Мая Анджелоу: „Опитай се да бъдеш дъгата в нечий облак.“

| от chronicle.bg |

Наричат я „ренесансова жена“. Тя е вдъхновение на редица песни. Опра Уинфри казва за нея: „Мая Анджелоу не е това, което е написала или казала, а начинът, по който е постигнала всичко. Тя минава през света с непоклатимо спокойствие, увереност, благост и огромна любов.“

Мая Анджелоу е авторка на повече от 30 книги и носител на над 50 почетни титли. Преди да стане писател обаче,  тази необикновена жена е упражнявала редица други нископлатени професии като готвач, сервитьор, сексуален работник, танцьор, актьор, а по-късно и журналист в Египет.

Мая Анджелоу е артистичният псевдоним на Маргьорит Ани Джонсън, родена в Сейнт Луис преди 90 години. Мая Анджелоу „се появява“ през 50-те, като комбинация от редица неща, две от които са детският прякор на жената и фамилията на тогавашния й съпруг.

Много преди Time’s Up и #MeToo тя се осмелява да разкаже своята собствена история. Първата й книга, мемоарите „Зная защо в клетката птичката пее“(издадена през 1969 г.), разказват за това как приятелят на майка й я е изнасилил като дете.

През 1975 г. става една от първите жени афроамериканки членове на Гилдията на режисьорите в Америка. Причина за това е успехът на филма „Georgia, Georgia“, на който тя е сценарист, но официалният й режисьорски дебют е през 1998 г. с филма „Down in the Delta“ (1998).

Мая Анджелоу е гласът на милиони страдащи и самотни хора по света. Мая Анджелоу е надежда. Жена с непосилни за мнозина ранни години, която пише 7 автобиографии, последната издадена година преди смъртта й на 28 май 2014 г. В интервю за списание TIME, казва: „Сигурно ще пиша, когато Господ каже: „Мая, Мая Анджелоу, време е.““

AARP Magazine's 2011 Inspire Awards
Getty Images

„Любовта е като вирус – може да се случи на всеки, по всяко време.“

„Домът е убежище не само от света, но и от тревогите, ужасните притеснения. Харесвам да има красиви неща около мен. Харесвам красивото, защото то радва очите ми и повдига духа ми.“

„Опитай се да бъдеш дъгата в нечий облак.“

„Всички велики постижения изискват време.“

„Можем да имаме много загуби, но никога не трябва да бъдем победени.“

Maya Angelou, Oprah at Home, April 1, 2008
Getty Images

„Успехът, това е да се харесваш, да харесваш това, което правиш, да харесваш начина, по който го правиш.“

„Това е един от най-добрите дарове, които можеш да дадеш – да простиш. Да простиш на всички.“

„Нищо няма да проработи, ако не го направиш.“

„Няма по-голяма агония от това да носиш неразказана история в себе си.“

"An Evening with Dr. Maya Angelou"
Getty Images

„Време е родителите да научат децата си, че в разнообразието се крият красотата и силата.“

„Каквото и да искаш да правиш, ако искаш да си велик в него, трябва да го обичаш и да си готов да направиш жертви.“

„Мисля, че всички емпатириаме, но може би нямаме куража да го покажем.“

Maya Angelou
Getty Images

„Любовта на семейството, любовта на един човек може да лекува. Да лекува раните, оставени от обществото.“

„Научих, че хората ще забравят какво сте казали, хората ще забравят какво сте направили, но хората никога няма да забравят начина, по който ги карате да се чувстват.“

„Любовта не признава бариери. Тя прескача препятствия, огради, преминава през стени, за да стигне до своята дестинация, пълна с надежда.“

 
 

Намериха „изгубен“ филм на Уолт Дисни от преди 90 години

| от chronicle.bg |

Филм, създаден от самия Уолт Дисни през 1928 г., и смятан за изгубен, е бил открит в Япония, предава The Telegraph.

Късометражният анимационен филм „Neck n’ Neck“ показва главния герой Осуолд Щастливия заек и е с времетраене 2 минути. Уолт Дисни създава заека Осуолд през 1927 г., само година преди да се появи Мики Маус и да превърне компанията в една от най-обичаните филмови фабрики.

Всъщност филмът не е бил наистина изгубен, тъй като японецът Ясуши Уатанаби го притежава от години. Мъжът купува лентата още като ученик от уличен продавач на играчки в Осака. Уатанаби, който сега е на 84, не е осъзнавал колко рядка вещ има, докато не е прочел книгата на Дейвид Босерт „Освалд Щастливия заек: Търсенето на изгубените рисунки на Дисни“ от 2017 г. В нея се споменава, че Осуолд е герой в 26 филма, от които само 19 са запазени.

От компанията потвърждават, че предадената лента  е дълго търсеният епизод „Neck n’ Neck“. В него се разказва за Осуолд и неговата приятелка, която е преследвана от куче полицай.

