационен заряд. 

Думите на великите творци имат силата да вдъхновяват. Освен самите им произведения, също толкова полезни могат да се окажат и някои техни прозрения, които са се запечатили в историята и до днес търсим размишляваме над смисъла им.

Достатъчно е да прочетем няколко цитата на известни творци – от Клод Моне и Ван Гог до Боб Рос, за да се уверим в силата, която словото може да попие в себе си.

От смисъла на изкуството през мотивационните мантри, цената на гения, тук сме подбрали цитати на велики творци за изкуството. 

„Изкуството създава мистерия, без която светът не би могъл да съществува.“ Рене Магрит

„Да бъдеш артист, означава да вярваш в живота.“ Хенри Мур

„Изкуството е линия около мислите ти.“ Густав Климт

897
Густав Климт

„Великото изкуство започва там, където свършва природата.“ Марк Шагал

„Не рисувам сънища и кошмари. Рисувам своята собствена реалност.“ Фрида Кало

„Ако можех да го опиша с думи, няма да има смисъл да рисувам.“ Едуард Хопър

„Човек не прави снимка, а я създава.“ Ансел Адамс

„Творбите трябва да се раждат с експлозия в душата, но трябва да се създават с клинична хладнина.“ Жоан Миро

Gauguin_portrait_1889
Пол Гоген, автопортрет

„Затварям очите си, за да видя.“ Пол Гоген

„Креативността изисква смелост.“ Анри Матис

„Дали ще успееш или не няма никакво значение. Да се правиш неизвестното за теб известно, е най-важното нещо.“ Джорджия О’Кийф

O'keeffe Holding her Painting
Джорджия О’Кийф

„Ако някога някъде в теб един глас ти каже, че не можеш да рисуваш, тогава просто започни да рисуваш и този глас веднага ще замлъкне.“ Винсент ван Гог

„Ние не правим грешки, само малки щастливи инциденти.“ Боб Рос

„Всяко дете е артист. Въпросът е как да остане артист след като порасне.“ Пабло Пикасо

„Не мисли за правенето на изкуство, просто го прави. Остави другите да решат дали е хубаво или лошо, дали да го намразят или обикнат. А докато решават, прави още повече изкуство.“ Анди Уорхол

Andy Warhol With Patrick Flaming Filming The Chelsea Girls
Анду Уорхол

„Никой велик артист не вижда нещата, такива каквито са. Ако ги виждаше така, щеше да престане да бъде артист.“ Оскар Уайлд

„Няма никакви правила. Така се ражда изкуството, така се правят пробиви. Върви срещу правилата или ги игнорирай. Така се създават новите неща.“ Хелън Франкенталър

„Рисуването е лесно, когато не знаеш как се прави, но е много трудно, когато знаеш как се прави.“ Едгар Дега

 
 

Честит рожден ден, принц Джордж

| от chr.bg |

Първородният син на херцозите на Кеймбридж – Джордж – днес става на пет години. По случай рождения ден от двореца в Кенсингтън разпространиха негова снимка. Тя е направена веднага след кръщенето на малкия му брат Луи, предаде БНТ.

Джордж е застанал до тухлена стена и се усмихва широко. Най-голямото дете на Кейт и Уилям е трети поред претендент за трона. За празника му кралският монетен двор пусна лимитирана серия монети с номинал 5 паунда.

На нея е изобразен свети Георги, който сразява змея и е изписана настоящата година. Според медиите на Острова Джордж много обича хеликоптери. Родителите му вероятно ще спазят традицията си и ще отпразнуват рождения ден на сина си в тесен семеен кръг.

 
 

Как солта ще спаси кораловите рифове?

| от chr.bg |

Властите в Австралия обявиха, че ще използват нови способи, включващи и изстрелване на соли в небето, за да спасят от глобалното затопляне Големия бариерен риф, съобщава в. „Дейли мейл“.

Той е една от главните природни забележителности на страната-континент и всяка година привлича хиляди туристи. Коралите от бариерния риф са включени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, но от две години страдат от прекалено високите температури на водата. Затоплянето се отразява пагубно върху тяхната жизнеспособност.

Във връзка с това австралийските специалисти изучават различни способи за понижаване на температурите. Те включват използването на биоразтворим слънчев екран, с който да бъде покрит рифът. Другата възможност е бомбардирането на облаците със сол, чиито кристали се очаква да отразяват слънчевата светлина, като я разсейват.

