shareit

Печалбите на IAG засегнати от ниската цена на паунда и стачките

| от CHR Aero |

Собственикът на British Airways, компанията IAG, обяви, че печалбите й са паднали с 3,5% до £1.08 милиарда през трите месеца до края на Септември, а оборота й преди такси е с 4% надолу до £5.2 милиарда.

Уили Уолш, главен изпълнителен директор на IAG, заяви: „Ние докладваме силна оперативна печалба от €1205 милиона през третото тримесечие на годината. Въпреки че това е силен резултат, той все пак е засегнат от тежките оперативни външни условия с много значително отрицателно въздействие на валутата, равняващо се на €162 милиона. Това се получава главно поради слабостта на паунда, но и продължителните стачки на служителите по контрола на въздушното движение.“

„Въпреки това, приходите ни за единица през третото тримесечие са по-високи от тези през второто и тримесечната ни печалба след такси е €970 милиона, подобрение от 9,9% в сравнение с миналата година. През деветте месеца, ние отбележихме оперативна печалба от €1915 милиона, повишение от 6,1% в сравнение с миналата година.”

„Доволни сме да обявим междинно плащане на дивидент от 11 евроцента на акция, увеличение с 10% в сравнение с миналата година. Както през 2015 г., ние очакваме междинният дивидент да бъде около половината на целогодишния дивидент.“

Имайки предвид текущите цени на горивата и валутните курсове, IAG очаква оперативната й печалба за 2016 да бъде около €2,5 милиарда и не вижда значителни промени в краткосрочните си условия на търговия.

 
 
Коментарите са изключени