shareit

Дж. К. Роулинг е най-високо платеният писател

| от chronicle.bg, по БТА |

Британката Джоан Роулинг, авторка на поредицата книги за младия магьосник Хари Потър, оглави класацията на списание „Форбс“ за най-високоплатените писатели в света, съобщава ТАСС.

По информация на изданието от месец юни 2016 година Роулинг е спечелила 95 милиона долара, като е изпреварила миналогодишния лидер в подреждането – американския писател Джеймс Патерсън, автор на поредицата криминални романи за инспектор Алекс Крос. За една година в сметките му са влезли 87 милиона долара, отреждайки му второто място.

В петицата на лидерите по размера на хонорарите влизат още трима американски автора . Детският писател Джеф Кини с 21 милиона, авторът на „Шифърът на Леонардо“ Дан Браун с 20 милиона и „Кралят на ужасите“ Стивън Кинг с 15 милиона.

За последен път Роулинг беше обявена за най-високоплатен писател през 2008 година. А от 1999 година тя е оглавявала тази класация на „Форбс“ три пъти. През юни тази година тя беше обявена за най-високо платената жена писател (от списание „Форбс уоман“), а сега застава начело в голямото море от световни автори. 

 
 
Коментарите са изключени