shareit

„Походът на книгите“ откри кампанията за насърчаване на четенето

| от chronicle.bg |

„Походът на книгите“ отново насърчава четенето в Международния ден на детската книга.

До 23 април в цялата страна се провежда шестото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“.

Кампанията събра днес много малчугани и техните родители в Столичната библиотека. Кампанията включва и мащабния „Маратон на четенето“ в българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Походът на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“ – единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г. Над 100 заглавия, разпределени в 3 възрастови категории, както и 7 проекти-иноватори очакват подкрепата на младото жури. И тази година бъдещите читатели с мнение (под 6 г.) също могат да подкрепят любима книжка.

„Походът на книгите“ е поход за душите на децата ни и срещу всичко, което пречи в момента на обществото – агресия, депресия, негативизъм.

Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който се включи в инициативата „Походът на книгите“. „Срещу всичко това можем да се борим само по един начин, като дадем позитивна посока на децата ни. Има толкова хубави неща в живота, трябва да се говори и за тях. Когато видим, че в книгите има такива примери, може би, ще започнем да ценим и примерите около нас”, убеден е Денков. Според него с децата има само едно нещо, което работи и това е личният пример. „Когато майката започне да чете на детето, смеят се заедно на това, което пише в книгите, след това и детето ще обича книгите. Това е единствената рецепта”, каза министърът на образованието.

Не можем да живеем без книгата. Това е духовната ни храна, а тя е по-важна от всичко друго, каза актьорът Стоян Алексиев.

Според него децата трябва да я заобичат и да тръгнат по свой път към нея. „Децата трябва първо да усетят и обикнат природата около себе си, света, в който живеем. Тогава ще имат любопитство и ще влязат в света на книгата. Това ще бъде с обич и ще бъде завинаги”, убеден е Алексиев. Когато усетиш връзката с природата ще усетиш, че дори и в един предмет има душа, защото е създаден от човека, каза още актьорът.

 
 
Коментарите са изключени