Албер Камю: „В основата на всичко прекрасно се таи нещо нечовешко.“

| от chronicle.bg |

На 7 ноември 1913 година в Мондови, Алжир е роден френският философ, писател, драматург и журналист Албер Камю. Един от представителите на екзистенциализма (макар и самият той да отрича това твърдение) и основоположник на философията на абсурда.

Алжирският му произход и преживяванията през 30-те години белязват цялото му творчество. Родителите му са от работническата класа, а самият той от младостта си се свързва с интелектуалните кръгове, предвождащи революционни течения. Проявява интерес към философията, но не успява да следва в университета. На 25 години отива във Франция, присъединява се към Съпротивата и след освобождаването на страната, постъпва на работа във вестник „Combat“.

Прекъсва журналистическата си кариера през 1947 г., за да се съсредоточи върху писането на художествена литература и есета. Сред творчеството му в драматургията е пиесата „Калугула“ (1944) и адаптациите му на Калдерон, Лопе де Вега, Дино Буцати и Фокнър.

Днешната дата е поредният повод да погледнем отново към един от най-големите писатели на новата литература. В чест на 105-годишнината от рождението на Албер Камю, споделяме негови вечни цитати.

албер камю

„Тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят.“

„Какво е щастието, ако не простата хармония между човека и живота, който води.“

„Човек не трябва да опитва първо да разбере, а след това да почувства изкуството — то не се уповава на разсъдък.“

„Чарът дава възможност да получиш положителен отговор, без да зададеш ясен въпрос.“

„Нещо като духовен снобизъм кара хората да си мислят, че могат да са щастливи без пари.“

албер камю

„Никой не осъзнава, че някои хора изразходват огромно количество енергия, само за да бъдат нормални.“

„Обичам страната си твърде много, за да бъда националист.“

„В дълбините на зимата аз най-накрая открих, че в мен съществува едно непобедимо лято.“

„Никога няма да си щастлив, ако продължаваш да търсиш същността на щастието. Никога няма да живееш, ако търсиш смисъла на живота.“

„Истинската щедрост към бъдещето се състои в това да даваш всичко на настоящето.“

албер камю

„За да бъдем щастливи, не трябва да се занимаваме прекалено много с другите.“

„Работата на писателя е да пази цивилизацията от самоунищожаване.“

„Блажени са сърцата, които могат да се огъват, те никога не могат да бъдат разбити.“

„В основата на всичко прекрасно се таи нещо нечовешко.“

„Винаги отивай твърде далече, защото там ще намериш истината.“

албер камю

„Когато душата страда прекалено дълго, тя развива вкус към страданието.“

„Не чакай последната присъда. Тя идва всеки ден.“

„След като всички ще умрем, безсмислено е да се питаме кога и как.“

„Свободата не е нищо повече от шанс да станеш по-добър.“

 
 

Да си мързелив може да е ген

| от chronicle.bg |

Учените откриха седем нови гени, на който може да се дължи нежеланието ви да станете от леглото сутрин. 

Изследователите от Университета в Оксфорд, които анализираха данните от 91105 души, казват, че мързелът може да се дължи на генетика. Те сравниха гените с нивото на активност на изследваните. Това може да доведе до по-добро разбиране на физическия тонус, съня и други здравословни проблеми. Откритието ще помогне и на разгадаване проблема с наднорменото тегло – дали гени са виновни за натрупването на подкожни мазнини или самото натрупване променя генетиката.

Изследваните хора носеха специални гривни, която следят за активността им, за една седмица. Резултатите след това бяха анализирани и така бяха идентифицират новите гени.

Така учените откриха 14 гени, 7 от които абсолютно нови, в пряка връзка с нивото на активност на човек. 

Не може обаче да отдаваме всичко на генетиката. Доктор Айден Дохърти, който води изследването, казва: „Не всичко е гени. Но да разгадаем тяхната роля е много важно за разбирането ни за ефектите и последствията от физическата неактивност.“

През 2016 година в световен мащаб над 1,9 милиарда възрастни хора, над 18 години, живеят с наднормено тегло. 650 милиона са със затлъстяване. 41 милиона деца под 5-годишна възраст имат проблем с теглото.

Затлъстяването е една от причини за смърт, които могат да се избегнат лесно.

Данните са на Световната здравна организация.

