shareit

5 книги за по-добра есен

| от |

Какво е една дъждовна есен, ако не удобно време за вечер с книга в ръка на дивана вкъщи? Разбира се, четенето е готино и дори препоръчително да се прави на всякакви места и по всякакви поводи, стига да ви влече достатъчно.

По повод Алеята на книгата, която тече в момента в София на бул. „Витоша“ и с настъпващата есен, която ни диша във врата като хладен вятър в късна вечер, ние решихме да селектираме за вас пет книжни заглавия. За едно голямо есенно четене, което винаги е за предпочитане пред онова, което ни чака този сезон по телевизията.

Ето ги и тях.

Мерил Стрийп (Винаги тя), Майкъл Шулман

Една от великите живи актриси в момента получа своя пълна и подробна биография. Майкъл Шулман прави подробен портрет на тази страхотна жена и гранд дама на киното, като започва от най-ранните й години и стига до наши дни. С 19 номинации и три награди „Оскар“, с над 70 филмови и тв продукции зад гърба си, Мерил Стрийп е и винаги ще бъде, човек, за когото ще е интересно да се знае още.

Ох…, Филип Джиан

Филип Джиан е лошият, краен, рязък и безпардонен мъж на френската литература. Той пише за всичко, което го вълнува – от болка, скръб и любов до сексуални извратени фантазии и убийства. Романът му „Ох…“ разказва почти болната история на група хора, в чийто център се намира Мишел – дъщеря на масов убиец и нейните объркани връзки с мъже, синове и един изнасилвач. Тъмната фантазия на Джиан рисува странна картина на едни болни и тъжни взаимоотношения, която препоръчваме.

Затворено ковчеже, Софи Хана

Тази година се навършват 126 години от рождението на кралицата на криминалната литература. Агата Кристи и романите й са любими на много хора по света и продължават да набират почитатели ежедневно. Организацията за нейното творчество, предвождана от внука й, избира Софи Хана като човека, който може да „съживи“ най-известното творение на мадам Кристи – детектив Еркюл Поаро. Миналата година излезе първият роман на Хана с Поаро, а това е вторият. „Нищо не ме изненадва в живота така, както фактът, че съм известен писател. Понякога всъщност не вярвам, че това съм аз.“, казва самата Агата. Ние пък не вярваме на нея и я четем винаги, когато имаме възможност.

Любовникът, Маргьорит Дюрас

Който не е чел една от задължителните еротични класики на модерната литература, когато му е било времето, сега може да поправи това. „Любовникът“, абсолютно задължителният роман на Маргьорит Дюрас, получава ново издание от нас, с твърди корици и красиво оформление. Кой ли може да повярва, че измежду пръстите на тази грубовата и невзрачна жена могат да се родят толкова чувствени думи? Малко хора, но именно това се случва, когато четете Дюрас. „Любовникът“ е задължителна, разбира се.

Небостъргач, Дж. Г. Балард

Добре дошли в утопичния свят на Дж. Г. Балард. Авторът на тежкия и брутален роман “Катастрофа“, превърнат по-късно в също толкова скандален филм, пристига с ново произведение у нас. В перфектен небостъргач живеят перфектните хора, които имат перфектен живот. И изведнъж всички се смахват. Защото, нека сме честни, нищо прекалено хубаво не е на хубаво. Очакваме и филма с Том Хидълстън на някой от местните кинофестивали. Преди това приятно четене.

Кориците и заглавията може да видите в галерията.

 
 
Коментарите са изключени