shareit

Турция ще построи най-голямото летище в света

| от chr.bg |

През октомври тази година ще бъде открит пръвият етап на ново мегалетище край Истанбул. По план то трябва да стане най-голямото летище в света.

Това ще направи София най-близката столица до най-голямото летище, което ще увеличи възможностите за пътуване от България до стотици точки на света. Това ще доведе до повече приходи и нови работни места. За целта летищата в София и Бургас трябва да станат свързващи.

Сегашното летище в огромният Истамбул „Ататюрк“ вече надхвърли капацитета си с 68 млн. пътници годишно и задачата на новото летище е да се справи с огромния пътникопопток като до 2023 година се очаква да влезе в топ 10 на света по брой пътници.

През октомври предстои да бъдат отворени първият терминал и 3 пист, кулата и станция за зареждане. Завършеният проект ще има 6 писти, 4 терминала, а цялото летище ще има капацитет от 200 милиона пътници годишно. В него ще работят 225 хиляди човека. „Ататюрк“ има една трета от този капацитет.

Името на летището все още не е съобщено. Със строежа са натоварени поравно 5 фирми, всяка от които има общо с въздухоплаването. Самият проект ще струва 11 милиарда долара, като голяма част от парите са лични средства на фирмите, а останалото е заеми от турски банки. Консорциумът ще има право на 25 години концесия. Самото летище, работещо на пълен капацитет, се очаква да формира 4,5% от БВП на страната. Други цифри са: 6 писти (между 3,5 и 4,1 км, над 500 гишета, 143 ръкава, 500 стоянки за самолети, 1.3 млн. кв. м. площ на терминалите, паркинг от 700 хил. кв. м., хотел с 450 легла. Популярният делови център на Истанбул, площад „Таксим“, е едва на 40 километра. До летището ще стигат по магистрала, а до 2045 година ще бъдат изградени метро и високоскоростен влак.

 
 
Коментарите са изключени