 
 

NASA отговаря на молбите на феновете да спаси Тони Старк

| от chronicle.bg |

Феновете на Marvel се обърнаха чрез Туитър към NASA, а по-късно и към Илон Мъск и SpaceX, с молба да спасят Тони Старк. Супергероят се намери в изключително тежка ситуация в трейлъра на „Avengers: Endgame“. Виждаме го сам в космоса след събитията в края на „Avengers: Infinity War“ с неработещ костюм да оставя съобщение за Пепър.

Реакцията на повечето фенове беше да спекулират с това как Тони ще се измъкне от безизходицата си (защото не ни се вярва да умре). Може би ще бъде спасен от Captain Marvel, кой знае. Мнозина обаче писаха на Космическата агенция с молба да реши проблема. И получиха отговор:

 

„Хей, Марвел, чухме за Тони Старк. Както знаем, първото нещо, което трябва да направите, е да слушате за „Avengers, имаме проблем“. Но ако той не може да говори, препоръчваме да използвате всичките си ресурси, за да го потърсите“

Отговорът им само потвърждава колко дълбоко са залегнали супергероите в американската поп култура. NASA получава туитове за всякакви филми по всякакви поводи като не отговаря на никой. „Avengers: Endgame“ обаче прави изключение.

Шегата настрана, доста хора наистина се страхуват, че Тони Старк може да си отиде, защо договорът на Робърт Дауни Джуниър приключва след този филм.  Той едва ли ще залезе като образ, не и преди да се изправи срещу Танос. Няма обаче никакви гаранции, че ще оцелее битката.

 
 

Снимките свършиха – вижте новия Жокер

| от chronicle.bg |

Снимките на новия „Joker“ с Хоакин Финикс приключиха и феновете могат да видят великия персонаж в най-актуалния му вид. Преди малко повече от година Warner Bros. обявиха началото на новия си прокет, който ще разказва за произхода на Жокера. Режисьор е Тод Филипс.

Въпреки, че супергеройските филми традиционно не споделят почти никаква информация за нищо около тях, докато се снимат, публиката беше редовно информирана за развитието на проекта. Освен Хоакин Феникс, разбрахме, че Зази Бийтз ще играе Софи Дюмон, а Робърт Де Ниро ше е Мъри Франклин. Също така получихме и снимки от снимачната площадка, включително на Жокера в пълния му вид. С известно вдъхновение от серийния убиец Джон Уейн Грейси и персонажа на Хийт Леджър, този Жокер също има уникален вид като всички досега.

Вече имаме и още нови снимки, които можете да видите в галерията ни.

На тях виждаме Хоакин в пълния си костюм да позира за стилове (официални фотографии от снимачната площадка). Виждаме и Бийтз, която слиза по стълбите заедно с малко дете.

Това не е единственият филм с участието на Клоуна принц. Warner Bros. Pictures в момента подготвя общо 6 филма с Жокера – този и още 5, които се развиват около персонажа на Джаред Лето. Лето може и да не е приключил все още с ролята, но Хоакин е много по-харесван от феновете.

 
 

Как се прави коледен хит?

| от chronicle. bg |

От сензационни класики като „Do They Know It’s Christmas“ от 1989 година до малко необичайните песни като „Killing In The Name“ от 2009 състезанието за коледен хит винаги е било разнообразно. Но как точно се прави коледен хит?

Екип експерти от британски музикален лейбъл смятат, че са открили печелившата формула. Те я създават след като анализират коледни хитове от последните 50 години и определят характеристиките им.

Според получената информация, песента трябва да бъде 3 минути и 57 секунди, в тоналността сол, темпото трябва да е 114 bpm, а самата песен да се изпълнява от 27-годишен солов изпълнител. Също така голяма част от коледните песни са били балади, а половината са кавъри.

И нещо забележително – почти всички песни са били за нещо друго, а не за Коледа. 

„Мисля, че сме далече от алгоритмичното създаване на коледен хит“, казва Хауърд Мърфи, основателят на лейбъла. „Но определени характеристики наистина правят песента по-лесна за приемане.“ Той също така сподели, че „Always On My Mind“ Pet Shop Boys (която е на върха на празничните чартове през 1987) е най-близо до иконичния коледен хит.

Това е така, защото е идеалната дължина и тоналност – също така е и кавър. Темпото обаче е 125 bpm, а не 114, и е записано от дует, чиято средна възраст е 31,5 година. „Mary’s Boy Child“ на Boney M идва на второ място.

„Можеш да направиш хит по всяко време на годината. Като сложиш звънчета в началото на една песен, няма да я направиш по-добра, ако вече не е добра“, казва Мърфи.