Повече за произхода и историята на известния в миналото заек, можете да разберете от видеото:

 
 

Италианска Икеа стана дом на улични кучета

| от chronicle.bg |

Персоналът в Икеа в Катания, Италия, приюти улични кученца в магазина. А реакцията на клиентите не можеше да е по-мила. Те отиват до магазина в един хладен есенен ден и заварва няколко кучета настанени удобно сред една от всекидневните в мебелния гигант.

Магазинът решава да отвори вратите си за бездомните животинки наоколо и да им даде подслон и защита от елементите поне за малко.

Освен това кучетата получиха храна и милувки от персонала и клиентите, а някои от тях дори намериха стопани. И как не, вижте колко са трогателни:

Цялата случка става инцидентно. Самият магазин не обявява публично и не рекламира присъствието на кучета сред инвентара си. Жестът обаче се приема изключително добре от посетителите, които наводняват Instagram със снимки.


Вижте тази публикация в Instagram.

Adoro gli svedesi per questo: con Ikea anche i randagi hanno una casa ❤️

Публикация, споделена от Vale.Ant (@valeria_antipatico) на

И съвсем естествено – гледката на заспало кученце в уюта на всекидневна би трогнал мнозина. Вижте го този приятел:

Авторите на снимките изразиха силно желание останалите магазини от веригата да последват примера. Това е особено важно сега, когато започва да захладнява все повече.  

 

 

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Dove c’è Ikea c’è casa…. Публикация, споделена от Davide Finocchiaro (@davide_finocchiaro) на

 
 

Коя е думата на годината според Оксфордския речник?

| от chronicle.bg |

Щеше да е много хубаво думата да напомня само на Бритни и нейната песен, но не и когато Оксфордският речник я обяви за дума на годината.

Отново сме в онова време, когато (както показва тенденцията от предходните години) някоя дума с отрицателно значение става събирателна за цялата година. През 2017 г. беше леко обнадеждаващата нова дума в английския „youthquake“ (социално сътресение, предизвикано от революционна промяна сред младите хора), преди нея „post-truth“ (пост-истина).

Тази година е ред на думата „toxic“, която беше избрана от Оксфордския речник за дума на 2018 г. – токсичен, в смисъл на „отровен“, „зловреден“, „морално разрушителен“ и „опорочаващ“.

През последната година 45% повече хора са търсили значението на този термин в сайта на Oxford Dictionaries в сравнение с предходни периоди.

„Токсичен“ се отнася почти до всички явления, които белязаха годината… буквално и преносно“ коментират редакторите на речника, цитирани от Time. Думата е избрана не толкова заради броя на търсенията, а най-вече заради широкия обхват от теми, които обхваща.

Думата е свързвана и със сексуалното насилие и патриархата, тъй като съчетанието toxic-masculinity (токсична мъжественост) е едно от най-търсените за последните месеци. Друг аспект е свързан с притесненията на хората за околната среда и собственото им здраве (токсичен газ, токсични отпадъци).

„Toxic“ идва от гръцкото „toxikon pharmakon“, означаващо  „отрова за стрели“. Първото свидетелство за фигурирането й в Оксфордския речник е от 1664 г. в една книга за горите.

Сред претендентите за дума на годината са били „techlash“ (събирателно между „technologies“ и „backlash“, символизиращо негативна реакция) и „gaslighting“ (психологическо влияние върху човек, имащо за цел да внуши на обекта, че няма здрав разум). Освен тях в класацията попадат и  „incel“ („неумишлено самотни“ – субкултурно обозначение за мъже, които не успяват да намерят приятелка и обвиняват жените за това, че ги лишават от „правото им на секс“), „overtourism“ – „предозиране с туристи“ и „big dick energy“ – „високо самочувствие с покритие“.

 
 

Биткойнът падна драстично

| от chronicle.bg |

Цената на криптовалутата падна с 10% в сряда като така достигна най-ниското си ниво от 1 година насам. В момента цената му е под $6 000, далеч от небесните нива от края на 2017.

След като почти докосна $20 000 през декември миналата година, цената на биткойна падна стремглаво в последвалите месеци. През септември и октомври криптовалутата беше относително стабилна – между $6 000 и $7 000.

В сряда обаче си спомнихме, че стойността на този тип разплащателни средства е извънредно променлива. Да, някои хора успяха да забогатеят, търгувайки с тях, и повечето са запознати с рязката непредвидима промяна в цената им.

Както и акциите, криптовалутите също се влияят от търсенето и предлагането. Но обществената мания и страх също играят огромна роля, защото пазарът на криптовалути не е особено регулиран. Затова малки новини могат да доведат до големи промени в цените на крипто пазарите.

Цената на Bitcoin в сряда падна, защото се очакваше друга криптовалута, Bitcoin cash, да се раздели на две на следващия ден. Въпреки, че Bitcoin и Bitcoin cash са две различни неща, едното може да създаде несигурност и така да повлияе на целия пазар.

Друга причина е, че хората губят вяра, че пазара ще си върне силите до края на годината. След скока през декември миналата година, някои прогнозираха, че биткойнът може да скочи до $50 000 в края на 2018.