shareit

Самолетите ще излитат по трудно заради глобалното затопляне

| от chronicle.bg, по БТА |

Все по-честите горещини и покачващите се температури заради глобалното затопляне ще направят невъзможно излитането на една трета от самолетите в света в най-топлите дни през следващите десетилетия, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на учени от Колумбийския университет.

Засегнати ще са летища в градове като Ню Йорк, Дубай, Лондон и Париж. В горещините авиолиниите ще трябва да намаляват броя на пътниците и количеството на багажа и горивото, за да могат самолетите да излитат безопасно.

Топлият въздух не е толкова плътен. В разредения въздух крилата на самолетите не могат да се справят със същия товар като в плътния.

Миналия месец заради горещините в Аризона бяха отменени около 40 полета.

Според учените от Колумбийския университет максималните дневни температури на някои летища могат да се покачат с 4 до 8 градуса Целзий до 2080 г. В най-горещите часове от деня от 10 до 30 процента от самолетите ще трябва да намалят товара си, за да могат да излетят. Това може да принуди авиоиндустрията да се примири с по-малки печалби. Забавените или отменени полети ще се отразят и на други сектори от икономиката.

 
 
Коментарите са изключени