Мая Анджелоу: „Опитай се да бъдеш дъгата в нечий облак.“

| от chronicle.bg |

Наричат я „ренесансова жена“. Тя е вдъхновение на редица песни. Опра Уинфри казва за нея: „Мая Анджелоу не е това, което е написала или казала, а начинът, по който е постигнала всичко. Тя минава през света с непоклатимо спокойствие, увереност, благост и огромна любов.“

Мая Анджелоу е авторка на повече от 30 книги и носител на над 50 почетни титли. Преди да стане писател обаче,  тази необикновена жена е упражнявала редица други нископлатени професии като готвач, сервитьор, сексуален работник, танцьор, актьор, а по-късно и журналист в Египет.

Мая Анджелоу е артистичният псевдоним на Маргьорит Ани Джонсън, родена в Сейнт Луис преди 90 години. Мая Анджелоу „се появява“ през 50-те, като комбинация от редица неща, две от които са детският прякор на жената и фамилията на тогавашния й съпруг.

Много преди Time’s Up и #MeToo тя се осмелява да разкаже своята собствена история. Първата й книга, мемоарите „Зная защо в клетката птичката пее“(издадена през 1969 г.), разказват за това как приятелят на майка й я е изнасилил като дете.

През 1975 г. става една от първите жени афроамериканки членове на Гилдията на режисьорите в Америка. Причина за това е успехът на филма „Georgia, Georgia“, на който тя е сценарист, но официалният й режисьорски дебют е през 1998 г. с филма „Down in the Delta“ (1998).

Мая Анджелоу е гласът на милиони страдащи и самотни хора по света. Мая Анджелоу е надежда. Жена с непосилни за мнозина ранни години, която пише 7 автобиографии, последната издадена година преди смъртта й на 28 май 2014 г. В интервю за списание TIME, казва: „Сигурно ще пиша, когато Господ каже: „Мая, Мая Анджелоу, време е.““

AARP Magazine's 2011 Inspire Awards
Getty Images

„Любовта е като вирус – може да се случи на всеки, по всяко време.“

„Домът е убежище не само от света, но и от тревогите, ужасните притеснения. Харесвам да има красиви неща около мен. Харесвам красивото, защото то радва очите ми и повдига духа ми.“

„Опитай се да бъдеш дъгата в нечий облак.“

„Всички велики постижения изискват време.“

„Можем да имаме много загуби, но никога не трябва да бъдем победени.“

Maya Angelou, Oprah at Home, April 1, 2008
Getty Images

„Успехът, това е да се харесваш, да харесваш това, което правиш, да харесваш начина, по който го правиш.“

„Това е един от най-добрите дарове, които можеш да дадеш – да простиш. Да простиш на всички.“

„Нищо няма да проработи, ако не го направиш.“

„Няма по-голяма агония от това да носиш неразказана история в себе си.“

"An Evening with Dr. Maya Angelou"
Getty Images

„Време е родителите да научат децата си, че в разнообразието се крият красотата и силата.“

„Каквото и да искаш да правиш, ако искаш да си велик в него, трябва да го обичаш и да си готов да направиш жертви.“

„Мисля, че всички емпатириаме, но може би нямаме куража да го покажем.“

Maya Angelou
Getty Images

„Любовта на семейството, любовта на един човек може да лекува. Да лекува раните, оставени от обществото.“

„Научих, че хората ще забравят какво сте казали, хората ще забравят какво сте направили, но хората никога няма да забравят начина, по който ги карате да се чувстват.“

„Любовта не признава бариери. Тя прескача препятствия, огради, преминава през стени, за да стигне до своята дестинация, пълна с надежда.“

 
 

Опасностите от късната вечеря

| от chr.bg |

Испански учени предупредиха за опасностите от късната вечеря – ако се хранят в период по-малък от два часа преди заспиване, хората са изложени на по-голям риск от рак на гърдата и простатата, съобщава сайтът Лайф.

Екип от Глобалния институт за здравето в Барселона изследвал 1205 жени с рак на млечната жлеза и 621 мъже с рак на простатата. В тестовете взела участие и контролна група доброволци, без онкологични заболявания. Те попълнили формуляри за своя режим на сън и хранене.

Специалистите установили, че на най-малък риск от развитие на рак на млечната жлеза са имали жените, които са вечеряли минимум два часа преди заспиване. Туморите най-рядко били откривани при хората с железен режим на хранене и сън, като интервалът между двата процеса бил достатъчно отдалечен във времето.

Учените често обясняват възникването на рака на гърдата и простатата с активността на хормоните, чиито колебания зависят от денонощните ритми на организма. А късното хранене една от причините, нарушаваща циркадните ритми и водеща до рак.

