Албер Камю: „В основата на всичко прекрасно се таи нещо нечовешко.“

| от chronicle.bg |

На 7 ноември 1913 година в Мондови, Алжир е роден френският философ, писател, драматург и журналист Албер Камю. Един от представителите на екзистенциализма (макар и самият той да отрича това твърдение) и основоположник на философията на абсурда.

Алжирският му произход и преживяванията през 30-те години белязват цялото му творчество. Родителите му са от работническата класа, а самият той от младостта си се свързва с интелектуалните кръгове, предвождащи революционни течения. Проявява интерес към философията, но не успява да следва в университета. На 25 години отива във Франция, присъединява се към Съпротивата и след освобождаването на страната, постъпва на работа във вестник „Combat“.

Прекъсва журналистическата си кариера през 1947 г., за да се съсредоточи върху писането на художествена литература и есета. Сред творчеството му в драматургията е пиесата „Калугула“ (1944) и адаптациите му на Калдерон, Лопе де Вега, Дино Буцати и Фокнър.

Днешната дата е поредният повод да погледнем отново към един от най-големите писатели на новата литература. В чест на 105-годишнината от рождението на Албер Камю, споделяме негови вечни цитати.

албер камю

„Тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят.“

„Какво е щастието, ако не простата хармония между човека и живота, който води.“

„Човек не трябва да опитва първо да разбере, а след това да почувства изкуството — то не се уповава на разсъдък.“

„Чарът дава възможност да получиш положителен отговор, без да зададеш ясен въпрос.“

„Нещо като духовен снобизъм кара хората да си мислят, че могат да са щастливи без пари.“

албер камю

„Никой не осъзнава, че някои хора изразходват огромно количество енергия, само за да бъдат нормални.“

„Обичам страната си твърде много, за да бъда националист.“

„В дълбините на зимата аз най-накрая открих, че в мен съществува едно непобедимо лято.“

„Никога няма да си щастлив, ако продължаваш да търсиш същността на щастието. Никога няма да живееш, ако търсиш смисъла на живота.“

„Истинската щедрост към бъдещето се състои в това да даваш всичко на настоящето.“

албер камю

„За да бъдем щастливи, не трябва да се занимаваме прекалено много с другите.“

„Работата на писателя е да пази цивилизацията от самоунищожаване.“

„Блажени са сърцата, които могат да се огъват, те никога не могат да бъдат разбити.“

„В основата на всичко прекрасно се таи нещо нечовешко.“

„Винаги отивай твърде далече, защото там ще намериш истината.“

албер камю

„Когато душата страда прекалено дълго, тя развива вкус към страданието.“

„Не чакай последната присъда. Тя идва всеки ден.“

„След като всички ще умрем, безсмислено е да се питаме кога и как.“

„Свободата не е нищо повече от шанс да станеш по-добър.“

 
 

Пилот нарисува неприлични знаци със самолета си от скука

| от chronicle.bg |

Работата понякога може да ни доскучае, колкото и интересна да е тя. 

Австралийски пилот изписа в небето, „Скучно ми е“, докато тества новия двигател на самолета си. Но това не е единственото което направи, както можете да видите от снимката.

pilot-spells-out-i-m-bored-in-air-during-test-flight-1098157574246014977

Самолетът, модел Diamond Star, собственост на летателната школа Adelaide, летя 3 часа – между 9 и 12 сутринта във вторник.

Питър Гибсън, говорител на местния орган за контрол и безопасност на полетите, каза пред ABC Australia, че рисуването със самолет е „рядко, но не и нечувано“.  „Докато пилотът управлява самолета безопасно и изпълнява всички изисквания и правила, не ни интересува особено как изглежда пътят му на радара.“

 
 

Netflix спира „Jessica Jones“ и „The Punisher“

| от chronicle.bg |

Netflix спря „Jessica Jones“ и „The Punisher“, с което приключи всичките 5 сериала на Marvel. 

