shareit

Въпросът не е как да влезеш в Аркадия, а как да излезеш

| от chronicle.bg |

Годината е 1960-а. Хенри Литън е професор в Оксфорд, който живее сам с котката си в огромна прашна къща. Той посвещава цялото си време на писането на история, в която да сътвори съвършено функциониращо общество.

Но възможно ли е такова общество да съществува изобщо? Роузи, 15-годишното момиче, което отива веднъж седмично да храни котката му, е на път да разбере отговора на този въпрос. Един ден тя попада в мазето на професора, където случайно открива портал към друг свят. Свят с други правила и граници.

Няколко столетия напред в бъдещето една жена развива теория за разрушаването на границите. Анджела Миърсън създава машина на времето, която трябва да защити от онези, които желаят да й я отнемат в името на корпоративни и подмолни идеи. Единственият път, който тя може да поеме, за да скрие себе си и изобретението си, е назад. Назад към 1937-ма година и Оксфорд и компанията на професор Литън.

И Литън, и Анджела имат своя представа за конструкцията на съвършения свят. И Литън, и Анжела мислят, че са го създали или че поне са намерили пътя към него. Кой от двамата е прав?

„Аркадия“ е най-новата книга на Иън Пиърс. Тя излиза в Англия през 2015-а година. Първоначалният замисъл на Пиърс е „Аркадия“ да се появи под формата на приложение за iPhone. Тъй като в романа се преплитат няколко сюжетни линии под формата на паралелни реалности, потребителят на приложението може да избира от кой свят да започне четенето и как да го завърши. Впоследствие хартиената версия на „Аркадия“ става по-популярна и се превръща в един от най-мащабните и амбициозни романи на 2015-а година.

Самият Иън Пиърс е английски изкуствовед, журналист, писател и доктор по философия. Роден е на 1-ви януари 1955 година в Ковънтри. Преди да започне активната си писателка дейност той е журналист на BBC и кореспондент на Ройтерс в Италия, Франция и САЩ. Първият му голям литературен успех идва през 1997 година с романа „An Instance of the Fingerpost“. За Пиърс са характерни експериментите с езика и формата на повествованието.

„Аркадия“ излиза през декември от изд. Orange Books.

 
 
Коментарите са изключени