shareit

Прочети: Кино книгите, които открихме този месец

| от chronicle.bg |

По повод на отминалите вече награди „Оскар“ и на емоциите, които киното като цяло ни носи, сме селектирали за вас пет книги, които говорят на езика на седмото изкуство.

Всички тях открихме, откриваме или дочитаме през изминалия и началото на този месец и горещо препоръчваме. Не, в селекцията ни не присъства „Падингтън“, който Никол Кидман чете на снимката горе, но той е някак задължителен, ако обичате британски леки семейни истории. Книгите, които сме селектирали са или известни филмирани романи, или такива, които говорят за кино – като тази за маестро Скорсезе, или са онези, които без визия не биха били това, което са.

Приятно четене.

„Птиците“, Дафни Дю Морие

Най-известната новела на мадам Дю Морие не случайно е такава. Спокойната тиха дама със силни склонности към хоръра и плашещите неща като цяло, неслучайно е любимата авторка на майстора на жанра Хичкок. „Птиците“ е новелата, която той адаптира и прави един от най-известните си трилъри, след „Психо“ разбира се. След като на родния пазар излезле „Ребека“, редно е всички от вас, които са почитатели на жанра да се сдобият и с тази класика. Естествено, че препоръчваме и филма.

„Невидимата жена“, Клеър Томалин

Романът, който e вторият режисьорски опит на британеца Ралф Файнс, излиза и у нас. Историята разказва за Чарлс Дикенс и предполагаема по-млада жена, с която той има тайна любовна връзка до смъртта си. Файнс филмира романа през 2013-а, като лентата получава номинация за „Оскар“ за костюми. От този месец може да се насладите и на литературния източник на филма.

Persepolis“, Марджан Сатрапи

Единственото ни предложение на английски си заслужава всяко усилие, за да го откриете. Марджан Сатрапи – илюстратор и писател от ирански произход, разказва за живота си в красивия Иран – кътчето земя, което тя обожава и до днес, макар от години да живее на Запад. Тя дава една различна гледна точка към жените мюсолмани, казва защо предразсъдъците са лоши, защо е мечтала да бъде пророк, защо е вярваща, как Иран се е променил от детството й до днес, как бурките са се появили и са я шокирали. Сатрапи осмива по един изключителен начин нравите и заблудите, които съществуват и разделят все по-ярко нашия свят. Романът под формата на комикс на Марджан е едновременно трогателен, смешен и тъжен и е нашият фаворит за този месец. Неслучайно едноименният филм по него има номинация за „Оскар“, а Марджане беше член на журито в Кан през 2008-а. Както ще се уверите, романът носи името на древния персийки град Персеполис с особена причина.

„Разговори със Скорсезе“, Ричард Шикъл

Мартин Скорсезе е класик, маестро на хубавото кино и книгата, която разказва за него, е една от най-готините на родния пазар. В нея журналистът Ричард Шикъл води пространствени диалози с режисьора за всичко – от детството му до киното, което обича да прави и гледа. За религията и семейството, за лошите моменти, които Скорсезе е преживял и всичко, за което може да се сетите. Написана леко, увлекателно и като плавен разказ за живота на един истински майстор, тази книга се чете на един дъх.

„Каже ли ти някой „Ти ме допълваш“, бягай!“, Упи Голдбърг

Упи Голдбърг пише, както и играе – тоест с чувство за хумор, ирония, сарказъм и майсторство. Независимо какво мислите за актрисата в момента, ние трудно можем да забравим ролите й от 80-те и 90-те години. В романа си, написан с цялото чувство за хумор на света, Упи се концентрира върху връзките и брака – самата тя има два развода зад гърба си. Естествено, че не всеки ги приема насериозно, първо, защото бракът не е за всеки и второ, защото любовта е относителна и има различни форми, но хуморът на Голдбърг винаги е на ниво. И ние сме склонни от време на време да й вярваме.

 
 
Коментарите са изключени