shareit

Коя е любимата ви книга?

| от chronicle.bg |


Коя е любимата ви книга за изминалата година? Този въпрос отправя конкурсът „Моята любима книга – 2015”. В него може да участва всеки над 16-годишна възраст и да даде гласа си за заглавия, издадени през 2015 г., които са го впечатлили най-много.

От 29 февруари 2016 г. на сайта www.vsichkozaknigite.bg може да гласувате, избирайки между 300 заглавия, избрани от българските издатели, като всеки гласувал може да предлага и свои, стига да отговарят на условията на конкурса.

Първият етап от гласуването ще се състои от 29.02.2016 г. до 08.04.2016 г. и ще даде възможност на читателите да подкрепят своите любими книги в шест категории: „Съвременна художествена проза и поезия“, „Трилъри и криминална литература“, „Фантастика, фентъзи и хорър“, „Дамски романи“, „Исторически романи“ и „Нехудожествена литература“. Вторият етап ще се проведе от 11.04.2016 г. до 17.04.2016 г. и в него 18 финалисти – по 3 книги от всяка категория, ще се борят за титлата „Любима книга на България” за 2015 г.

Конкурсът е организиран от Сдружение „Всичко за книгите” с партньорството на Литературен клуб „Перото“ и НДК.

„Ще бъде любопитно да разберем какво обичат да четат най-много българските читатели – кои са предпочитаните жанрове, какви теми ги вълнуват, кои автори са им любими и има ли сред тях много български писатели“, казват от организаторите.

Целта на конкурса е да се обърне внимание на актуалните книги, на новите заглавия, които само една година са били на българския пазар, и да се създаде активен диалог за съвременната литература.

След края на конкурса ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., а други – поощрителни награди.

Докато възрастните избират своята любима книга, по-малките читатели на възраст между 6 г. и 15 г. също ще могат да подкрепят своите литературни фаворити от изминалата година в конкурса „Бисерче вълшебно”, който ще продължи до 17 април.

Кампанията се осъществява със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

 
 
Коментарите са изключени