 
 

Напълнява се единствено от мазнините

| от |

Мазните храни в голямо количество са единствената причина за напълняване, а не прекаляването с въглехидрати и протеини, съобщи в. „Дейли мейл“.

Учени от университета на Абърдийн и Китайската академия на науките направиха откритието с мишки. Гризачите, получавали много мазнини, поглъщали най-много калории, защото мазнините стимулират центъра за възнаграждения в мозъка.

Основен недостатък на изследванията на ефекта на диетите с хора е, че повечето не продължават достатъчно дълго, за да бъдат изводите достоверни. Тестовете с генетично сходни животни, като мишките, могат да насочат към верните отговори.

Ръководителят на екипа проф. Джон Спикман каза, че резултатите дават „добра насока“ за ефекта на различния начин на хранене върху хората.

Учените са експериментирали с 30 различни диети, давани на мишките за период от три месеца, равни на девет човешки години. Всяка от тях била с различно съдържание на мазнини, въглехидрати и протеини.

„Резултатите са недвусмислени – мишките напълняваха единствено когато получаваха повече мазнини – каза проф. Спикман. – Единствено мазнините стимулираха центровете за възнаграждения в мозъка и повече ядене.“

Мишките, получавали много въглехидрати – до 30 процента от дневните калории, не напълнели значимо. Комбинирането на захар с мазнини също не се отразявало на теглото повече, отколкото само мазнините.

Изследването опроверга и популярното твърдение, че недостигът на протеини стимулира приемането на по-голямо количество храна.

 
 

„Брилянтин“ става на 40 години!

| от chr.bg |

Изминаха четири десетилетия, откакто персонажите на Оливия Нютън-Джон, Джон Траволта и останалите участници в актьорския състав на филма мюзикъл „Брилянтин“ завладяха сърцата на тийнейджърите в целия свят.

Филмът, който е режисьорски дебют на Рандъл Клайсър, не е остарял до ден днешен.

„Смятахме, че „Брилянтин“ ще бъде приет добре една-две години от зрителите, но не сме очаквали подобна реакция 40 години по-късно в целия свят и във всички възрастови групи“, каза режисьорът.

Адаптиран по успешен бродуейски мюзикъл за любовта на тийнейджъри през 50-те години на миналия век, „Брилянтин“ бе заснет за два месеца в Лос Анджелис с бюджет 6 милиона долара и както много филми, влезли в аналите на киното, първоначално бе критикуван. „Брилянтин“ обаче събра близо 400 милиона долара приходи от прожекции и по този показател бе рекордьор до излизането на филма мюзикъл „Мама миа!“ по екраните 30 години по-късно.

„Джон и аз искахме Оливия да е в образа, но тя се колебаеше, защото се бе снимала в научнофантастичен филм, който не бе приет добре в Англия – си припомни режисьорът. – Тя бе почти 30-годишна и смяташе, че е прекалено стара, за да се снима в ролята на приятелка на Траволта, който е с 5 години по-млад от нея. Оливия поиска проби пред камера и това бе направено. Джон и аз се отнасяхме към нея като към по-малка сестра, непрестанно я окуражавахме и този метод проработи“.

Траволта и Нютън-Джон останаха близки през годините, като се снимаха заедно във филма „Two of a Kind“ (1983) и записаха заедно коледен албум през 2012 г. Те взаимно се поддържаха при тежки изпитания, по-специално смъртта на сина на Траволта през 2009 г. и рецидива на рак у Нютън-Джон миналата година след битката й с болестта през 90-те.

 
 

Направиха огромна статуя на Джеф Голдблум в Лондон

| от chr.bg |

Гигантска статуя на актьора Джеф Голдблум беше инсталирана близо до „Тауър бридж“ в Лондон за 25-годишнината на филма „Джурасик парк“.

Статуята е дълга 25 м. Тя показва актьора полегнал, както в една от сцените във филма, с който стана известен.

Лондончани и туристи бързо започнаха да се снимат със статуята, инсталирана временно от телевизия Скай. Не всички я харесват, а и някои се чудят защо трябва да е в Лондон, след като Голдблум не е лондончанин и филмът е сниман на друго място.

jeff goldblum

Джеф Голдблум изигра ролята на учения Иън Малкълм във филма на Стивън Спилбърг. Тази година той се завърна в същата роля в „Джурасик свят 2: Рухналото кралство“.

Актьорът е на 65 години. Миналия месец той получи звезда на холивудската Алея на славата. Джеф Голдблум се е снимал също в „Ани Хол“, „Мухата“, „Денят на независимостта“.

8b0f97e6-6055-4ae5-8a58-9383ecf1f6bb-goldblum