shareit

5 книги за готвене, които трябва да прочетете

| от chronicle.bg |

Готвенето е удоволствие, за някои дори – страст. Светът е пълен с рецепти и възможности за нови вкусове. Готвенето обаче е и вдъхновение.

В последните години е и мода. Освен редицата предавания, посветени на готвенето и тези, които търсят таланти сред готвачи по света, има и филми, докоснали се до магията на кухнята. „Повелителят на кухнята“ с Брадли Купър например.

На тази страст обаче са посветени и десетки книги. Предлагаме ви 5 от тях, препоръчани от издателство „Гурме“. Те ще утолят жаждата ви за готвене, но не очаквайте рецепти за храна, а по-скоро рецепти за живот в любов към готвенето.

„Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата“

угощението на бабет

Книгата на датската писателка Карен Бликсен включва четири разказа – „Ловецът на бисери“, „Угощението на Бабет“, „Неумиращата история“ и „Пръстенът“. Историите наподобяват притчи и се занимават основно с връзката между живота, духовния свят и изкуството. Най-известният разказ в книгата несъмнено е „Угощението на Бабет“, по който е създаден и едноименният филм, спечелил „Оскар“ през 1988 година. Авторката баронеса Карен фон Бликсен-Финеке (1885–1962) е известна датска писателка от аристократичен произход. Тя пише под псевдонима Исак Динесен. Известна е най-вече с книгата си „Извън Африка“, в чиято филмова адаптация участват Мерил Стрийп и Робърт Редфорд.

„Ожених се за веганка“

ожених се за веганка

Това е малка забавна книга, написана от италианеца Фаусто Брици. Не се залъгвайте, тя се опитва да ви накара да откажете месото и всички храни от животински продукт. Дори и да не ви се иска да захвърлите пържолата обаче, може да дадете шанс на тази книга. Брици е режисьор, сценарист и автор на седем романа.

В „Ожених се за веганка“ разказва за трагикомичната любов с актрисата Клаудия Дзанела – веганка, поборник на здравословното хранене, дипломиран натуропат и анималист. Историята в книгата е съвсем истинска и наистина смешна.

„Майсторът на вино“

майсторът на вино

Действието в книгата на Ноа Гордън се развива през втората половина на XIX век в Испания. Жозеп Алварес е млад мъж от лозарското село Санта Еулалия в Каталуния, където баща му отглежда местни сортове грозде и продава виното си за евтин оцет. Жозеп обича земята и селската работа. Въпреки това обаче земята и бащиното му лозе ще бъдат наследени от брат му Донат – първородния син.

Случайно Жозеп се оказва въвлечен в политическо покушение и се налага да избяга във Франция. Там той се отдава на страстта си към лозарството и открива изкуството на виноделието.

„Готвачката на Химлер“

готвачката на химлер

В книгата си Франц-Оливие Жозбер разказва за всички трагични световни събития на двайсети век, пречупвайки ги през историята на една необикновенна жена. Роз, кулинарен гений и собственик на ресторант първо в Париж, а после и в Марсилия, е над 100-годишна, когато решава да разкаже историята си. Тя говори за арменския геноцид, нацистката окупация на Франция, културната революция на Мао. Разказва и за своите големи любови и мимолетни връзки. Романът предлага поглед отблизо върху исторически личности от обкръжението на Хитлер и на Мао, както и на френски интелектуалци като сартр и Симон дьо Бовоар. Самият Жизбер е журналист и писател, роден в САЩ. Работи за издания като Le Figaro и Le Point. “Готвачката на Химлер” е неговата тринайсета книга.

„Последният пир“

последният пир

Важно е да отбележим, че този роман не се препоръчва за лица под 16 години. Подобно на „Парфюмът“ от Патрик Зюскинд, романът на Джонатан Гримуд прекрачва границата със социопатията, като съблазнително възпява храната и вкуса. Действието в книгата се развива по време на Просвещението. Книгата разказва за един човек, който иска да познае света чрез прекрасните му и безбройни вкусове. Жан-Мари д’Ому желае да опита всичко поне веднъж въпреки последиците. Всяко негово приключение е повлияно от тъмната му страст да усети и опише всички вкусове, преди светът да се промени необратимо.

Джонатан Гримуд е другото име, с което се представя британският автор на научно-фантастични и фентъзи романи Джон Къртни Гримуд. Жанрът, в който твори, се определя за алтернативна история.

 
 
Коментарите са изключени