shareit

Bookclub: Захари Карабашлиев с нова книга

| от chronicle.bg |

Нова книга на писателя Захари Карабашлиев ще се появи на българския пазар през 2017 година. „Свобода“ е вторият роман на Карабашлиев след „18% сиво“, която беше издадена преди 8 години и имаше 23 тиража.

През септември 2016 година се появи ново допълнено издание на „18% сиво“ в лимитиран тираж.

Захари Карабашлиев е роден във Варна, където завършва гимназия. В Шуменския университет завършва специалност „Българска филология“. Започва да пише — критически текстове, после разкази. Публикува в „Литературен вестник“, „24 часа“, списанията „МАХ“, „ЛИК“, „ЕВА“.

В края на 1997 г. заминава за САЩ заедно със съпругата си Силвия и дъщеря си Сара. Запален по снимането, започва да учи „Художествена фотография“ в Щатския университет на Охайо. Занимава се с фотография професионално, участва в изложби, работи с джаз музиканти, снима портрети, продава снимките си. Семейството се премества в Калифорния и Захари започва да пише по-сериозно. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино- и театрални постановки. Пише драматургия на български и английски език.

Първият роман на Захари Карабашлиев — „18% сиво“, печели наградата „Цветето на Хеликон“ за 2008 г. за най-продаван роман: преиздаван е няколко пъти. Поделя си наградата „Вик“ за роман на годината със „Захвърлен в природата“ от Милен Русков (2009). Втората му книга — сборник с разкази „Кратка история на самолета“ печели наградата „Хеликон“ за 2009 г.

Пиесите му „Аутопсия“ (2004), „Неделя вечер“ (2006) и „Откат“ (2008) са публикувани и отличавани на фестивали и конкурси. „Неделя вечер“ печели наградата Аскеер и е номинирана за Икар.

 
 
Коментарите са изключени