shareit

Директна схватка между актьори и поети в Пловдив

| от chronicle.bg |

Мрачна зала. Светлината в центъра на сцената осветява фатална жена с тъмни очила и приятен глас. Лилия Гелева се придвижва почти като във филм на Дейвид Линч, докато стигне до микрофона. Гласът й се лее като песен, текстът на която обаче е шеговита презентация на онова, което зрителят предстои да види. Презентация, която кара публиката да избухне в смях.

На сцената предстои битка на живот и смърт, в която актьори се изправят срещу поети, за да изпълнят текстовете им под формата на монолог. Кой се справя по-добре? Оценки се след трите кръга на сблъсъка.

Актьори срещу поети“ е спектакъл, който започва почти на шега в театрална работилница „Сфумато“. Всичко тръгва от спор между актьора Станислав Кертиков и поета Иван Димитров кой чете по-добре поезия. Така цял сезон Кертиков и драматургът и поет Стефан Иванов събират автори и актьори на сцената, за да сблъскат уменията им пред публика – най-строгия съдник. Водещ на събитието е актрисата Лилия Гелева.

Действието се развива в три кръга. В първите два поети и актьори четат различни текстове, а в последния кръг поет и актьор се изправят един срещу друг с един и същ текст – това е и моментът на директната „схватка“. Разбира се, всичко е съпроводено от много смях и чувство за хумор.

Конфликтът между Иван Димитров и Станислав Кертиков така и не се разрешава след цял сезон поетически сблъсъци – дори напротив, „втвърдява се“. По-често побеждават актьорите, но това не ги кара да се чувстват победители. Независимо на коя страна се наклонят везните обаче, публиката винаги си тръгва с усмивка.

Актьорите и поетите са винаги дванайсет. Обикновено събитието се случва в закрито, в театрална зала, но по време на Нощта на музеите в Пловдив ще бъде на открито – Лапидариума в Стария град. Публиката ще бъде навсякъде, а връзката със зрителите – по-директна.

На 23 септември от 21.00 до 22.00 ч. ще видите поетите Иван Димитров, Гергана Панчева, Росен Карамфилов, Стефан Икога, Стефан Иванов и Никола Петров. На 24 септември от 21.00 до 22.00 ч. поезията си ще четат Васил Прасков, Яна Пункина, Белослава Димитрова, Стефан Икога, Стефан Иванов и Никола Петров. Текстовете и двете вечери ще бъдат изпълнявани от актьорите Николай Петров, Веселин Петров, Надя Керанова, Неда Спасова, Станислав Кертиков и Нено Койнарски.

 
 
Коментарите са изключени