shareit

Турбуленции за британската авиация след Brexit

| от chronicle.bg |

Brexit може да предизвика период на турбуленции за британския авиационен сектор, който извънредно много се възползва от единното европейско небе през последните двадесетина години.

Това е краят на лесния период за британските самолетни компании, летища и пътници, цитира АФП предупреждението на Питър Морис от Ascend Flightglobal Consultancy.

Сред масата споразумения, които британските власти ще трябва да предоговорят с Брюксел, са условията за полет между Великобритания и останалата част от ЕС, които сега се управляват от единния пазар за въздушен транспорт установен в края на 80-те години.

Тази система отмени всички търговски ограничения за самолетните компании от общността, т.е. контролирани от държавите-членки на ЕС или от техни граждани със седалище в ЕС.

Освен ако британските преговарящи не получат преференциални условия, британските компании няма да бъдат възприемани като част от общността. Следователно те няма да се ползват от предимствата като правото свободно да определят тарифите за полетите си и да откриват навсякъде в Европа линии без предварително разрешение.

За пътниците, тръгващи или заминаващи от Великобритания, това конкретно би могло да означава нови такси и спирачка за развитието на нови линии.

 
 
Коментарите са изключени