shareit

„Наръчник на хореографа“ е за всички, които се занимават с изкуство

| от |

„Наръчник на хореографа“ от Джонатан Бъроуз ще има премиера на български език тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. Изданието, спечелило конкурс на Министерството на културата, може да се намери от днес в книжарниците „Български книжици“ и „Нисим“. Това съобщават издателите от творческия колектив „Метеор“, основан от Ани Васева – режисьор и драматург, Леонид Йовчев – актьор, и Боян Манчев – философ и теоретик.

Ако се доверим на заглавието, книгата на Джонатан Бъроуз е написана, за да бъде четенa от хореографи. И наистина, неин основен обект са движението, музиката, ситуацията на представление. В действителност обаче книгата би могла да е от огромна полза и за режисьори, актьори, художници, дори музиканти, тъй като проблемите, които са занимавали Бъроуз при писането й, често по един или друг начин се изпречват на пътя на всички, които се занимават с изкуства. Това са въпроси, свързани с композиция, организация, време, динамика, вдъхновение, структура, общуване, творчество, съмнение, страх, имитация и удоволствие от работата, отбелязват от екипа.

Преводът от английски е Ани Васева, редактор е Боян Манчев, художественото оформление е на Теодора Венедикова.

Джонатан Бъроуз танцува с Royal Ballet 13 години, преди да го напусне, за да се занимава със собствената си изпълнителска работа. Сега творческата му активност е съсредоточена около поредица от съвместни представления с Матео Фаржион, изпълнявани по цял свят, показвани в и продуцирани от централни за съвременния танц институции и фестивали. Той е гост-преподавател в P.A.R.T.S – Брюксел, и е бил гост-професор в университети в Берлин, Гент, Гисен, Хамбург и Лондон. Сега е старши изследовател в Центъра за изследвания на танца към Университета в Ковънтри.

 
 
Коментарите са изключени