shareit

Нобеловата награда за литература няма да бъде връчена тази година

| от chronicle.bg |

За първи път от 75 години Шведската академия няма да връчи Нобелова награда за литература, след като непряко попадна в центъра на скандал за сексуално посегателство, предава The Guardian. Решението беше обявено тази сутрин. Поводът са обвиненията към френския фотограф Жан-Клод Арнол, съпруг на Катарина Фростенсън – поет и член на Академията.

В замяна на пропуснатата година, през 2019 г., Шведската академия ще връчи 2 Нобелови награди за литература.

След обвиненията към Арнол, отправени през ноември, трима от 18-те членове на комитета, който избира победителя, подадоха оставка в знак на протест към решението да не бъде уволнена Фростенсън. Арнол беше обвинен, и че е давал вътрешна информация и е съобщавал имената на седем Нобелови лауреата преди официалното им обявяване. Мъжът отрича и двете обвинения.

С разрастването на скандала, секретарят на Академията Сара Даниус подаде оставка миналия месец, последвана от Фростенсън. След продължителни диалози между Фондация „Нобел“ и Академията, двете страни решават, че при така създалите се безпрецедентни обстоятелства връчването на наградата няма да бъде адекватно и скандалът е навредил на имиджа на най-престижната награда за литература.

По устава от 1786 г. на крал Густав III, членството в Академията е доживотно, а ако някой напусне столът му остава празен докато е жив. Но при сегашната ситуация кралят на Швеция ще промени правилата и нови членове ще могат да заемат местата на подалите оставка.

В историята на наградите, отличието за литература не е връчвано шест пъти. Нито едно от тези обаче  не е било вследствие на скандал. През 1940, 1941, 1942 и 1943 година награда не е връчена, заради Втората световна война, а през 1935 г. причините така и не са обявени. Награда не е връчена и през 1914 г. заради избухването на Първата световна война.

 
 
Коментарите са изключени