shareit

Qantas задълбочава партньорството си с American airlines

| от Иван Петров |

Партньорството между Qantas Airways и American Airlines ще се задълбочи от края на тази година. American ще започнат да оперират нови директни полети от Сидни до Лос Анджелис от началото на декември тази година, а австралийският превозвач ще възобнови полетите между Сан Франциско и Сидни.

Четири-годишният джойнт венчър модел, който двете компании имат, ще бъде преобразуван в споразумение за споделяне на приходите и това се очаква да увеличи капацитетът между САЩ и Австралия с около девет процента. Qantas прекрати полетите си до Сан Франциско след като избра да лети до Далас, Тексас (най-големият хъб на American Airlines) още през 2011. Но авиокомпанията разкри, че Сан Франциско е седмата най-популярна корпоративна дестинация от Австралия, изпреварвайки даже Оуклънд и Шанхай.

Главният изпълнителен директор на Qantas Алън Джойс смята, че по-евтиният австралийски долар ще доведе до повече американски пътници до Австралия, а бързоразвиващата се технологична индустрия в Силиконовата долина, намираща се в Северна Калифорния, привлича много австралийци.

„Сан Франциско е най-големият свързващ хъб, до който ние летим в САЩ“, каза Джойс. „Очакваме отварянето на нови пазари за нас.“

Освен полети до Сан Франциско, Qantas лети до редица дестинации в САЩ, включително Лос Анджелис, Ню Йорк, Далас и Хонолулу. United Airlines оперира редовни полети от Сидни до Сан Франциско с Boeing 777. Qantas ще обслужва маршрута шест пъти в седмицата със своите Boeing 747 от началото на 2016.

В същото време, American ще лети всеки ден между Лос Анджелис и Сидни с характерните за компанията Boeing 777, имащи бар за напитки в първа и бизнес класа. Това ще бъде първият път, в който компанията ще сети до Австралия от далечната 1990 година. Приходите от полета ще бъдат споделени с Qantas като тях от тяхното транс-тихоокеанско споразумение.

Добавянето на линията Синди – Лос Анджелис е част от стратегията на American Airlines да станат основната авиокомпания, оперираща от международното летище в Лос Анджелис (LAX). САЩ и Австралия също така проучват и възможността за добавяне на полети от и към Нова Зеландия, но за сега Air New Zealand държи монопола върху полетите между САЩ и Нова Зеландия.

Главният изпълнителен директор и председател на American Airlines Дъг Паркер е убеден, че партньорството между неговата компания и Qantas ще даде на двете авиокомпании възможност за по-силно международно присъствие.
„Утвърждаването на нашето партньорство ни даде солидна основа за пускането на полети в региона, оперирани от American Airlines”, каза той. „Австралийците ще имат възможността да видят новия ни продукт.“

 
 
Коментарите са изключени