 
 

Този текст НЕ E за това колко е празна София

| от |

Обикновено в началото на май изходите на столицата започват да църцорят с каймака на нацията, който отива на море. През юни този поток се увеличава, а през юли и август направо пръска! По това време новините намаляват рязко и новинарските емисии и сайтове, започват да публикуват разни странни неща като например: Какви опасности крие пастата за зъби? В средата на отпускарския сезон обаче в София си има живот. Баровете са пълни кажи-речи, има хора по улицата. Ето вчера минах в 12:нещо нощно време по „Шишман“ – ами не можем да се разминем по тротоара. И тази сутрин ме светна едно наблюдение:

София е пълна с чужденци!

Имаше време, когато млад британец да живее в София обикновено означаваше, че човекът има някакъв проблем. Много медии дори пускаха интервюта с такива хора. Защо решихте да живеете тук, защо избрахте България за свой дом. Чуваха се подобни въпроси, които показват чудовищната изненада как един уреден човек в богата държава може едва ли не да избере да живее тук, на бедно и гадно едва ли не. И те всички отговаряха едно и също: Тук е хубаво, тук ни харесва. И ние гледахме оцъклени усмихнатите им лица и ни се струваха наивни. Ала не бяха, защо да са наивни?

Ако минаваш всеки ден покрай „Св. Александър Невски“ например, след кратко ще свикнеш с храм-паметника и ще ти се струва като църква с жълто отгоре. Ще загубиш погледа си върху естетиката и характерността на обиколния свят, ако го гледаш всеки ден. Това се случва с всички ни – свикнали сме да гледаме България. Поне докато не мръднем нанякъде с БДЖ-то и пак ни се открият едни гори, едни поля, едно различно и хубаво, но и с това свикваме.

Ясно знаете, че е в природата на човек това свикване. Парижани гледат Айфеловата кула и си викат „Пф, желязо“. Китайците гледат Великата китайска стена и си казват „Какво толкова – стена“. Само американците гледат Гранд каньона и си мислят „Хубава си, моя дупко“, но те са други хора, друг народ.

Затова в момента София е пълна с чужденци – защото се оказва, че тук е хубаво. Разберете ме правилно – и аз съм изненадан! Но това е. Не е най-богата държава на света, но икономиката е стабилна, корупцията не е ураганна като в Русия, а хората имат същата политическа ненавист като англичани, германци, французи. Обстановката е нормално зле, искам да кажа. 

По центъра има много заведения, които се издържат основно от чужденци. Луксозните скъпи традиционно български кръчми, луксозните и супер скъпи бургери. Ние имаме сериозен твърд акцент на повечето езици заради майчиния си твърд български. Това предполага, че един чужденец съвсем лесно би си намерил работа само с езика си, а ако се и постарае – небето му е граница.

 
 

Проектът FISHLOVE идва в България с фотографска изложба

| от FISHLOVE |

Серията от снимки, в които известни личности позират с морски обитатели, ще бъде представена в галерия Credo Bonum от 26 юли до 27 август, със сътрудничеството на

д-р Атанас Грозданов от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и помощта на WWF-България и БАКБ. Инициативата е част от световно движение, посветено на опазването на моретата и океаните от разрушителните риболовни практики.

Oколо 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов, а годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята, показва доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Европа потребява много повече морска храна, отколкото може да улови в своите води или да отгледа в рибни ферми. Към днешна дата Европа вече е изконсумирала запасите си от риба за годината и започва да разчита само на внос на риба и рибни продукти, за да посрещне потребителското търсене.

JEAN MARC w MAKO SHARK_photo DENIS ROUVRE

През 2009 г. Никълъс Рол, съсобственик на японския ресторант MOSHIMO и актрисата Грета Скаки, създават благотворителната организация FISHLOVE. Тяхната основна цел е да насочат обществено внимание към неустойчивите риболовни методи, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми на планетата.

GILLIAN ANDERSON w EEL_DENIS ROUVRE

Предстоящата изложба FISHLOVE-България беше включена официално и в поредицата събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. По време на откриването ще бъде представена важна информация за проблемите, свързани с морските ресурси и начините, по които можем да въздействаме за тяхното опазване.

ASLI BAYRAM w Thresher Shark_photo JOHN SWANNELL

Впечатляващите фотографии, които предизвикаха значителен обществен интерес в кампании на множество световни организации – Marine Conservation Society, OCEAN2012, Deep Sea Coalition, The End of the Line, and Blue Marine Foundation ще бъдат показани за първи път в България.  Oфициалното откриване e на 26 юли в 18:30 ч. с вход свободен.