shareit

Летен списък за четене

| от |

Лятото вече настъпи – астрономически и не само, и ако още не сте планирали почивката си, е време да го направите. Самата почивка пък, независимо дали ще изберете плажа, прохладата на планината, някоя вила или просто двора вкъщи, върви най-добре с коктейл, филм и книга.

Стивън Кинг казва, че книгата е като пътешествие, което може да те отведе до неподозирани места. И е прав. Всеки уважаващ себе си човек има поне три книги, които „ще прочета, като ми дойде почивката“. Те чакат на рафта специалните дни на нищуване, за да бъдат отворени и най-после започнати.

Какво четиво ще изберете за топлите дни, зависи от личния ви светоглед и най-вече от глада ви за интересни истории. Но запомнете едно – летният списък за четене, е точно толкова задължителен, колкото и летният списък за шопинг на нов бански и джапанки. Без него сте за никъде.

Нашите предложения за горещо лято, гарнирано с приятни книги, върви чудесно с питиета от всякакъв характер – вие просто си изберете четиво.

„Убиеца Андреш и неговите приятели“, Юнас Юнасон

Ако шведите са известни със студените си и мрачни истории, то Юнас Юнасон е забавният светъл лъч в тяхната популярна и модерна литература. Комичният му саркастично-циниен роман „100-годишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ го поставя в центъра на модерната литература, която трябва да се чете. И Юнасон не разочарова с останалите си романи. Остър, хаплив, циничен и самоироничен, в писането на шведа ще откриете повече качествен хумор от всеки средностатистически виц. Неговите истории винаги са поднесени добре и с изненада. Тази не прави изключение и е перфектен за едно разпускащо лято.

„Бруклин“, Колм Тойблин

Книгата на Тойблин се превърна във филм, който пък беше номиниран за „Оскар“. Самият Колм пък разказва, че в началото историята е била замислена като разказ, който е прераснал в роман. А първоизточникът на всичко е подслушана от него история в метрото между баба и нейната внучка. Книгата му е точно толкова интересна, колкото и историята по написването й. А ако не сте успели да гледате филма, още по-добре. В основата си това е тъжна мигрантска история за ирландка, която отива да търси по-светло бъдеще в Америка, но е и нещо повече. Романът можем да кажем, дори е тематичен, предвид събитията по света. Но дори и да не е, „Бруклин“ просто е прекрасен избор за четене.

„Шести патрул“, Сергей Лукяненко

Качественото руско фентъзи си има нов крал и неговото име е Сергей Лукяненко. Ако някой е пропуснал поредицата му за Нощния и Дневен патрул от магьосници, вещици и вампири, които бродят из модерна Москва, значи не е успял да се потопи в един наистина интересен магически свят. И може само да съжалява. Поредицата на руснака от четири основни книги – „Нощен патрул“, „Дневен патрул“, „Сумрачен патрул“ и „Последен патрул“ – получи своята първа добавка от нови части преди няколко години с „Нов патрул“, а сега е ред и на „Шести патрул“. Феновете на фентъзите и Лукяненко в частност, ще разберат, че именно това е книгата, която трябва да започнат по време на почивката си, а за останалите – оставяме да се насладите на тази прекрасна фентъзи поредица. Няма да съжалявате.

„Немезида“, Ю Несбьо

Мрачният норвежец Ю Несбьо пък е кралят на модерната криминална литература. Няма човек, който може да победи неговия анти-герой детектив Хари Хуле и да не се влюби в него и историите на Несбьо, от първо четене. „Немезида“ е четвъртата книга от поредицата на Несбьо за приключенията на детектив Хуле. Разбира се, че е трябва да я прочетете цялата от самото й начало – с „Прилепът“ – до самия й финал – с „Полиция“, но и сами по себе си, романите на Несбьо са несравнимо криминално удоволствие. Към това добавяме и факта, че „Снежния човек“ – седмата книга от поредицата, вече се снима в студен Стокхолм под режисурата на шведа с афинитет към кръв, добра визия и строен разказ Томас Алфредсон, с продуцент Мартин Скорсезе и Майкъл Фасбендър в ролята на лошото момче Хари Хуле. Трябват ли ви други причини, за да четете Ю Несбьо? Смятаме, че не.

„Брит-Мари беше тук“, Фредерик Бакман

Фредерик Бакман печели родната и световна публика с иронично-тъжния си роман „Баба праща поздрави и се извинява“. Подобно на първата и втората му книга у нас не остава по-назад. Забавен, циничен и изпълнен с черен хумор, разказът на Бакман ни повежда из света на жените, по начин, който хората рядко ги виждат. Една от книгите, които са препоръчани за четене, защото ще ви разсмеят, разплачат и трогнат, независимо колко кораво е сърцето ви.

„Часът на чудовището“, Патрик Нес

Лятото е нищо, ако няма поне една книга с картинки. Но не се бъркайте, мрачната история започната от ирландката Шавон Доуд и завършена от нърда на фентъзите мистър Патрик Нес, е всичко друго, но не и детска. Великолепно-страшните илюстрации, правени с молив и въглен, пък са дело на илюстратора Джим Кей. Историята на малко момче, голямо чудовище и три истории, които имат за цел да достигнат до един извод, е тъжна, мрачна и разплакваща. Към това добавяме факта, че филмът по книгата трябва да излезе в края на годината и е писан от самия Нес и режисиран от Дж. А. Бойона – испанецът, направил прекрасната мрачна приказка „Сиропиталището“.

„Езикът на умирането“, Сара Пинбъра

Сара Пинбъра е модерен британски хорър-автор с достатъчно награди, която обича да пише нов вид страшни приказки. Много малко хора са способни да говорят и пишат за смъртта увлекателно и без да вкарват драматична нотка. Пинбъра е сред малцината, които наистина го умеят. Това е първият й роман преведен у нас и е един от най-известните й. Приказките отдавна не са само за децата и към Тери Пратчет, Нийл Геймън и Ханс Кристиан Андерсен, можем да добавим и Пинбъра, която го доказва напълно.

 
 
Коментарите са изключени