„The Punisher“ на Marvel няма да има трети сезон“, каза говорител на платформата пред The Verge. „В допълнение, разгледахме отново колаборациите си с Marvel и решихме, че третият сезон на „Jessica Jones“ ще бъде и последен. Прекарахме 5 успешни години на партньорство заедно и благодарим на феновете, които следяха съвместната ни работа.“

И двата сериала ще останат на платформата, въпреки че Disney вече е пред отваряне на свой собствена стрийминг сайт, Disney+, през есента. Netflix обаче споделя права за „Jessica Jones“, „Iron Fist“, „The Defenders“, „Daredevil“, „Luke Cage“ и „The Punisher“.

„Daredevil“ беше спрян през ноември 2018 година след три сезона, „Iron Fist“ – през октомври 2018 след два сезона, „Luke Cage“ – също през октомври след два сезона, a „The Defenders“ имаше само един сезон.

Изпълнителният директор на Marvel TV, Джеп Льоб, написа в писмо до феновете: „Партньорът ни реши да не показва вече историите на тези прекрасни герои… Но вие познавате Marvel. Както каза бащата на Матю Мърдок: „Величието на един човек не е в това как пада, а как се изправя след това.“

Има вероятност сериалите да се подновят по Hulu или Disney+, но с друг актьорски състав и друг сценарии.

 
 

Samsung Galaxy Fold е скъп, но впечатляващ

| от chronicle.bg |

Samsung най-накрая сложи край на години спекулации, слухова и предположения около вече полумитичния Galaxy Fold като показа устройството на ежегодното си събитие Unpacked в Сан Франциско. Апаратът изглежда като нормален смартфон, но може да се разгъва на две като така се задейства и втория му по-голям дисплей.

„Смартфонът е чудесен за гледане на видеа, четене на книги или видео разговори“, каза Джъстин Денисън от Samsung. „Той ще промени начина, по който общувате със света около вас.“

Малкият екран е 4,6 инча, а големият 0 7,3 инча. 

google_fold_map

„Отваря се леко като книга и се затваря по същия начин с приятно кликване. За да се постигне това, се използва сложен механизъм с няколко зъбни колела.“

Големият дисплей позволява ползването на 3 приложения едновременно като Samsung работри с Facebook, Google и Microsoft по създаването на специални версии на най-популярните им приложения, които да се възползват от гигантския екран.

Продажбите на Samsung Galaxy Fold започват на 26 април като цената му ще е $1980.

Изборът на цветове е сребърен, черен, зелен и син. Донг Джин Ко, президент на компанията, казва: „Устройството достига нови висоти, защото някои казваха, че подобна функционалност и системни качества са недостижими, но ние ги опровергаваме. На тези, които твърдят, че всичко е направено вече, искам да кажа да открият съзнанието си и да се подготвят за откриването на нова мобилна ера. Бъдещето започва.“

 
 

Брейкденсът може да стане олимпийски спорт

| от chronicle.bg |

Брейкденсът все още е жив и може да получи място на Олимпийските игри в Париж през 2024 заедно със спортното катерене, карането на скейтборд и сърф. 

На пресконференция във френската столица беше обявено, че брейкденсът в момента чака одобрение от Международния олимпийски комитет. Танцът се класира преди скуоша, снукъра и шаха.

Спортното катерене, скейтбордът и сърфът вече бяха добавени към списъка и ще имат олимпийски състезания още в Токио през 2020, заедно с бейсбола и карате. МОК има време да реши до декември 2020 година.

Миналата година брейкът получи свое място на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където руската команда Bumblebee взе приза при момчетата, а японцият тим Ram – при момичетата.

Шон Тай, президентът на федерацията World DanceSport, каза: „Ако брейкът бъде включен към Олимпийските игри в Париж, това ще бъде едно фантастично постижение. Много врати ще се отворят, популярността ни ще скочи значително и всички ще видят стойността на красивия спорт. Виждаме също така възможността и за други танцови дисциплини да последват този пример и да бъдат включени към олимпийската програма.“