shareit

Правителството на Великобритания даде зелена светлина за трета писта на Heathrow

| от CHR Aero |

На 25 октомври 2016 правителството на Великобритания обяви своята подкрепа за разширение на летище Heathrow.

Разположението на новата трета писта ще бъде дискутирано през 2017 и чрез това разширение Великобритания иска да покаже, че Острова остава с отворени врати към бизнеса и търговията. Новото съоръжение на Хийтроу ще е една от последващите инвестиции на Великобритания, които също така целят създаването на нови работни места.

Новата писта на лондонското летище се очаква да донесе приходи от £61 милиарда, както и близо 77000 работни места в околностите на Лондон.

Министъра на транспорта Крис Грeйлинг обяви, че новата писта ще подобри връзката на Великобритания със света и че ще подсили вноса и износа към Острова. Той добави, че пътниците също ще бъдат облагодетелствани, тъй като ще имат избор от повече авиокомпании и съответно нови дестинации.

В момента Heathrow обслужва повече карго отколкото всички летища на Острова взети заедно, което включва и 31% от търговията на Великобритания с държави извън Европейския съюз. Допълнителната инфраструктура със сигурност ще вдигне още повече нивото на летището, както и ще даде достъп до нови пазари. Разходите по изграждането на новата писта ще бъдат покрити от частния сектор, а не от данъкоплатците.

Говорител на Heathrow заяви, че разширението на летището е единствената възможност Великобритания да изгради една по-стабилна и справедлива икономика.

Правителството съобщи, че въпреки всичките плюсове от новото съоръжение, то не трябва да се отразява на летищните такси и пътниците не трябва да усетят повишение на цените. От Downing Street също така съобщиха, че ще бъдат отпуснати £700 милиона за шумоизолация в околоността на летището, както и че ще бъде насърчено използването на по-модерни и тихи самолети.

 
 
Коментарите са изключени