shareit

6 книги, които трябва да прочетете преди да ги гледате на екран

| от chronicle.bg |

Всеизвестен факт е, че книгите, по-добри от екранизациите си, прехвърлят многократно бройката на екранизациите, по-добри от книгите си. Показвали сме ви вече нашето мнение относно по-лошите книги от техните филми.

Има обаче случаи, в които не е нужно да сравняваме двете произведения, защото дори не се замисляме кое е по-добре – например „Игра на тронове“.

В този случай можем да направим само едно – да вземем максимума и от двете неща. Как? Като вземем в ръце първо книгата, а после дистанционното.

Да, книгата може да е еднакво добра с екранизацията (било тя сериал или филм), но винаги е много по-„богата“. На асоциации, на усещания, на собствени трактовки. Но преди всичко, при нея няма никакви ограничения. А екранът под една или друга форма винаги синтезира историята, отнемайки елементи от хартиения носител. И след това книгата не изглежда по същия начин. За това в някои случаи винаги е по-добре да прочетем първо книгата, а след това да изгледаме филма или сериала.

В галерията горе можете да видите книгите, които ви съветваме да прочетете преди да гледате техните екранизации, поради всички изброени по-горе причини.

 
 
Коментарите са изключени