Велики творци говорят за величието на изкуството

| от chronicle.bg |

Густав Климт, Винсент ван Гог, Джорджия О’Кийф, Оскар Уайлд, Едгар Дега… Товае само малка част от великите творци (писатели, художници, актьори, скулптори и всички останали), чийто думи са заредени с онзи необясним мотивационен заряд. 

Думите на великите творци имат силата да вдъхновяват. Освен самите им произведения, също толкова полезни могат да се окажат и някои техни прозрения, които са се запечатили в историята и до днес търсим размишляваме над смисъла им.

Достатъчно е да прочетем няколко цитата на известни творци – от Клод Моне и Ван Гог до Боб Рос, за да се уверим в силата, която словото може да попие в себе си.

От смисъла на изкуството през мотивационните мантри, цената на гения, тук сме подбрали цитати на велики творци за изкуството. 

„Изкуството създава мистерия, без която светът не би могъл да съществува.“ Рене Магрит

„Да бъдеш артист, означава да вярваш в живота.“ Хенри Мур

„Изкуството е линия около мислите ти.“ Густав Климт

897
Густав Климт

„Великото изкуство започва там, където свършва природата.“ Марк Шагал

„Не рисувам сънища и кошмари. Рисувам своята собствена реалност.“ Фрида Кало

„Ако можех да го опиша с думи, няма да има смисъл да рисувам.“ Едуард Хопър

„Човек не прави снимка, а я създава.“ Ансел Адамс

„Творбите трябва да се раждат с експлозия в душата, но трябва да се създават с клинична хладнина.“ Жоан Миро

Gauguin_portrait_1889
Пол Гоген, автопортрет

„Затварям очите си, за да видя.“ Пол Гоген

„Креативността изисква смелост.“ Анри Матис

„Дали ще успееш или не няма никакво значение. Да се правиш неизвестното за теб известно, е най-важното нещо.“ Джорджия О’Кийф

O'keeffe Holding her Painting
Джорджия О’Кийф

„Ако някога някъде в теб един глас ти каже, че не можеш да рисуваш, тогава просто започни да рисуваш и този глас веднага ще замлъкне.“ Винсент ван Гог

„Ние не правим грешки, само малки щастливи инциденти.“ Боб Рос

„Всяко дете е артист. Въпросът е как да остане артист след като порасне.“ Пабло Пикасо

„Не мисли за правенето на изкуство, просто го прави. Остави другите да решат дали е хубаво или лошо, дали да го намразят или обикнат. А докато решават, прави още повече изкуство.“ Анди Уорхол

Andy Warhol With Patrick Flaming Filming The Chelsea Girls
Анду Уорхол

„Никой велик артист не вижда нещата, такива каквито са. Ако ги виждаше така, щеше да престане да бъде артист.“ Оскар Уайлд

„Няма никакви правила. Така се ражда изкуството, така се правят пробиви. Върви срещу правилата или ги игнорирай. Така се създават новите неща.“ Хелън Франкенталър

„Рисуването е лесно, когато не знаеш как се прави, но е много трудно, когато знаеш как се прави.“ Едгар Дега

 
 

Най-добрите британски филми от 90-те

| от chronicle.bg |

Десет номинирани за Оскар за най-добър филм и два победителя, Златна палма, десетки класики в комедията и едно завръщане на Джеймс Бонд…деветдесетте бяха силни години за британското кино.

Поколението на милениалите отрасна с „Четири сватби и едно погребение“, стискаше палци (отново) на Хю Грант в „Нотинг хил“ и откри Ралф Файнс в „Английският пациент“.

Мдам, 90-те бяха силни години в много отношения и киното на Острова не прави изключение.

В галерията събрахме филма, които са ни любими от това време и признаваме, че сме гледали повечето от тях минимум по два пъти (ама минимум).

Кои са вашите любими?

 
 

Почерпете се с трейлъра на Капитан Марвел

| от chr.bg |

Вселената на Marvel има чудесна репутация откъм боксофис успехи. Феновете още не са се опомнили от събитията в „Avengers: Infinity War“ и чакат отговори от „Avengers 4″.

Идва обаче един друг филм на Marvel, който ще ни покаже и най-силния герой засега. До голяма степен „Captain Marvel“ е мистерия, но ето че вече имаме трйлър, който ни показва деветдесетарския свят на Карол Данвърс (Бри Ларсън). Ето:

Изглежда, че кинаджиите ще се запознаят с Карол по нов начин. Тя най-вероянто ще падне на Земята след като е работила някакво време за Старфорс и е получила силите си от Крий. Тя пада директно върху магазин на америанските видеотеки „Blockbusters“, което ни подсказва за времето на събитието – 90-те години.

Изглежда, че важна част от филма и развитието му са спомените на Карол, които са много ограничени. Тя не помни детството си на Земята, както и присъединяването й към Въздушните сили.

Психологическият проблем ще даде на публиката по-дълбоко разбиране за персонажа, а също така и ще я представи по нетрадиционен начин. Така те ще са готови за Капитан Марвел в „Avengers 4″.

Тя също така ще разшири малко историята на S.H.I.E.L.D. заедно с Ник Фюри и Фил Колсън, които се завръщат на екран. Персонажът на Самюъл Джаксън изглежда подмладен и с две напълно работещи очи.

Филмът излиза на 8 март (!) 2019 година.

 
 

Новата татуировка на Емилия Кларк

| от chronicle.bg |

Когато си Майката на драконите, нормално е да не можеш да се разделиш със своите деца, дори след като те не само пораснат, но и единия умре и премине на вражеска страна. И какво правиш в такава ситуация? Ако си Емилия Кларк, си татуираш децата. И се радваш!

Това прави актрисата от „Игра на тронове“, Емилия Кларк, която публикува снимка в профила си Instagram, показвайки новата си татуировка на китката.

„Тази мама няма никога да забрави бебетата си“ пише Кларк под снимката. Татуировката се състои от три дракона (Дрогон, Регал и Визерион) в полет.

 

 
 

Потвърдено: японски милиардер ще бъде първият турист на Луната

| от chronicle.bg |

Компанията на Илон Мъск – SpaceX – ще изпрати 42-годишният японски милиардер Юсаку Маезава на обиколка около Луната. Той ще бъде първият частен турист на подобно пътешествие.

Маезава се очаква да излети с ракетата Big Falcon – система, която компанията на Мъск разработва още през 2016-а. Мисията ще е първата с дестинация до Луната от тази на НАСА и Аполо 17 от 1972-а.

Тя беше официално обявена в седалището на SpaceX в Хоторн, Калифорния, и се предполага, че ще бъде извършена през 2023-а.

Според компанията това е важна стъпка към това обикновени хора да получат достъп до Космоса. До момента се знаеше единствено, че първият пътешественик ще бъде от Япония. Маезава планира да вземе със себе си 6 до 8 творци, с които да сподели преживяването.

Пътуването им ще трае 4-5 дена. През 2022-а Big Falcon трябва да бъде изпробван като товарен космически кораб.

Засега само 24 души са били до Луната и всички са американци. Времето за излитането все още не е ясно и зависи изцяло от времето, необходимо да бъде доизградена ракетата.

През 2017-а Мъск обяви, че ще изпрати двама космически туристи на обиколка около Луната. По тази причина от февруари миналата година SpaceX се концентрира върху разработката на Big Falcon.

Тази неделя Илон Мъск публикува в акаунта си в Twitter артистично изображение на това как ще изглежда ракетата, с  която ще летят пасажерите.


Тя би трябвало да е в състояние да изведе до 150 тона в околоземната орбита.